x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Domeniul sănătăţii va racola mai mulţi angajaţi

Domeniul sănătăţii va racola mai mulţi angajaţi

de Daniel Apostol    |    09 Dec 2019   •   07:30
Domeniul sănătăţii va racola mai mulţi angajaţi

Sănătatea şi educaţia: totul pleacă de aici. O ţară frumoasă se construieşte cu oameni sănătoşi şi bine educaţi. Ca să obţii o societate cu grad avansat de civilizaţie, ai nevoie de oameni cu speranţă de viaţă lungă, cu condiţie fizică şi pshică optime. O forţă de muncă ce se ţine bine şi care este bogată în cunoştinţe, dezvoltată în plan intelectual şi alfabetizată funcţional este forţa de muncă ce poate împinge ţara spre un viitor luminos.

Finanţarea sectorului sănătăţii exprimă cu prisosinţă cât de mult contează pentru o ţară anume starea de sănătate (fizică, psihică şi emoţională) a cetăţenilor ei. O privire aruncată asupra cheltuielilor pentru sănătate şi îngrijire în Europa ne arată că, din punct de vedere istoric, acestea au crescut cu 1-2% mai mult decât creşterea veniturilor. Ţările dezvoltate, cu economii bogate sunt tocmai ţările care distribuie o felie importantă din bogăţia lor pentru sănătate şi îngrijire: Franţa şi Germania cheltuiesc cam 12% din PIB pentru a asigura sănătatea cetăţenilor lor. Societăţile mai puţin dezvoltate, ţările mai sărace ale Europei, cum ar fi Grecia şi Bulgaria, cheltuiesc undeva pe la 8%. România abia dacă reuşeşte să distribuie circa 5% din PIB pentru sănătatea cetăţenilor săi.

Contrastul dintre nord şi sud şi dintre est şi vest este şi mai puternic dacă ne uităm la gradul de ocupare a forţei de muncă. De exemplu, nordicii angajează 15-20% din lucrătorii lor din sectorul de sănătate, servicii medicale şi îngrijire. Motoarele economiei europene, Franţa şi Germania, angajează aproximativ 12%. Diametral opus se situează, cu doar 5%, economiile fost socialiste din Europa de Est şi economia greacă. Potrivit lui Christopher Pissarides, şef de catedră în economie la London School of Economics şi copreşedinte la Institutul pentru Viitorul Muncii din Londra, sectorul sănătăţii (alături de industria ospitalieră) va crea o mulţime de locuri de muncă în era automatizării. Pissarides consideră că alocările în sectorul sănătăţii şi îngrijirii cresc extrem de mult peste nivelul aşteptat de la creşterea nivelului de trai din cauza îmbătrânirii populaţiei. În Uniunea Europeană numărul persoanelor de peste 65 de ani este de aproximativ o treime din populaţia activă (20-64 de ani) şi în aproximativ trei decenii se aşteaptă o creştere cu jumătate. Luând în considerare îmbătrânirea populaţiei, economistul citat e de părere că, în cazul în care tranziţiile lucrătorilor din afara forţei de muncă şi din locurile de muncă automatizate sunt gestionate corect, crearea de locuri de muncă în sectorul sănătăţii şi al îngrijirii medicale poate contribui substanţial la convergenţa ratelor de ocupare a forţei de muncă la nivel sectorial şi general în Uniunea Europeană.

 

×