x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dragostea întoarce timpul înapoi

Dragostea întoarce timpul înapoi

de Maria Timuc    |    18 Sep 2011   •   21:00

Oare iubesti pentru ca esti tanar sau esti tanar pentru ca iubesti, indiferent de varsta biologica pe care o ai? Iata o intrebare provocatoare, incitanta, la care au reflectat nenumarate fiinte exceptionale ale lumii. 'Omul in­ti­ne­reste cand se indragosteste. Daca, insa, dragostea se transforma in pa­siu­ne, atunci se intampla invers, omul imbatraneste foarte repede. Deci dragostea intoarce timpul inapoi, iar pasiunea il goneste inainte', spune Lazarev. Propria experienta a in­dragostirii ne-a demonstrat fiecaruia dintre noi ca 'dragostea ne in­ti­ne­res­te.

Daca nu stim sa definim experienta indragostirii, nu putem defini iu­birea in cuvintele cele mai frumoase sau in cele mai potrivite, cu siguranta ne regasim in oglinda privirea insufle­ti­ta, fata destinsa, luminoasa, pare ca ri­durile se atenueaza si chiar dispar, ne simtim mai activi, mai veseli, mai prie­tenosi, generosi si increzatori in vii­tor. Forma noastra fizica este ba­ro­metrul esential al sentimentului de iu­bire pe care-l traim, caci ea se transforma atat de mult, atat de evident si atat de sublim, incat ne percepem mai tineri si suntem perceputi ca fiin­te care 'au intinerit'. Invers, prinsi in mrejele unei pasiuni, in launtrul ca­reia gelozia ne roade ca un vierme as­cuns, iar frica de a pierde iubirea ce­lui­lalt sau suspiciunea ne macina laun­tric sfarsim prin a ne simti ba­trani, obositi, tulburati, nefericiti si ne­siguri. Trairile interioare care ne tul­bura sentimentul de iubire se re­flecta, de asemenea, pe chip, tradand batranetea launtrica. Asta ne creeaza un aspect fizic imbatranit chiar daca avem 20 de ani, cum cel de 60 de ani poate sa para ca are vreo... 40.

Multi oameni cred ca nu iubesc si se simt deprimati, multi se intreaba 'eu cum imi dau seama daca iubesc sau nu'? Iata ca chipul nostru singur spune cand iubim si cand suntem doar pasionali. Chipul spune cu certitudine daca sufletul zambeste si daca mintea izbuteste sa transceada hotarele omenescului din noi. Ochii nostri tineri sunt ochii sufletului indragostit. Chipul luminos, invelit intr-o diafana geana a tineretii, dez­valuie continutul optimist, ge­neros, plin de speranta si de bucurie al mintii si al sufletului. Asta inseamna ca nu iubim doar pentru ca suntem tineri, ci suntem tineri pentru ca iubim. Lazarev spune ca dimensiunile timpului se modifica in plan subtil in mod concret, asa incat starea de tinerete sau de batranete nu este doar una subiectiva, doar una cauzata de perceptie, cat o stare cat se poate de concreta. Noi nu putem verifica daca varsta de 70 de ani devine in mod concret una de 40 sau daca varsta de 30 de ani devine una de 70 (desi am vazut la Dr. Oz intr-o seara un aparat care facea asemenea masuratori, confirmand diferenta dintre varsta biologica reala si varsta corpului fizic, dar nici aici nu-i chiar o demonstratie legata de transformarea timpului), nu avem suficiente date despre ceea ce este timpul, dar putem cauta iubirea in tot ce facem pentru a imblanzi calul naravas al timpului.

Daca dragostea intinereste, atunci avem sa cautam dragostea, dar nu neaparat in forma indragostirii de o alta persoana. Asta-i doar o forma de a ne imprieteni cu timpul, una frumoasa, al carei parfum imbraca lumea interioara in straie de sarbatoare. Multe alte forme de iubire ne stau sub pleoape zi de zi, multe alte forme de iubire ne pot intoarce sufletele stralucitoare in ochi si ne pot reda tineretii la orice varsta. Iubirea spirituala sau decizia noastra de a ne comporta cu iubire in fiecare zi, alegerea de a darui un zambet, un cuvant frumos, o bucurie cat de marunta, de a face un serviciu, de a accepta chiar si anumite atitudini deranjante altfel ar putea fi si decizia noastra de a retine pasarea propriei tinereti in zborul ei prin aceasta viata mereu cu aripile intinse.

Este evident ca enervarea imbatraneste. Su­pa­rarea ne innegreste fetele, furia, depresia, neincrederea in oameni si in sine, respingerea oamenilor si continua perceptie ca ei sunt rai ne afecteaza puterea proprie de a iubi. Iubirea incepe de la noi si de aceea noi avem a intelege ca sufletul inmulteste iubirea in sine pe masura ce o ofera. Taina tineretii noastre ar putea fi tocmai in iubirea daruita constant, zi de zi, in blandetea, genero­zitatea si bucuria de a servi in toate relatiile noastre, fara nici o exceptie.

×
Subiecte în articol: editorial