x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Discreditarea justitiei

Discreditarea justitiei

de Marian Nazat    |    28 Iul 2006   •   00:00
Discreditarea justitiei

Pe cine sa ingrijoreze soarta amaratei ferecate la ochi, ca toti bocii si taricenii o tin intruna cu alegerile anticipate, iar politicienii aia mai rasariti stau la panda, doar-doar or vana si ei mandatele de euro-parlamentari, de la anu’?

In ianuarie 2006, doamna Macovei facea urmatoarea marturisire reporterilor cotidianului Evenimentul zilei: "Vreau sa colaborez cu CSM, nu-mi place cearta si, daca va exista si raspuns din partea lor, lucrurile vor merge mai bine. Dar n-am sa renunt la critica si nici nu pot. Deci n-am sa ascund nimic din ceea ce merge prost. Plus ca imi si place sa spun aceste lucruri. Sa critic (rade)". In iulie 2006, acelasi ministru declara la televizor ca "lucrurile sunt in mana CSM. Acum o sa ne gandim si o sa discutam si public. Am creat aceasta institutie, cu aceste puteri in anul 2004 a fost creata. Ea nu raspunde - ea are in mana toata organizarea instantelor si parchetelor, totul este la CSM. Sanctionare, disciplinare, cariera - tot! Institutional, CSM nu raspunde in fata nimanui, a nimanui... Sa judeci drept, sa nu amani, sa nu tergiversezi, sa fii sanctionat daca gresesti - toate astea tin de CSM si de ei insisi. Si eu sunt suparata ca sistemul nu raspunde la toate aceste lucruri. Nu era un sistem pe care sa-l recompensezi in clipa asta cu salarii mai mari... Si pentru mine, in acest moment, CSM-ul este o mare problema, ca are tot ce inseamna putere in Justitie". Asa ca, firesc in logica discursului ministerial, "in clipa asta nu ai cum sa ai incredere in Justitie, da?". Reactiile celor vizati n-au intarziat, asa ca la ultima sedinta a CSM, ex-presedintele acestuia, Dan Lupascu, i-a reprosat mai marelui justitiar "ideile putine, dar fixe" in "procesul de telereforma". De aici si pana la acuzarea ministrei de dezinformarea Parlamentului si Uniunii Europene, ca si de "instigare la destabilizarea sistemului judiciar" n-a mai fost decat un pas. Un pas pe care Parchetul General si Asociatia Magistratilor din Romania nu s-au sfiit sa-l faca, in comunicatul celei din urma sustinandu-se, nici mai mult nici mai putin, ca sefa Justitiei "emite mesaje de stimulare a neincrederii cetatenilor in justitie, utilizeaza informatii denaturate cu tenta spectaculoasa, cu titlu de judecati de valoare, se foloseste de progresele realizate de cei care functioneaza in sistem pentru aureola personala pe care o flutura in semn de stindard, aducand prejudicii grave justitiei pe care declara ca o slujeste, dar pe care nu pierde nici o ocazie sa o sfideze".

Si-n vreme ce conflictul a capatat accente ireconciliabile, dezordinea din Justitie se lateste ranjind spre cetateni, tot mai derutati si dezamagiti de reforma macoveista. Salile de judecata continua sa fie la fel de insalubre, de meschine, listele de sedinta abia mai incap in aviziere, iar modificarea celor doua coduri penale intarzie la nesfarsit, de parca ar fi tesuta de Penelopa. Reforma, mereu luata de la capat, e doar o improvizatie de frica integrarii, ca asa e in tara asta trista, "merge oricum"!

Culmea, dar galceava din Justitie a lasat indiferente capeteniile oranj. Chiar, sunt curios sa aflu ce prevede "Ghidul de comportament pentru demnitari la dezastre", nascocit de ganditorii din Palatul Victoria, ca un dezastru este ceea ce se-ntampla in Justitia romana! Pe cine sa ingrijoreze soarta amaratei ferecate la ochi, ca toti bocii si taricenii o tin intruna cu alegerile anticipate, iar politicienii aia mai rasariti stau la panda, doar-doar or vana si ei mandatele de euro-parlamentari, de la anu’? Ori exista interesul compromiterii definitive a Justitiei si scufundarii ei in sondaje, astfel incat atentia opiniei publice sa fie abatuta de la gravele probleme ale populatiei? Un canal de colectare a nemultumirilor generale, a furiei norodului infometat si buimac, asta a devenit Justitia ingalcevita a Aliantei.

×
Subiecte în articol: editorial