x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Drama locurilor de muncă

Drama locurilor de muncă

de Sorin Roşca Stănescu    |    16 Noi 2012   •   15:08

Un sondaj facut zilele trecute in Dambovita ne demonstreaza o realitate socanta. Peste 80 la suta dintre cetatenii chestionati doresc, in primul si in primul rand, locuri de munca. Situatia, sunt convins, este generala. Poate nu la fel de dramatica ca in Dambovita dar oricum pe aproape. Aceasta a ajuns sa fie cea mai importanta prioritate a romanilor. De ce?    

Deznationalizarea si dezindustrializarea, privatizarile facute fara cap sau cu rea-intentie prin coruptie au condus la inchiderea, in ultimii 20 de ani, a multora dintre capacitatile de productie care au existat. Ceea ce s-a creat nou nu asigura, la nivelul dorit, locuri de munca. Sub regimul Traian Basescu, aceasta criza a atins apogeul. S-au pierdut nu mai putin de 800 de mii de locuri de munca. Enorm. Ca sa ne dam seama de amploarea acestei apocalipse, iata, realist vorbind, prin oferta de guvernare, USL nu se poate angaja, pentru urmatorii 4 ani, decat pentru crearea a 700 de mii de locuri de munca. Prin urmare, in 4 ani, indiferent ce eforturi va face Guvernul Ponta, nu pot fi recastigate in integralitatea lor cele 800 de mii de locuri de munca pierdute.

Care sunt consecintele? Prima, si cea mai importanta, este ca populatia apta de munca traieste in mizerie din simplul motiv ca nu poate beneficia de salarii. A doua consecinta, ca o intreaga generatie de tineri umbla haihui, fiind lipsita de posibilitatea de a-si castiga, prin forte proprii, existenta. Si tineretul in acest fel se degradeaza. Al treilea efect este depopularea Romaniei. Incercand sa supravietuiasca, oamenii parasesc aceasta tara. Si putini, mult prea putini dintre ei, se intorc, in conditiile in care, atunci cand se intorc, gasesc aceeasi situatie sau o situatie nu mult diferita. Urmatorul efect este ca, existand mult mai putine salarii, povara cade pe umerii pensionarilor, care si ei abia supravietuiesc. A cincea consecinta este ca in consum intra un volum din ce in ce mai mic de bani. Nestimulandu-se consumul, se degradeaza si afacerile. Societatile mici si mijlocii mor pe capete. Capitalismul, atat cat e, se degradeaza. Oamenii isi pierd increderea chiar si in politicienii care le vor binele.

Acesta este unul, nu singurul, dintre motivele care determina ca increderea populatiei in Parlament, in special, si in clasa politica, in general, sa scada in Romania intr-un mod alarmant. Atat timp cat politicienii nu le pot garanta si crea romanilor locuri de munca o conditie elementara a supravietuirii, cum sa mai aiba ei incredere in partide si in Parlament?

Ce se poate face? Pentru a crea locuri de munca, trebuie inceput de undeva. Dar de unde? In programul USL putina lume se uita. Si si mai putina lume are incredere, desi este limpede ca USL va fi votat cel putin pentru a sanctiona drastic regimul Traian Basescu. Si de unde ar putea sa inceapa recrearea locurilor de munca? Dintr-o singura directie. Din investitii si iar investitii. In niciun caz din reducerea consumului.

Despre asta, din pacate, am scris inca din momentul in care, in mod iresponsabil, Traian Basescu ne-a aruncat in bratele FMI. Iar pentru investitii, avem si o rezerva importanta. Stoparea hotiei.

Sursa: CorectNews

×