x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doctorate cu preţ redus

Doctorate cu preţ redus

de Tudor Octavian    |    11 Apr 2011   •   19:14

Multe subiecte de media proprii pervertitei democraţii româneşti mă cenzurează, îmi impun o anu­me rezervă. Democraţiile desfiin­ţea­ză câteva tipuri de cenzuri, dar ins­tituţionalizează altele. Capeţi li­bertatea de a face şi a vorbi des­pre orice, însă libertatea asta, dacă nu e dublată şi de înţelepciunea de a tăcea şi a nu face chiar orice, e un continuu necaz. Cei mai mulţi oa­meni ar prefera cenzura statului, obositorului efort la autocenzură.

Am scris cândva un articol despre bogaţii care au în casă câini mari cât viţeii, bazându-mă pe observaţia că noii înavuţiţi fac din câinii lor mari, din casele lor mari şi din maşinile lor mari o chestiune de putere. Redactorul-şef al publicaţiei la care scriam m-a întrebat ritos ce m-a găsit să mă leg de câinele patronului?

Un subiect, care mă obligă la pru­denţă în  abordare, e şi în­mul­ţi­rea peste poate a doctoratelor. Cei care-şi cumpără atestatele de doc­tori în nu ştiu care ştiinţe nu fac toţi caz de doctoratele lor. Unora le e destul că se pot alinta în taină cu minciuna pentru care au plătit. Doctoratele nu le slujesc la nimic, însă nu strică să ai vreo două.

O carte care s-a vândut bine se che­ma „999 de tablouri pe care tre­buie să le cunoşti ca să faci im­pre­sie”. Unii îşi cumpără doctora­tul de la universităţile de trei ra­haţi doar ca să facă impresie asu­pra lor înşişi. Mi-am permis, într-una din redacţiile unde am lu­crat după 1990, să-l ironizez pe un coleg care împărţea cărţi de vi­zi­tă în noua sa condiţie de doctor în teoria literaturii, ca după ace­ea un alt coleg să mă pună la curent cu starea doctoratelor din re­dacţie: erau foarte multe. Cum­pă­ra­te la Chişinău şi „la particular”, în provincie. M-am întrebat, cu voce tare, dacă nu cumva eram sin­gurul fără doctorat şi colegul mi-a răspuns da, cu aerul că ar fi tre­buit să-mi confirme mai demult te­merile, dar îi fusese milă.

Este adevărat că în lumea ştiin­ţelor exacte şi a cercetării la ni­vel înalt nu ai acces niciunde în lu­me fără câteva atestări academice. Dar de ce s-or fi repezit po­li­ticienii noştri cu licenţele ob­ţi­nu­te la seral, la fără frecvenţă sau în ce­le­lalte forme de învăţământ la dis­t­anţă să aibă şi doctorate e greu de înţeles. România este şi în această privinţă o premieră euro­pea­nă: cel mai mare număr de doc­torate la mia de locuitori, la cel mai mare număr de analfabeţi. Câteodată, o glumă explică mai bine situaţia decât un studiu so­ci­o­­logic. Mirându-mă de doctora­te­le unui deputat cu mari îm­pie­di­cări la minte, un deputat din alt par­tid m-a lămurit cum şi le-a luat acesta. A profitat de faptul că toa­tă comisia era în pauza de cafea şi a ciordit tot ce se găsea pe masă: pixuri, laptopuri şi nişte doctorate.

×
Subiecte în articol: editorial