x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Draga Mos Craciun,

Draga Mos Craciun,

de Gabriela Vranceanu Firea    |    16 Dec 2005   •   00:00
Draga Mos Craciun,

Apropo, poti sa faci abstractie de secretul profesional, macar o data in viata, si sa-mi spui daca Traian si-a expediat deja dorintele? E pe-acolo vreuna legata de o excursie pentru mine? Nu de alta, dar mi-a facut de mult bagajele si ma tot ameninta, sturlubatic si copilaros cum e el, ca e vremea sa plec si eu sa ma destind intr-o tara exotica. (…)

Stiu ca mai sunt opt zile pana cand vei ajunge in vizita oficiala anuala, dar m-am gandit sa fiu prevazator si sa-ti scriu din vreme, pentru ca eu inteleg ca ai prioritati si toti cei care se trezesc in ultimele doua-trei zile sa-ti trimita ravase cu dorinte risca sa fie amanate pentru la anul - ca majorarea salariilor pentru profesori.

Eu stiu ce te-am rugat si anul trecut sa-mi dai, dar am vaga senzatie ca ai incurcat cadourile. Te rugasem sa-mi lasi langa bradutul frumos impodobit de sotia mea, Ioana, liniste, succes, noroc, simpatie, bani la buget, apreciere externa, credibilitate, energie, privatizari reusite, camaraderie - lucruri folositoare unui om aflat in situatia mea. Bine, daca lasai si un motor cool, chiar ca nu ma suparam. Dar, in aceasta perioada a vietii mele, nu-mi prea mai arde de motoare - pasiunea mea - cand sunt desemnat sa veghez la motoarele economiei.

Nici nu pot sa ma supar pe tine ca, in loc de cele mentionate, mi-ai lasat inundatii, gripa aviara, greva in invatamant, un presedinte jucator care vrea sa si centreze si sa dea cu capul, o colega de partid care s-a dezis de mine si un alt coleg de partid care mai avea putin si-mi frangea in doua, ori in noua, partidul.

Sincer, nu stiu cu ce ti-am gresit, pentru ca, daca e sa privesc retrospectiv, cum m-a invatat mama mea de mic, nu am ce-mi reprosa din faptele mele de anul trecut. Am participat cu varf si indesat la o campanie electorala greoaie, am renuntat la afaceri pentru politica, m-am straduit, la inceputul guvernarii m-am prefacut chiar ca sunt mai moale, desi tu stii cat sunt de tare, ca asa ma si cheama, numai pentru a fi pace, armonie si iubire intre tinuturile Aliantei si ale Coalitiei, basca palatele Victoria si Cotroceni. Am socializat si cu ministrii - inclusiv pedisti - , dar degeaba! Am fost la Maracineni - tot cam degeaba! Am fost la Bruxelles - aici nu cred ca degeaba! Am fost si in Bosnia, la militari! Asa ca, acum, aproape de cumpana dintre ani, vreau sa ma asigur ca anul ce vine, cu voia ta, va veni si cu ceva bine pentru mine, orice, numai tulburare sa nu fie.

Tot anul acesta m-am intrebat daca nu cumva, tulburi cum sunt apele Dambovitei, ai scapat sacul cu daruri pentru mine in apa, inainte sa mi-l lasi sub bradut. Altfel nu-mi explic cum de tot, dar absolute tot ce ti-am cerut, mi-ai dat pe dos, adica tulburat. Daca vrei, anul acesta iti trimit o masina in intampinare, un CitroIn, ceva, ca sa fiu sigur ca ceea ce cer, daca tot este sa-mi faci o bucurie, macar sa ajunga intreaga la mine.

Iata, pe scurt, care este cererea mea: boom in privatizarea BCR, raport de monitorizare atat de bun, incat sa crape de ciuda bulgarii, prietenie la catarama - ma rog, poate fi si la udrea - cu Traian, inflatie scazuta de la Isarescu, buget darnic de la Vladescu, preturi bune la benzina de la Petrom si Rompetrol - ah, Rompetrol! - , dar mai lasati odata prostiile astea si vanatoarea de vrajitoare corupte cu Dinu, nu e el dinozaurul sistemului ticalosit!, vot lejer si moral in Parlament si tepe, multe tepe, dar nu pentru cine le-a pregatit, "Traian, file de poveste", inainte mult nu mai este, ci pentru cei care n-au crezut in mine si n-au crezut in tine, Mosule, care esti bun si bland si care ii dai fiecaruia dupa cat merita, nu dupa cat cere.

Apropo, poti sa faci abstractie de secretul profesional, macar o data in viata, si sa-mi spui daca Traian si-a expediat deja dorintele? E pe-acolo vreuna legata de o excursie pentru mine? Nu de alta, dar mi-a facut de mult bagajele si ma tot ameninta, sturlubatic si copilaros cum e el, ca e vremea sa plec si eu sa ma destind intr-o tara exotica. Sincer, mie nu-mi prea place soarele… n-ai vrea tu sa trimiti biletul de calatorie pe numele lui, el e familiarizat cu calatoriile si s-ar putea sa-i prinda bine dupa ce tot anul 2005 a jucat si-a tot jucat, pana cand ne-a dezbinat. Cum, nu ai cuvantul asta in dictionar? Ce ciudat, ce nostim, ce pacat… Semneaza Calin. Nu, nu file din poveste, pagini de tragiccomedie…
×
Subiecte în articol: editorial anul