x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale EBa, la rege; Tata, la cârciumă

EBa, la rege; Tata, la cârciumă

de Dan Constantin    |    08 Apr 2013   •   18:32

Familia Băsescu se află în criză de identitate. Cum altfel să interpretăm dorinţa fiecărui membru al clanului de a-şi face simţită prezenţa prin alegerea unor locuri şi întâmplări cu interes garantat ca expunere mediatică. Săptămâna care s-a încheiat a avut-o pe EBa cap de afiş la Congresul Internaţional al Romilor. S-a prezentat la Sibiu în postura de europarlamentar solidar cu problemele ce decurg din discriminarea etniei. EBa a avut o intervenţie şi în Parlamentul European pe această temă, preluând din  ideile lui Traian Băsescu atunci când România era presată de Sarkozy să-şi ţină nomazii acasă. Desigur, prezenţa Elenei Băsescu în casa Regelui Cioabă nu este deloc întâmplătoare. Maria Băsescu, soţia preşedintelui, a mers cu mare voioşie la serbarea ţigănească tradiţională de la Costeşti, unde a primit, în prezenţa Împăratului Iulian, un medalion de aur de la Bercea Mondialu’. Lui Bercea, cadorisirea nu i-a purtat deloc noroc; putrezeşte prin puşcărie. Iulian-Împăratul s-a dus între cei drepţi, cu mare jale. Probabil, ca să nu rămână în minus la legăturile cu familiile “regale”, Băsescu Traian şi Maria l-au botezat pe fiul prinţului Paul.

Revenind la actualitate, EBa s-a declarat total de acord cu ideea introducerii legitimaţiei speciale pentru identificarea romilor. Acest card este “salvarea” pentru a nu mai spune Europa că toţi ţiganii infractori sunt romi din România.

EBa a fost păpuşica răsfăţată la Sibiu, unde a dat frumos în poză pentru că fata lui tata se gândeşte şi la viitorul ei politic. PDL nu-i mai oferă garanţii în actuala structură a conducerii, că va avea un loc pe listele partidului la europarlamentare.  Nici “zeciuiala” brevetată de Marţog – 9 voturi la PDL – unul la EBa – nu mai poate fi dată ca sarcină la vreun partid. Aşa că Băsescu Traian, omul gospodar, care îşi face vara sanie şi iarna căruţă, îi dirijează “strategia”: fă-te frate cu romul să rămâi la Bruxelles. Sprijinul etniei ar fi o bază pe care să clădeşti un nou euromandat; dar nu suficent. Trebuie şi ceva mai elitist, mai de “dreapta”. S-a gândit neamul la toate: acum am înţeles de ce a trimis-o Traian pe notăriţa Ioana la OSIM să-i înscrie “Mişcarea populară”. Ca să nu creadă cineva că “Mişcarea” are sediul la Cotroceni, Băsescu i-a convocat pe puţinii fondatori (cât permite schema de consilieri la instituţia prezidenţnială) la o crâşmă. Ziariştii convocaţi i-au zis “de fiţe”, dar unde intră Trăienel se duce dracu’ ştaifu’, şi totul devine manea. La masa de lansare publică, participanţii convocaţi păreau ca la priveghi; aveau feţele căzute şi dinaintea goală – dovadă că “Mişcarea” este săracă. Profesorul durduliu Preda, cu obraz bine întins de neamţ cu berici multe la activ, are circumstanţe atenuante să creadă că e preţedinte: s-a născut la Dăbuleni. Aşa că ştie de mic să cântărească din ochi clientul care vrea să-i cumpere pepenii. Iar lubeniţa pe care i-o dă lui Băsescu nu va ajunge să se vândă în pieţe la preţ bun fără ajutorul unui băiat de nădejde din “Mişcare” – Hriţuc, fost şef la Administraţia Pieţelor Sector 6. Cârciuma în care a fost Băsescu Traian cu mişcătorii de frunte şi balul cu fuste largi şi salbe de galbeni al romilor de pretutindeni, onorat de EBa, sunt punctele pe care se va construi generic un “pod al minciunilor” pe care să treacă Elena Băsescu spre Bruxelles. Ăsta e de fapt sensul “Mişcării” care va ieşi în pieţele populare o dată cu recolta de pepeni pentru exportul unui singur europarlamentar Dacă va fi...

×