x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale E şantajat Vasile Blaga

E şantajat Vasile Blaga

de Ion Cristoiu    |    30 Iun 2008   •   00:00

De orice putea fi suspectat morocănosul Vasile Blaga, dar de caţavencism, pur şi simplu, nu.



Cu puţin înainte de a fi desemnat drept candidat, mai precis la 29 martie 2008, Vasile Blaga declara solemn că, intrînd în cursa electorală, va cîştiga Primăria Bucureştilor. Dacă nu va fi aşa, îşi va asuma răspunderea pentru eşec şi va demisiona din funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Bucureşti. Angajamentul ar fi fost uitat, desigur, potrivit năravului românesc, dacă, în săptămîna dinaintea celui de-al doilea tur, Vasile Blaga nu şi-ar fi reafirmat decizia de a demisiona în caz de eşec. N-a făcut-o în treacăt, constrîns de sîcîielile presei, ci, ori de cîte ori a fost posibil, pe un ton ce sugera, din start, că e un angajament crucial al domniei sale.

Printre liderii PD-L, Vasile Blaga are faima de bărbat politic autentic. Chiar dacă în campanie a repetat unele clişee prezidenţiale, fostul ministru de Interne face o figură aparte într-un partid a cărui emblemă caricaturală rămîne Emil Boc. Spre deosebire de Emil Boc, Vasile Blaga inspiră respect chiar şi adversarilor. Vorbeşte puţin, dar, mai ales, nu trece drept camerista lui Traian Băsescu.

Astfel, cînd Vasile Blaga a declarat că va demisiona în caz de eşec, nimeni din România nu s-a îndoit că o va face. De orice putea fi suspectat morocănosul Vasile Blaga, dar de caţavencism, pur şi simplu, nu. Chiar dacă Bordelul politic românesc a îmbolnăvit de SIDA laşităţii mulţi bărbaţi politici (Theodor Stolojan e un exemplu răsunător), era greu de presupus că fostul ministru de Interne şi mîna de fier a PD-L nu va face gestul cerut nu de imaginea publică bună, ci de Onoare.
Sau mai precis de simţul Onoarei, cel care deosebeşte pe un Bărbat de o oaie, cea care, la vreme de primejdie, îşi vîră nasul în fundul suratei din faţă.

Şi-a venit ora anunţării exit-poolurilor...
Vasile Blaga s-a recunoscut învins. Corect, fără justificări penibile, fără exces de vorbe şi, mai ales, asumîndu-şi înfrîngerea.
Opinia publică a aşteptat însă şi anunţul legat indisolubil de asumarea eşecului: cel privind demisia de la şefia Organizaţiei de Bucureşti.
Acest enunţ n-a venit.
Oameni îngăduitori cu bărbaţii politici, care sînt şi ei – nu-i aşa? – oameni, ne-am spus că şocul rezultatului l-a descumpănit pe Vasile Blaga suficient de tare ca să uite de chestia cu demisia.

La puţin timp după asta, într-o declaraţie năstruşnică, pentru că era făcută de la volanul automobilului său, Traian Băsescu a precizat că Vasile Blaga nu trebuie să-şi dea demisia. Chestiunea demisiei nu ţinea însă de Traian Băsescu, nici dacă acesta i-ar fi fost unchi bogat lui Vasile Blaga, devenit nepoată săracă, dar cu nuri. Ţinea de relaţia Bărbatului Vasile Blaga cu Onoarea.

Drept pentru care, îngăduindu-i lui Vasile Blaga o noapte de restabilire a echilibrului sufletesc, ne-am fi aşteptat ca a doua zi, luni, 16 iunie 2008, Vasile Blaga să anunţe public demisia.

Vasile Blaga n-a făcut-o. Reduse la ipostaza de pamperşi ai lui Traian Băsescu, ziarele centrale, atît de intransigente cu adversarii politici ai Cotrocenilor, n-au mai suflat o propoziţie despre mult-aşteptata demisie a lui Vasile Blaga.
Lucru explicabil.
De la volanul maşinii sale, duminică seara, Traian Băsescu indicase bucătăreselor şi limbricilor să considere că Vasile Blaga n-are de ce să-şi dea demisia.

Au trecut două săptămîni de la anunţarea rezultatelor.
Sub semnul poruncii venite de la Cotroceni, respectarea angajamentului de către Vasile Blaga a fost împinsă în uitare de presa patronilor dependenţi de Traian Băsescu.

Luni, 23 iunie 2008, la ştirea Zilei de pe Antena 3, Emil Boc informa telespectatorii că Vasile Blaga i-a lăsat pe birou, azi dimineaţă, demisia de la şefia Organizaţiei de Bucureşti.

Pe Vasile Blaga îl ştie o ţară întreagă. Serios, pînă la enervare, şef cîndva peste copoii de la  Interne, om despre care circulă zvonuri că ar fi singurul în stare din PD-L să-l înfrunte pe Traian Băsescu.
Afirmaţia lui Emil Boc avansa însă o ipostază incredibilă pentru Vasile Blaga. Ditamai Bărbatul, tată de fată proaspăt căsătorită, strecurîndu-se în biroul şefului pe linie de partid asemenea unui grăjdar în iatacul boierului, lăsîndu-şi demisia pe masă şi rupînd-o la fugă imediat, să nu dea peste el Emil Boc!

Nici acum, cînd Trompeta lui Traian Băsescu din Dîmbul Feleacului l-a compromis grav, înfăţişîndu-l ca pe un Tremură genunchii, Vasile Blaga n-a reacţionat public. S-a mulţumit cu nişte declaraţii date telefonic unor ziarişti care l-au căutat pentru a afla o explicaţie.
Să fie Vasile Blaga un alt fel de om decît credem noi?
O variantă morocănoasă a mereu zglobiului Emil Boc?
Avem serioase motive să ne îndoim.
Noi credem că Vasile Blaga e pur şi simplu şantajat.
De cine şi cu ce?
Ghici ciupercă ce-i!

×