x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale EBa aduce mahalaua la PPE

EBa aduce mahalaua la PPE

de Miruna Munteanu    |    24 Iun 2009   •   00:00

Elena Băsescu susţine că în spatele mail-ului care îi contestă admiterea în grupul parlamentar al popularilor europeni se află Andreea Vass, consiliera premierului Boc şi protejata lui Theodor Stolojan.



O acuzaţie extrem de gravă, ofensatoare în primul rând la adresa eurodeputatului Laszlo Surjan, semnatarul scrisorii deschise care a enervat-o pe fiica preşedintelui.

În viziunea Elenei Băsescu, Surjan ar fi doar un instrument, o mazetă controlată de la Bucureşti de un politician de rangul doi. Un netot care s-a lăsat folosit de „răzbunătoarea" Vass într-o răfuială personală. Îmi închipui că această explicaţie va atrage multe simpatii delegaţiei României la Bruxelles.

Nu cred că mezina prezidenţială s-a gândit vreo clipă la consecinţele „diploma­tice" ale declaraţiei sale. Probabil nici nu i-a trecut prin cap că, în Parlamentul European, acuzaţiile lipsite de probe nu sunt la fel de uşor digerate ca în politica dâmboviţeană. Nici nu a realizat că bârfele de mahala nu prea cadrează cu stilul dezbaterilor din PPE şi că noii ei colegi ar putea fi deranjaţi să se trezească asociaţi involuntar cu o păruială între ţaţe.

Şi totuşi ce a fost în „mintea odihnită" a Elenei Băsescu atunci când a comis o asemenea gafăĂ În primul rând, dorinţa de a minimaliza controversa pe care o provoacă, printr-o explicaţie trivială. EBa nu are nici o ezitare să extindă în afara graniţelor tactica pe care a învăţat-o acasă. Strategia autovictimizării.

Mezina prezidenţială încearcă să anihileze orice critică punând-o pe seama unor comploturi oculte. Are o imagine proastăĂ Nu e vina ei, ci a presei! Vinovaţi sunt „mogulii" ostili ilustrului ei părinte. Traian Băsescu a devenit, se pare, un lider global de vreme ce EBa se simte, mai nou, atacată simultan de Associated Press, BBC, ARD sau Der Spiegel... Sau mogulii din România au ajuns să controleze cele mai importante instituţii mass-media din lume... Ca şi prostia, ridicolul nu doare.

EBa riscă însă nişte surprize de proporţii la Bruxelles. Jurnaliştii occidentali nu sunt obişnuiţi să fie alintaţi cu ape­lative ca „găozar", „ţigancă împuţită" sau „păsărică". Nici să le fie pusă la îndoială probitatea profesională. Cine îndrăzneşte să o facă trebuie să aibă fie dovezi certe, fie foarte mulţi bani pentru procese şi despăgubiri. Sincer, n-aş vrea s-o văd pe Monica Iacob Ridzi obligată să mai pună de-o mare serbare naţională ca să aibă me­zina prezidenţială din ce plăti daune morale trusturilor de presă străine. Că doar nu vă imaginaţi că i-ar ajunge economiile de la Luxten?

Tot noi plătim, în final, pentru toate stră­chinile în care calcă nonşalant beizadeaua răzgâiată de la Cotroceni, devenită europarlamentar prin „pohta ce-a pohtit" Vodă. Costurile nu se măsoară în bani, ci în prestigiu şi influenţă. În PPE, dezbaterile şi polemicile nu pot fi înăbuşite sau manipulate ca în PD-L. Nici Ridzi, nici Murgeanu, nici măcar Traian Băsescu în persoană nu îi pot arăta cartonaşul roşu lui Laszlo Surjan. Care ar putea fi în curând coleg cu EBa în Comisia de buget-finanţe a Parlamentului European. Cred că o va simpatiza enorm.

×
Subiecte în articol: editorial