x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dor de Talpeş

Dor de Talpeş

de Razvan Barbulescu    |    31 Oct 2010   •   00:00
Dor de Talpeş
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
Acel Maigret al SIE: blând, calculat, cu zâmbirea la derută, ca să pricepi că enigmele nu-s pentru boi
Mărturisesc că mă aşteptam ca în toiul şoului stenogramelor să explodeze adevărurile dlui Talpeş. Talpeş. Ioan Talpeş. Adevăruri teribile, care să pulverizeze misterele Elodiei, şI care ne ţineau bezmetic în miez de noapte. Dar pe care nu le aflam până la sfârşitul emisiunii care oricum avea să spargă ratingul.

Aşteptam cu sufletul la gură să-mi limpezească dl Talpeş limbajul codificat sub formă de p...ă sau m...e sau să-mi deschidă ochii asupra atacurilor dure la siguranţa naţională cu codul de bare   curvarule mic, tati şI p...mă-tii. Îl şI vedeam pe dl Talpeş. Ioan Talpeş. Încă se lasă aşteptată decriptarea conţinutului obiectiv al conceptelor f....în gură să-l f..., îi doare-n p...ă, laba lui Băse, moşule, rahat la creier, Doruleţ. Vi-l amintiţi...

Lăsat pe spate ca după o masă mişto la birt, cu un zâmbet îngăduitor la tâmpeniile pe care e nevoit să le asculte la imbecilii care cred că ştiu şI se pricep...Nerăbdător să dezvăluie subteranele, labirintul încrengăturilor de interese care au dus dracului ţara asta mică dar talentată şI primitoare...Plină de proşti care-l aşteaptă pe el năuci să le deseneze în plină noapte cursul istoriei. În premieră. Nu contează funcţia şI gradele dobândite de dl Talpeş. Ioan Talpeş. Dl Talpeş rămâne în cronica istorisirilor României ca un guru al mărturisirilor-şoc ce au darul să reaşeze vremurile în termenii pe care-i merită telespectatorii.

Aici descoperi valoarea intrinsecă a dlui Talpeş Ioan Talpeş. Noi n-am trăit ceea ce credem că am trăit...De fraieri şI orbi ce-am fost...Noi am trăit ce urma să dezvăluie dl Talpeş.
   Un an în urmă - dar ce an! - asul informaţiilor divulgate la crăpatul nopţii declara cu acel zâmbet inconfundabil pentru care, de altfel, s-a şI inventat SIE: "Voi face dezvăluiri în campanie... Voi face dezvăluiri despre grupurile de interese care stau în spatele fiecărui candidat aflat în cursa pentru Cotroceni...".

La câte dezvăluiri a făcut dl Talpeş te aşteptai să apară şI grupul de interese al câştigătorului. Canci. A plouat cu dezvăluri despre grupurile altora şI, vorba aia adâncă din stenograme, a plouat cu m...e despre ale câştigătorului. De aia zic, aşa, ca o minoră dezamăgire, mă aşteptatm să dibui şi coridoarele ascunse ale violului în grup contemporan, nu numai ale intereselor de grup deja fâsâite. Dar nu de aia ne e dor de dl Talpeş. Un Maigret al infinitului secret românesc, lipit ca stare şI surâs de formidabilul Maigret făcut de Jean Gabin, doar la cinematecă dacă-l mai prinzi. Un Jean Gabin al SIE. Tihnit, calculat, prevăzător, cu zâmbirea la derută, ca să pricepi că enigmele nu-s pentru boi şi că de aia e el acolo. Până la urmă, şI misterele astea d-aia s-au aglomerat, ca să fie elucidate de dl Talpeş.

Unde o fi deci dl Talpeş? Ce incendii megasecrete mai are de stins? Gurile rele răspund că pentru mandatul în curs s-au copt destule dezvăluiri pentru câte ambasade ar fi de ocupat. La asemenea răutăţi, un zâmbet blând de la dl T... I. T.   

×
Subiecte în articol: editorial