x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După medici, a venit rândul judecătorilor să fie terfeliţi

După medici, a venit rândul judecătorilor să fie terfeliţi

de Ion Cristoiu    |    04 Feb 2009   •   00:00

Analizând în editorialul din 27 ianuarie 2009 isteria iscată de aşa-zisul caz Claudiu Săftoiu, preziceam că scandalului îi va lua loc altul, cu o structură identică a desfăşurării – aprindere, creştere înfricoşătoare, stingere bruscă – şi un spectacol identic: fătuci vinete de emoţie, gata să înghită măciulia microfonului în turuitul lor analfabet, eternii dătători cu părerea convocaţi la talk-showuri din simplul motiv că fac rating prin neoaşismul prestaţiei, ştabi de instituţii şi ştabi de partide luând poziţie şi, mai ales, măsuri spectaculoase, în stil hei-rupist de autorităţi care se uită la televizor şi nu la viaţă.



La nici o săptămână de la iscălirea prezicerii, trebuie să recunosc că m-am înşelat amarnic. Nu unul, ci mai multe scandaluri de tipul Claudiu Săftoiu au izbucnit şi s-au derulat de atunci până acum: cel de la Spitalul de Urgenţă din Slatina, cel al furtului de arme, cel al jafului de la Braşov, devenit rapid cel al Tribunalului de la Dolj.

Ziarele şi televiziunile s-au ocupat de aceste cazuri, căzând dintr-un Breaking News într-altul ca din lac în puţ. Asemănătoare până la confundare în desfăşurarea lor, noile scandaluri se definesc printr-un final identic; tăiat de noul scandal, cel anterior e dat uitării în doi timpi şi trei mişcări. Nimic deosebit nu rămâne în urmă. Scandalul Claudiu Săftoiu nu s-a soldat nici măcar cu un proces civil între Traian Băsescu şi fostul său aghiotant. Scandalul de la Slatina s-a soldat cu un ordin dat în pripă de ministrul Sănătăţii, ordin despre care nu ştim dacă se aplică sau nu, sau măcar dacă e aplicabil sau nu.

Scandalul armelor furate s-a finalizat cu un număr de demiteri spectaculoase. Nu ştim şi nu vom şti, probabil, niciodată dacă toate au fost îndreptăţite şi dacă nu cumva printre ele s-au numărat şi unele prin care noul ministru al Apărării Naţionale voia să scape de anumiţi şefi, pentru a-şi aduce oamenii săi fără a stârni zarvă.

Scandalul jafului de la Braşov a avut drept efect arestarea în pripă a unui suspect dovedit ca neimplicat.

Scandalul Tribunalului de la Dolj a avut drept efect măsura pompieristă luată de şeful CSM de a se verifica toate întreruperile de pedeapsă pe motive medicale din ţară.

În tot acest timp, viaţa şi-a urmat cursul.

Proclamată sub pretextul crizei gazului, starea de urgenţă în economie abia a fost ridicată. Asta înseamnă că băieţii din clientela politică a PD-L au continuat să obţină comenzi fără licitaţie. Salariile şi pensiile au fost îngheţate pentru ca banii astfel obţinuţi de la cei mulţi să meargă, în numele Crizei, în buzunarele câtorva îmbogăţiţi. Funcţionarii publici sînt daţi afară de peste tot pentru a face loc oamenilor PD-L şi PSD.

Abaterea atenţiei de la adevăratele probleme ale oamenilor simpli e doar unul dintre efectele isteriilor provocate de regizorii din umbră şi întreţinute de o presă în tot mai profundă criză de minim profesionalism.

Un alt efect îl constituie terfelirea unor categorii întregi de profesionişti. Isteria de la Slatina a făcut ca de dimineaţă până seara medicii să fie puşi sub semnul îndoielii atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere moral. Zadarnic încercau să explice doctorii că lucrurile sînt mult mai complicate în materie de diagnostic pentru ca despre activitatea lor să se pronunţe fătuci şi guguştiuci având drept pregătire o facultate privată de jurnalism. Sprijinite de lideri de opinie deveniţi Procurori ai Republicii, fătucile şi guguştiucii şi-au continuat campania lor nătângă împotriva medicilor.

Din fericire pentru medici, la orizontul limitat al presei noastre OTV-izate s-a ivit un nou scandal. Cel al judecătoarei de la Tribunalul Dolj.

A venit astfel rândul judecătorilor să fie terfeliţi în ziare şi la TV. Mă număr printre cei ce pot afirma că sînt victimele unor decizii judecătoreşti cel puţin discutabile.

Dacă am avut obiecţii publice faţă de aceste decizii am făcut-o plecând de la legi şi nu de la ceea ce crede ţaţa Leana în piaţă că ar trebui să fie Justiţia. Am putut auzi însă în aceste zile, în campania împotriva judecătorilor, opinii care trădau nu numai ignoranţa completă în materie de Drept, dar şi imbecilitatea de a crede că statul în fund într-un studio tv îţi dă dreptul la orice prostie.

Experienţa îmi spune că va trece şi isteria asta împotriva judecătorilor. Va lua foc o casă şi se va declanşa o isterie de proporţii împotriva pompierilor.

×
Subiecte în articol: editorial