x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doamnele de la malul mării

Doamnele de la malul mării

de Roxana Roseti    |    16 Sep 2007   •   00:00

Şi-au spus aşa din prima zi. Le aducea aminte de un vechi film franţuzesc. Intămplătoare ca viaţa, soarta le-a adus laolaltă pe malul mării, in prag de toamnă. Cănd pănă şi mateloţii lenevesc la proră precum un limoncello in pahar micuţ.

Şi-au spus aşa din prima zi. Le aducea aminte de un vechi film franţuzesc. Intămplătoare ca viaţa, soarta le-a adus laolaltă pe malul mării, in prag de toamnă. Cănd pănă şi mateloţii lenevesc la proră precum un limoncello in pahar micuţ. Iar valurile cartofoare strigă ca orgasmul chemat la tablă să reinveţe tabla inmulţirii. Bărbaţi? Doar in fotografii, doar in cutiile cu trabucuri duse pe braţ de femeile restaurantelor. Peste noapte, chipurile moderniste ale doamnelor de la malul mării au prins contur de pension. Le mai lipseau umbrelele cu dantelă. Şi corsajele cu trandafiri galbeni la decolteul interzis săruturilor adănci, permis doar săruturilor din vărful limbii. Discuţiile, interminabile, erau neobişnuite: de ce il iubea Maria Callas pe Onassis, ce actriţă a "jucat-o" mai bine pe Anna Karenina şi căte altele. Se intrebau, văzănd bătrăne ce-şi bronzau multele cute ale pielii, dacă şi ele vor ajunge aşa.

"Cu siguranţă", işi răspundeau tot ele. "N-ar fi frumos?", se intrebau tot ele. Da. N-ar fi frumos să imbătrăneşti intr-un loc la malul mării, acolo unde bătrăneţea devine neruşinată? Acolo unde doamna in vărstă insoţită de don Giovanni, pe care il recomandă "doar prieten", dă sfaturi: "Să vă măritaţi in sanie, fetelor". Se aflau intr-un loc cu orăşele de sămbătă. Unde "Life is like a pipe", cum căntă Amy Winehouse. Foarte potrivit pentru a scrie - satisfăcut şi creativ, romane inspirate de toaletele căt o tabacheră, in care trecute cocote se ciupesc de pleoape. Foarte potrivit pentru a rămăne definitiv in el, ca romancier sub pseudonim. Restul e interminabilă poveste de duminică, in prag de căutate murături.

×
Subiecte în articol: editorial