x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dragoste şi încredere

Dragoste şi încredere

de Maria Timuc    |    17 Mar 2012   •   21:00
Dragoste şi încredere

'Comunicarea se poate realiza doar atunci cand esti gata sa raspunzi. Atunci cand sunteti pregatiti, cand sunteti cu inima deschisa, eu pot canta inimilor voastre si se poate naste o muzica minunata. Dar, daca tu vii aici inchis, neincrezator, suspicios, atunci eu nu pot crea muzica. Este imposibil, pentru ca tu nu ma lasi sa patrund in adancul fiintei tale, ca sa cant inimii tale.

Daca tu nu ma lasi, atunci muzica nu se va naste', spune Osho. Comunicarea nu este o stare unilaterala, pentru ca unul sa se inteleaga cu altul, sa poata fi inteles, ascultat, sa poata darui tot ce poate, este nevoie de celalalt, de cel ce primeste, de cel ce iubeste, de cel ce vine in relatie cu incredere. Nimeni, absolut nimeni nu poate da ceva unui om care nu crede ca are ceva de primit. Transmitatorul si receptorul sunt cele doua parti ale unei comunicari reusite, dar simpla lor prezenta nu este indeajuns. Comunicarea inseamna si impartasire sau a imparti ceva amandoi, iar'unele lucruri nu pot fi impartite decat in dragoste', mai spune Osho.

In dragostea dintre un parinte si un copil, in dragostea dintre un barbat si o femeie, in dragostea dintre un om si cainele sau nu pot fi impartite multe lucruri daca nu exista receptivitate. Daca nu avem incredere ca celalalt ne poate darui ceva, atunci cum am putea primi ceva? Daca nu nu ascultam cu iubire, cum am putea intelege, simti si capta iubirea daruita?

Noi putem percepe doar acele sunete, acele notiuni, acele informatii si acele fiinte in care avem incredere. Noi putem urma un sfat, un tratament si ne putem vindeca chiar de o boala cu incredere. Fara incredere, unul vorbeste, celalalt se indoieste. Unul iubeste, celalalt suspicioneaza; 'Ah, nu ma iubeste suficient, sigur e ceva in nere­gula'. Fara incredere, comunicarea devine unilaterala si, in acelasi timp, inutila.

La radacina dragostei dintre oameni sta increderea, ca o bucata uriasa de pamant, in care sentimentele se transforma in flori, in plante frumoase, in sanatatea emotionala si mentala, in fapte omenesti absolut normale. Lipsa de incredere ne face gelosi si ne lasa prada anxietatilor noastre, gandurilor tulburatoare si emotiilor toxice. Fara cel receptiv la daruri, darurile n-au sens, n-au semnificatie si nu cresc. Nu se inmultesc, nu vindeca. Fara a avea incredere, nu vom simti ca suntem iubiti si nu vom percepe iubirea altui om, oricine ar fi el.

Pentru comunicare, avem nevoie de atentie. In cuplu, la serviciu, pe strada, in orice loc din lumea asta, in orice relatie, fara cel atent, fara cel increzator, fara cel dorinic sa primeasca ceva pentru ca are incredere in cel care daruieste, nu se poate realiza comunicarea. Se poate sa simulam comunicarea, sa ne prefacem ca vorbim, sa ne amintim o multime de amanunte despre lucruri, oameni si viata, dar esenta comunicarii nu tine de memorie, ci de inima. Nu de gand, ci de sentiment.

Iata de ce vor intelege ce spuneti doar oamenii care va iubesc si au incredere in voi, cum veti intelege deplin si veti avea incredere in oamenii pe care-i iubiti, de fapt. Daca nu avem incredere, nu inseamna ca celuilalt ii lipseste musai ceva, dar se poate ca tocmai noua sa ne lipseasca dragostea pentru el.

×
Subiecte în articol: editorial