x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale DNA face poliţie politică pentru noua Elena Ceauşescu

DNA face poliţie politică pentru noua Elena Ceauşescu

de Ion Cristoiu    |    16 Oct 2007   •   00:00

Sub pretextul descoperii de indicii, un om politic, un lider de opinie, un om de afaceri in strănsă legătură a PNL sunt puşi sub urmărire pentru a afla ce fac, ce vorbesc. Se adună astfel cu mandat judecătoresc, informaţii extrem de utile pentru Traian Băsescu.


Scandalul Remeş Mureşan a făcut să apară pe micile ecrane şi in paginile ziarelor numeroşi jurişti, de regulă, avocaţi, pentru a ne convinge că toate inregistrările in acest caz sunt inutile din perspectiva procesului in justiţie. Potrivit Codului de procedură penală, probele strănse inainte de inceperea urmării penale nu sunt admise la judecată. Impotriva lui Decebal Traian Remeş nu s-a inceput nici acum urmărirea penală.


Secvenţele de la localul din Dorobanţi, inregistrarea convorbirii sale telefonice cu Ioan Mureşan nu pot fi folosite ca probe in justiţie. La emisiunea Oanei Stancu de pe Antena 2, de vineri seara, Al. Racoviceanu, unul dintre cei mai buni gazetari in materie de DNA, a susţinut că toată tevatura cu inregistrarea a costat cel puţin 30.000 de euro. Prin raportare la o asemenea sumă, dar şi la efortul presupus de monitorizarea lui Decebal Traian Remeş, procurorii DNA par a fi luat-o razna. Iar dacă ne găndim că prin difuzarea la TVR, aceste secvenţe sunt de prisos şi in cadrul urmării penale, putem suspecta că sunt nebuni de-a binelea. Munca procurorilor se aseamănă cu munca detectivilor din filme. Imaginaţi-vă un detectiv care pierde luni intregi pentru a descoperi arma crimei şi, la un moment dat, o distruge. Procurorii DNA par nebuni dacă ii raportăm la ipostaza de procurori. Dacă ii raportăm insă la ceea ce sunt - ţuluşii lui Traian Băsescu - vom conchide imediat că nu sunt deloc nebuni. Pentru că scopul vieţii şi activităţii DNA, instituţie ale cărei cheltuieli exorbitante sunt suportate de Buget, din taxele şi impozitele noastre, aşadar, il constituie indeplinirea comenzii politice de la Cotroceni.


La Zig-zag cu Ion Cristoiu de pe Antena 3, de duminică, 14 octombrie 2007, Florentin Scaleţchi, preşedintele OADO, o altă victimă a Poliţiei politice numite DNA, a dezvăluit că, deşi inceperea urmării penale a inceput, in cazul său, la 3 noiembrie 2006, punerea sa sub supraveghere a inceput in iunie 2006. Cinci luni, aşadar, de filmări, de interceptări ale telefoanelor, kilometri de material. Prin raportare la exigenţele Codului Penal, cinci luni de muncă inutilă, deoarece probele strănse in această perioadă nu pot fi folosite la proces. Florentin Scaleţchi şi Decebal Traian Remeş sunt adversari din societatea civilă şi din politică ai lui Traian Băsescu. Ce face DNA cu acest material? Din punct de vedere legal, le păstrează sub şapte lacăte la Documente secrete. Din punct de vedere practic, le poate scoate in orice moment şi folosi in scopuri politice. Dacă procurorii DNA au avut curajul de a lua materialul de la Documente secrete şi a-l da la TVR pentru a fi difuzat, ce-i costă să-l ia şi să-l trimită la Cotroceni?! Curios in scandalul iscat de difuzarea filmului la TVR e reacţia bleagă a DNA. Practic, e vorba de un lucru dezastruos pentru o instituţie precum DNA: Sustragerea unor probe chiar de la un dosar penal. Ar fi fost de aşteptat ca Daniel Morar să protesteze virulent, să anunţe o anchetă infricoşătoare pentru a se descoperi cum a fost posibil. Daniel Morar s-a mulţumit să declare că nu DNA a dat TVR materialul. De parcă DNA n-ar fi avut, printre alte obligaţii legale şi păstrarea documentelor dintr-un dosar in lucru! Reacţia lui Daniel Morar o aminteşte pe cea a unui şef de Documente secrete care, văzănd că un document foarte important a ieşit in lume, se mulţumeşte să spună că nu el l-a dat. Ce spui, Franţ?


Păi nu era de datoria matale să iei toate măsurile ca filmul să nu iasă in lume?! Şi dacă intr-un asemenea caz, cănd o intreagă naţiune ştie că de la Documente secrete a fost scos un material şi pus in măinile TVR, cei de la DNA nu s-au temut o clipă, de ce s-ar teme ei cănd trebuie să-i trimită lui Traian Băsescu rezultatele inregistrărilor in cazul unor adversari politici. Reţeta e simplă. Sub pretextul descoperii de indicii, un om politic, un lider de opinie, un om de afaceri in strănsă legătură a PNL sunt puşi sub urmărire pentru a afla ce fac, ce vorbesc. Se adună astfel, cu mandat judecătoresc, informaţii extrem de utile pentru Traian Băsescu. Şi astfel domnul preşedinte işi poate spiona legal adversarii, ba chiar şi amicii. Nu de alta, dar informaţia inseamnă putere.


Elena Ceauşescu a rămas celebră pentru pasiunea sa bolnăvicioasă de a şti ce fac cei din CPEx, neamurile şi anturajul acestora. Repetănd-o in aşa-zisa Romănie democratică, Traian Băsescu şi-a făcut o pasiune din a şti tot ce fac politicienii, jurnaliştii, oamenii de afaceri. Elena Ceauşescu folosea in acest scop Securitatea. Luănd drept pretext, lupta de clasă. Traian Băsescu foloseşte in acest scop DNA. Luănd drept pretext lupta impotriva corupţiei la nivel inalt. Exagerăm? Fireşte că nu. Cel puţin pănă nu vom afla cum a fost posibil ca un material dintr-un dosar in lucru a ajuns la TVR-ul Rodicăi Culcer.

×
Subiecte în articol: traian editorial