x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dupa doi ani

Dupa doi ani

de Radu Tudor    |    14 Dec 2006   •   00:00
Dupa doi ani

S-au implinit doi ani de cand la putere a venit Alianta Dreptate si Adevar. Judecand dupa cifrele din sondaje, populatia e multumita, in marea ei majoritate.
Cel mai mare beneficiu e disparitia imaginii de putere corupta. Desi exista suficiente argumente pentru a sustine cu probe contrariul, imaginea difera mult de realitate. Multe persoane din interiorul si exteriorul tarii sunt convinse ca acum nu se mai fura, ca banul public e mai bine gestionat si ca el nu se mai indreapta spre buzunare private, cu fermoar politic. Informatiile din presa mai arata pe ici, pe colo cate ceva despre sutele de milioane de euro ce se scurg inevitabil spre unele firme preferate ale Partidului Democrat. Mai apar cateva detalii importante despre dominatia liberala a filierelor din zona Finantelor, centrale sau locale. Sau despre afaceri cu petrol, energie si alte produse strategice ale reprezentantilor puterii.
Dar imaginea e mai importanta decat faptele in sine.
Elementul de baza al celor doi ani de guvernare Basescu-Tariceanu e tensiunea. In plus, o permanenta stare de nervozitate, suspiciuni generalizate, judecati pripite si ranchiunoase. Enorm de multe negocieri in spatele perdelei, nu la lumina zilei.
Preocupat chiar mai mult decat Adrian Nastase de propria imagine, Traian Basescu face orice ii sta in putere sa ramana, la sfarsitul zilei, perfect. Tariceanu, Voiculescu, Geoana, Vadim Tudor, Iliescu, toti sunt narozi, slabi, perdanti si victime ale grupurilor de interese.
Nu stiu cat timp va mai beneficia Basescu de increderea cetatenilor in tot acest tablou foarte agitat. Ce-l are in prim-plan pe el. Iar in fundal se amesteca spriturile cu Gigi Becali, rapirea jurnalistilor, Omar Hayssam, asfaltul Euroconstruct, Marea Neagra lac rusesc, Elena Udrea, casa din Mihaileanu, vila de la Otopeni si o cutie de inghetata sub forma de pusculita.
Traian Basescu nu este un demon. Are calitati certe, e un mare provocator politic si vrea ca totul sa se invarteasca in jurul sau. A venit la putere in 2004 cu votul celor cu optiuni de dreapta. Dar, in doi ani, a pierdut simpatia multor intelectuali, care s-au declarat public dezamagiti de prestatia sa marinareasca. Unii nu se sfiesc sa o numeasca de-a dreptul piratereasca.
Publicul de dreapta, cel care a votat Alianta D.A., se regaseste majoritar in zonele urbane. Acest electorat are preponderent studii superioare si cativa intelectuali cunoscuti, ca purtatori de mesaje.
Multi dintre ei nu se mai regasesc in modul de manifestare politica si civica a actualului presedinte. Drept pentru care fanii lui Basescu se schimba pe zi ce trece. Raman cei care apreciaza bascalia si autoritatea sa excesiva, elemente suficiente pentru a fi popular in Romania. Intrebarea este daca cei care ii asigura acum o popularitate de peste 55 la suta in sondaje au si suficienta cultura civica sa se si duca la vot, atunci cand va fi nevoie.
Atacat sistematic de seful statului, Calin Popescu Tariceanu ramane un molatic, un om politic in reluare. Care nu are suficient sange in fotoliul de prim-ministru sa-i dea replica definitiva lui Basescu. Rezultatele economice, se pare, foarte bune ale actualului Guvern, alaturi de alte argumente sunt suficiente pentru a rupe pisica. Tariceanu insa traieste cu spaima viscerala ca, odata trecut in opozitie deschisa cu Traian Basescu, va pierde tot.

Una dintre cele mai periculoase tendinte ale acestui regim este insa transformarea serviciilor secrete in vedete media. Prima vizita facuta de noul presedinte, Traian Basescu, in Decembrie 2004 a fost la SRI si SIE. A dorit sa se asigure de solidaritatea lor in lupta de putere, prin mesaje bine tintite in fata comenzii celor doua servicii si a jurnalistilor. Nu a trecut saptamana in ultimii doi ani sa nu se pomeneasca despre serviciile secrete. Criza ostaticilor, CNSAS, gripa aviara, tradare si spionaj in Guvern, agentii acoperiti din media, cazul Rompetrol, scandalul MApN si multe altele.
Un fan declarat al serviciilor secrete si al produselor acestora, Basescu a transformat discretia necesara oricarui serviciu secret din lume intr-o piata televizata de informatii si dezvaluiri.
Serviciile secrete si cele de aplicare a legii au fost expuse unor presiuni publice fara precedent, daunatoare in orice stat democratic pentru buna lor functionare. Aceste presiuni, avand la baza elemente de comportament politic, se adauga pe lista de erori strategice din primii doi ani ai regimului Traian Basescu.
Cineva se va intreba probabil, vazand toate aceste critici, daca gasesc si ceva bun pentru actuala putere. Evident, sunt chestiuni pozitive. Dar ca jurnalist am datoria sa arat ce nu merge bine. Doar cei cu nostalgii pentru un alt gen de regim politic asteapta laude. Iar dupa cum vad si citesc, inca nu i-au murit laudatorii lui Traian Basescu din presa. Unii de buna voie, altii siliti de jocurile de culise ale patronatului.

×
Subiecte în articol: basescu editorial