x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Economie portocalie

Economie portocalie

de Gabriela Vranceanu Firea    |    05 Aug 2005   •   00:00
Economie portocalie

Florin Georgescu, Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Nicolae Vacaroiu... si lista ar putea continua... cu fruntasi pesedisti, care au facut economie, in anii de glorie ai social-democratiei romanesti. Electoratul a aruncat cu pietre in ei - a se citi "a votat in dusmanie Alianta D.A., ca sa scape de PSD".

Nici nu-i de mirare. Odata, ca romanii se cam plictisisera de stilul incet, incetisor, pe loc si deloc al reformelor pesediste, dar le si suradea ideea de a trai mai bine - promisiune facuta cu mana pe inima si pe Biblie de liderii PNL-PD.

Cei mai inversunati in lupta impotriva pesedeului au fost tinerii activi, cu joburi multumitoare, cu ceva banuti, care sperau ca, prin credite - aruncate, acum, in aer - sa-si ia si casa, si masina, si sa se aseze mai devreme decat ar fi sperat parintii.

Si intelectualii, dar si oamenii de afaceri prosperi au ales din convingere Alianta, primii pentru ca nu au avut niciodata la inima PSD-ul, iar cei din urma pentru ca tot timpul PSD-ul i-a lasat in urma. Nici nu i-a oprimat, dar nici nu i-a ajutat cine stie ce pe oamenii de afaceri, care au sperat - si-au sperat degeaba - ca va veni soarele si peste fiscalitatea din Romania.

Bun, motivele pentru care PSD a fost trecut de romani in opozitie sunt clare. Nu sunt insa foarte limpezi, argumentele pentru care PNL si PD au ajuns la guvernare. Probabil din considerente politice, diplomatice si justitiare. Pentru ca probele sociale si economice de guvernare sunt mult sub asteptari.

Nici nu s-a stins disputa privind avantajele si dezavantajele introducerii cotei unice de impozitare, ca a aparut un nou conflict. Conflict deschis! Deja, nimeni nu se mai sfieste sa-si dea arama pe fata si sa recunoasca faptul ca Alianta a fost unita, in cuget si-n simtiri, dar acum, cand a ajuns la guvernare, parerile liberalilor si democratilor sunt lovite de idiosincrasii evidente, pe care nimeni si nimic nu le mai poate masca.

Nici un vaccin, decat, poate, cel al intelepciunii, nu ii mai poate vindeca pe politicieni de meteahna de a fi contra, impotriva, in dezacord cu fapte, atitudini, decizii nepopulare. In schimb, ii lasa in catarea pustii pe demnitarii care propun anumite masuri lipsite de simpatie.

Acum, Ionut Popescu este lasat de izbeliste si de PNL, partidul care l-a propulsat ca ministru, si de PD, pe tema necesitatii majorarii TVA. Asta, dupa ce s-a luat de gat cu premierul, pentru ordonanta prin care se subventiona indirect Uzina Tractorul.

Purtatorul de cuvant al Partidului National Liberal, Eugen Nicolaescu, a declarat ca PNL nici nu se gandeste la modificarea TVA. Si ca va fi de acord doar cu reducerea contributiilor la asigurarile sociale.

Propunerea de majorare a TVA a fost lansata de Popescu la sfarsitul lunii iunie, cand a anuntat ca intentioneaza sa creasca aceasta taxa de la 19% la 22%. Ideea, cum spuneam, nu este agreata nici de PD, amicul PNL de la guvernare. Liderul PD, Emil Boc, este de parere ca "o asemenea masura nu este justificata, pentru ca loveste in categoriile sociale cele mai dezavantajate" si ca "mediul de afaceri ar fi descurajat".

Unicul, deocamdata, sustinator al lui Ionut Popescu a ramas presedintele Traian Basescu. Acesta spune ca, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, Romania va trebui sa-si asigure surse suplimentare la bugetul de stat si ca "aceasta inseamna ca majorarea TVA este inevitabila". Sa vezi si sa nu crezi! Programul de guvernare al Aliantei parea unul, acum opiniile sunt cel putin doua, daca nu chiar mai multe.

O alta masura, pusa la cale de Finante, este aceea ca, de la 1 ianuarie, posesorii de masini de capacitate mare, dar si cei ai unor case cu o suprafata peste medie ar putea plati impozite de zeci de ori mai mari, decat cele pe care le platesc acum. Potrivit unui proiect ce se afla in lucru la Ministerul Finantelor, aceasta este una dintre modificarile care urmeaza a fi aduse Codului Fiscal.

Domnii despre care vorbeam la inceput, liderii economici ai PSD, faceau ce faceau si aflam ca suntem in urma cu reformele. Cei care sunt, acum, la putere, votati cu increderea ca vor aduce inteligenta, solutii, rezolvari in viata noastra economica, par a avea o singura preocupare: cum sa mai puna biruri pe orice, care sa loveasca in special in cei care i-au votat.

Incep sa cred ca Alianta are un departament in cadrul caruia se pun la cale tot felul de grozavii de speriat electoratul, astfel incat romanii sa nu mai inteleaga nimic. Si nici sa nu mai creada in nimeni. Ceea ce este mult mai grav!
×
Subiecte în articol: editorial