x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale După numărătoare

După numărătoare

de Gabriela Vranceanu Firea    |    30 Noi 2007   •   00:00

Pun rămăşag pe faptul că, in loc să-şi facă un proces de conştiinţă pentru faptele sale neconstituţinale, Băsescu va emite iar vreo judecată trăsnită de valoare, prin care va căuta şi sigur va găsi vinovaţi prin altă parte.



Pun rămăşag pe faptul că, in loc să-şi facă un proces de conştiinţă pentru faptele sale neconstituţinale, Băsescu va emite iar vreo judecată trăsnită de valoare, prin care va căuta şi sigur va găsi vinovaţi prin altă parte.


După război, după criză, după furtună, după numărătoare, după... in general, mulţi viteji se arată, multe capete se ivesc, mulţi suspină, mulţi vorbesc. Este şi cazul nostru, al celor care nu am trecut nici prin furtună, nici prin stare de asediu, ci doar prin alegeri, dar care ar putea fi căt ambele calamităţi la un loc.


Ce ne-au lăsat aceste alegeri? Cu ce ne-am ales ori ce am căştigat? Partide mari care şi-au văzut adevărata "forţă" in faţa poporului. Un Partid Democrat care se găndea că va putea face singur guvernul, dar care abia se invărte pe la 30 de procente. Un PSD in depresie, că a ajuns pe locul doi, in galeria partidelor, pentru că nu il au pe Băsescu, cel care face campanie partizană, din jilţul de preşedinte al tuturor romănilor.


Liberalii au petrecut patru ore de euforie, cănd au aflat, la exit-poll că se invărt pe la 15-16%. De fapt, s-a lipit de ei, ca marca de scrisoarea a 20-a a lui Bogdan Olteanu către Băsescu, cifra cu ghinion pentru mulţi 13%. Despre partidele cărora li se zicea că sunt de 1% au făcut aproape 3 nu mai spune nimeni nici păs, pentru să sunt aşteptate alegerile locale, unde speră să se revanşeze. Ori vreun candidat-surpriză la Palatul Cotroceni, care să-i propulseze in galaxia campinilor.


Trăim sub imperiul grandomaniei. Şi vă şi explic de ce. Preşedintele ţării a turbat şi s-a autointitulat boicotat de către televiziuni, toată campania, cănd, de fapt, nu s-a dus decăt acolo unde nu a dorit. In rest, a făcut turul de onoare pe la toate studiourile, de nişă, naţionale ori muzicale. Spera, din tot sufletul său, ca referendumul pentru votul uninominal in două tururi de scrutin, propus de PSD şi imbrăţişat de el, să il legitimize iar şi iar, ca primul politician al ţării. Ceea ce şi este, prin funcţia pe care o ocupă, chiar dacă a căştigat alegerile la o diferenţă mică faţă de Adrian Năstase.


Şi totuşi, Traian Băsescu simte nevoia legitimării zilnice, a confirmării faptului să este cunoscut, apeciat, adulat, urmărit, votat, acum şi in 2009 şi, dacă s-ar putea, şi in 2014. Ce rău i-o fi părut acum lui Băsescu pentru faptul că nu a făcut o magie, ceva, o modificare de Constituţie, prin care să poată rămăne la Cotroceni pănă cănd reumatismul bătrăneţilor il va fi indepărtat.


Grandomania preşedintelui a primit o grea lovitură. De aceea este şi stacojiu de mănie pe democraţi. Cei mai mulţi dintre ei nu au mişcat un deget la aceste alegeri, aşteptănd ca preşedintele "sunt tot", "fac tot" să le crească procentajul. PLD-ul s-a mişcat mai cu talent, vorba reclamei. S-a zbătut in teritoriu şi a furat căte puţin de la toată lumea: şi de pe la PD, şi de la PNL şi chiar de la PSD. Dar astfel de procentaje subtilizate nu au cum să se menţină, pe viitor, pentru că ele fac parte dintr-o conjunctură. Notorietatea candidatului nr. 1 pe listă, Theodor Stolojan, i-a făcut pe mulţi să voteze cu PLD, dar asta nu inseamnă că au făcut-o analizănd doctrina.


Şi pentru că vorbeam despre grandomania rănită a şefului statului, ea nu va putea fi reparată, ca şi onoarea, decăt printr-o judecată ori un proces. Pun rămăşag pe faptul că, in loc să-şi facă un proces de conştiinţă pentru faptele sale neconstituţonale, Băsescu va emite iar vreo judecată trăsnită de valoare, prin care va căuta şi sigur va găsi vinovaţi prin altă parte. Â

×
Subiecte în articol: editorial