x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După Băsescu, ungurii-s deştepţi, iar românii tâmpiţi

După Băsescu, ungurii-s deştepţi, iar românii tâmpiţi

de Petru Calapodescu    |    19 Aug 2012   •   12:23

In raita sa turistico-electorala prin Harghita si Covasna, de prea multa relaxare, suspendatului Traian Basescu i-a scapat un panseu, care insa n-ar trebui sa ne mire. Anume, ca maghiarii, care - ascultand de ordinul premierului ungar Orban Viktor, amicul lui Basescu, caruia i-a fost carja si la alegerile din 2009 - au boicotat referendumul, directionand iarasi destinul Romaniei, "au inteles foarte bine modul ilegal in care a fost decapitata conducerea statului, si le multumesc pentru aceast". Altfel spus, ungurii sunt un neam inteligent, capabil de subtilitati politice, asa ca n-au marsat la "lovitura de stat" pe care o tot vantura Basescu&Co. Dar, daca maghiarii sunt destepti, asertiunea Suspendatului s-ar cere continuata logic: "spre deosebire ce cei 8,5 milioane de romani care, tampiti fiind, nu m-au ascultat si s-au dus la urne, unde, in proportie de 90%, au votat pentru demiterea mea". Fie spus, unde dai si unde crapa, printre "romanii tampiti" s-ar afla si judecatorii de la Curtea Constitutionala, care au spus limpede ca "decapitarea" a fost perfect legala si constitutionala.

Nu e pentru prima oara, ba e din ce in ce mai des in ultimii ani, cand Basescu cocheteaza nepermis cu radicalii maghiari, primid in schimb favoruri electorale. Nu e pentru prima oara cand nu are nici o reactie fata de manifestari, tot mai frecvente, cu careacter ultranationalist, ba si iredentist, care au loc prin Secuime. Chiar in aceste zile a tacut ca pestele, refuzand sa comenteze declaratia unui scelerat de la Budapesta, altminteri deputat Fidesz, Koszegi Zoltan, care sustinea ca, in opt ani, Ungaria va cere revizuirea granitelor cu Romania. Nu l-a deranjat nici reiterarea de catre Kelemen Hunor a vechilor afirmatii: "Autonomia dorita de maghiari se va realiza". Ce si cat din suveranitatea nationala mai e dispus sa negocieze Traian Basescu pentru a se reinstala in fotoliul de la Cotroceni? Daca Traian a preferat pentru weekend tinutul Har-Cov, prelungindu-si traseul pana prin Maramures, parca urmand linia unei posibile regiuni administrative, asa cum o revendica UDMR, ostile sale n-au ostenit sa sape pe toate caile concluziile referendumului.

Procurorii, mai ales, au continuat sa starneasca populatia de prin sate, iesind adesea din atributiile procedurale si lasand tot mai mult indicii ca anchetarea unor eventuale fraude electorale - anchetare absolut normala, daca se desfasoara corect, obiectiv, calm si civilizat - este unidirectionata cu buna stiinta. Aceasta impresie e intarita clar si de repetatele interventii pe internet a unui tanar membru al Consiliului Superior al Magistrtraturii, Vasilica Cristi Danilet, care depaseste orice masura, amenintand cu puscaria pe oricine cracneste fata de abuzurile unor procurori, socotindu-le reactiile ca fiind sfidarea magistratilor, insulte, gesturi obscene etc. Tinta tanarului domn sunt nu doar politicienii adversi, ci, mai ales, comentatorii si analistii din mass-media, care nu inceteaza sa semnaleze derapajul de la democratie si de la normele procedurale ale unor reprezentantii ai Parchetului. Nu stiu unde a descoperit acest domn ca paralizatii pot fi convocati la Parchet ca martori, ca procurorii nu-s obligati sa asigure transportul celor invitati, ca citatiile se completeaza aleatoriu, pe ulita, ori ca procurorii tin "sedinte" la marginea codrului, sa nu-i afle lumea.

Inainte de a stropsi amenintari, in calitate de membru al CSM, Vasilica Cristi Danilet a trebui sa reciteasca Statutul magistratilor, Conventia Drepturilor Omului, ca si jurisprudenta CEDO privind libera exprimare a opiniilor si libertatea presei.

×