x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dreptul la notorietate

Dreptul la notorietate

de Tudor Octavian    |    24 Aug 2011   •   21:00

Parintii unei cantarete care s-a si­nucis dobandesc un gen de no­to­rietate absolut detestabila apa­rand frecvent in scandaluri televizate. Nici o lege a democratiei nu le interzice televiziunilor ex­plo­a­ta­rea curiozitatii morbide a mul­ti­mi­lor. Notorietatea, nu conteaza in ce chip e obtinuta, e un drept, in sen­sul ca tot ce nu-i interzis e permis. Nevoia profund omeneasca de a iesi in fata, de a fi remarcat si de a beneficia de privilegiile noto­ri­­etatii naste si monstri.

Nu-s tocmai rare cazurile in care sceleratii ucid doar ca sa apa­ra pe prima pagina a ziarelor. Toa­te regimurile democratice devin si sansa la notorietate a tarfelor, a escrocilor, a tembelilor si a pa­la­vra­giilor. Daca atatia oameni doresc notorietatea cu orice pret, e inevitabil ca notorietatea sa aiba un tarif si o cota mare de piata. Evreii spun ca notorietatea in­seamna bani in drum. Trebuie doar sa te apleci si sa-i culegi. Lu­mea iti presara calea cu bani, pentru ca te-ai facut faimos prin nu im­porta ce. Pentru guvernanti, no­torietatea crescanda a unor ce­ta­teni e stanjenitoare, deoarece institutionalizeaza alte ierarhii de pute­re in stat. Ceausescu a culpabilizat 'cul­tul personalitatii' stiind foarte bine in ce mod ii periclita puterea notorietatea unor personalitati. La revista REBUS, unde am vege­tat zece ani, pana in 1990, nu ne era permis sa tiparim pe coperta in­tai poza unui singur artist. Tre­bu­ia ca in imagine sa fie doua sau mai multe persoane. Chipul sim­pa­tic al unei singure actrite insemna 'cultul personalitatii', dar doua chipuri erau masa, popor, colecti­vi­tate, adica ceva amorf, de consi­de­rat cu toptanul.

Notorietatea, fie pozitiva, fie ne­ga­tiva, produce acelasi halou de protectie. Politistii nu-i detesta pe asocialii bogati, pe care trebuie sa-i lege si sa-i predea justitiei. In adan­cul fiintei lor, ii admira. Asocialii bogati sunt, totusi, niste performeri! Cand boierul e mare si tare, chiar daca se poarta urat cu slu­gile, acestea il injura cu un considerabil accent admirativ. E bo­ie­rul lor! Un chirurg, care operase o vedeta de cinema si-si facea me­reu drum pe la patul acesteia, ca sa mai schimbe o vorba, s-a explicat, vazand-o jenata de excesul sau de grija, in felul urmator: Am si eu ce-i povesti acasa sotiei, care te ado­ra. Ca doar n-o sa-i povestesc cum am deschis un popa obez!

Multi din cetatenii cu acces la un parcurs al notorietatii isi nu­ma­­ra aparitiile in public mai atent de­­cat isi numara banii. Staruinta ac­easta catre varful piramidelor so­ciale are un nume impunator, se cheama investitie in notorietate. Mon­­dializarea notorietatii a dat pes­­te cap toate vechile masuri ale ca­li­tatii. Un mare savant, cu Premiul Nobel la baza, abia de e tinut minte un timp in lumea mica a pro­fesiei, pe cand o Lady Gaga, in conditia ei de descreerata cu ta­­rif planetar, e invidiata de toate ma­mele cu fete inca virgine.

×
Subiecte în articol: editorial