x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale E timpul ca Securitatea sa fie repudiata (IX)

E timpul ca Securitatea sa fie repudiata (IX)

de Ion Mihai Pacepa    |    19 Noi 2005   •   00:00

In ultimii 15 ani Romania a facut progrese imense. Serviciile secrete au ramas insa in urma tumultoasei dezvoltari a tarii. Filmul "Everything Is Illuminated" pe care l-am vazut recent m-a ajutat sa gasesc o figura de stil pentru a ilustra diferenta. Filmul prezinta calvarul unui tanar american care, pentru a lua urmele bunicilor, a trebuit sa bata Crimeea de azi in Trabantul unei firme turistice rusesti.

Va mai amintiti de Trabant? Acea masina in doi timpi, trei cilindri si patru roti care a devenit faimoasa la caderea Zidului Berlinului, cand mii de est-germani au trecut in Occident la volanul ei?

Dupa unificarea celor doua Germanii firma Volkswagen a cumparat uzinele Trabant din Zwickau si a insarcinat un grup de experti internationali sa le modernizeze. Acestia au conchis insa ca nici o investitie nu va putea ridica Zwickau la nivel occidental. Ca atare, Volkswagen a demolat uzinele Trabant si a construit, in locul lor, o fabrica ultramoderna de autoturisme. In final, aceasta a costat mai putin decat chiar si o modernizare relativa a uzinelor Trabant.

Cand a preluat serviciile secrete ale RDG, guvernul german a folosit modelul Volkswagen. Stasi a fost complet demolat. Serviciul secret ceh, Statni Bezpecnost, a avut aceeasi soarta.

Romania post-Ceausescu a pastrat insa Trabantul. Noul ei presedinte, Ion Iliescu, cunostea doar calea sovietica de guvernare cu ajutorul politiei politice. De aceea el a salvat Securitatea folosind metoda Kremlinului, care a schimbat repetat denumirea politiei sale politice si a pretins ca era o noua institutie. Cheka, GPU, OGPU, NKVD, NKGB, MGB, MVD si KGB sunt doar cateva nume din acest joc al anagramelor.

Memoria politica este afectata din ce in ce mai mult de un convenabil Alzheimer. Azi putini isi amintesc ca SRI si SIE s-au nascut tot dintr-un joc al anagramelor. In 1990 presedintele Ion Iliescu a rebotezat Securitatea ca SRI si a pus in fruntea sa un ofiter conspirat de informatii care a jurat in fata Parlamentului ca nu a avut legaturi cu serviciile secrete comuniste. Virgil Magureanu imi fusese insa subaltern in DIE, unde figura sub numele de cod "Mihaila Mihai".

Magureanu, care nu vazuse macar un singur serviciu secret occidental, a pastrat structura, modus operandi, mentalitatea si chiar limbajul Securitatii. Un comunicat al SRI (publicat in Adevarul din 21 aprilie 1997) acuza prestigiosul ziar The Washington Times ca este o oficina imperialista care reprezinta "grupuri de interese in spatele carora se afla serviciile speciale straine" si ca publica articole "pernicioase si ticaloase".

Dupa opt ani de la alungarea tiraniei, SRI continua sa vorbeasca in limbaj KGB-ist. Nu e de mirare ca romanii continua sa se teama si azi ca SRI le controleaza viata, asa cum se temeau pe vremuri ca Securitatea le intercepta telefoanele.

Serviciul de spionaj al Romaniei, rebotezat SIE, a fost "democratizat" de generalul Mihai Caraman, singurul ofiter al Securitatii decorat de KGB pentru rezultate exceptionale impotriva NATO. Caraman si-a inceput noua cariera cu un alt atac impotriva NATO. El s-a dus la Paris, unde a predat presei franceze un dosar atestand ca Charles Hernu, un decedat ministru francez al Apararii (1981-1985) si cel mai puternic sprijinitor al NATO in guvernul francez, ar fi fost agent al DIE in anii 1960. La vremea aceea eram in conducerea DIE si stiu ca Hernu nu i-a fost agent. DST-ul francez, care a studiat dosarul predat de Caraman, a confirmat ca era falsificat.

In 1992 Manfred Woerner, secretarul general al NATO, a anuntat ca nu va vizita Bucurestiul atat timp cat Caraman va conduce SIE. La 22 aprilie 1992 presedintele Iliescu a aprobat "cererea" lui Caraman de a se pensiona, si l-a avansat la gradul de general colonel.

Generalul Ion Talpes, care l-a inlocuit pe Caraman, fusese colaborator apropiat al clanului Ceausescu si era familiar tot numai cu spionajul de tip comunist. Cu Talpes la carma, SIE a ramas un serviciu de tip sovietic. In 1993, majoritatea cadrelor de conducere a MAE si circa 60% din ambasadori erau aceiasi ofiteri deplin conspirati pe care DIE ii platea cand eram la carma sa. Ca sa nu lase echivoc ca spionajul, nu MAE, tragea sforile diplomatice, cand presedintele Iliescu a facut prima vizita oficiala la Washington el a fost insotit de seful SIE. Cunosteam bine ce a insemnat asta, pentru ca Ceausescu m-a luat cu el in 90% din vizitele pe care le-a facut in tari necomuniste.

Dupa opt ani de la alungarea tiraniei, SIE continua sa considere ca Occidentul este inamic. In 1997 Elvetia a acuzat public Romania de spionaj economic si generalul Talpes, devenit tap ispasitor, a fost trimis ambasador in Bulgaria.

La 18 februarie 1998 presedintele Emil Constantinescu a instalat in fruntea SIE pe Constantin Harnagea, care nu a avut legaturi cu Securitatea. Abia atunci a inceput adevarata democratizare a SIE.

In decembrie 2004 romanii au alungat criptocomunistii de la carma tarii, si Romania are acum primul guvern fara securisti in ultimii 50 de ani. Asta da lumii speranta ca si serviciile sale secrete vor fi curate, in sfarsit, de securisti.
×
Subiecte în articol: editorial