x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Editorialistul din port

Editorialistul din port

de Victor Ciutacu    |    01 Oct 2007   •   00:00
Editorialistul din port

PAPORNIţA CU iNţELEPCIUNI
Traian Băsescu are visuri de mărire şi nu-i nici o noutate că se inchipuie un soi de strateg politic. Mă rog, cred că toţi ne-am dorit, măcar o dată-n viaţă, să ne atingem nivelul maxim de incompetenţă, insă doar unora le-a ieşit. Onoarea care ne copleşeşte pe noi după desantul SPP-ului (cu "obiectiv" cu tot) in TVR e că, de această dată, Omul Ales a chibzuit, a decis şi ne-a comunicat.



PAPORNIţA CU iNţELEPCIUNI
N-am crezut vreodată că preşedintele-ju(de)cător va dovedi aptitudini de editorialist. Autoinvitat, fără pic de jenă, la televiziunea publică pe care o conduce - conform spuselor sale "politrucul" Alexandru Sassu, şeful statului s-a comportat exact ca specia pe care o urăşte cel mai mult pe Planeta Pămănt: "analiştii neamului". Omu’ are păreri despre tot ce mişcă-n ţara asta şi, atunci cănd e nevorbit, simte nevoia să ni le impărtăşească; musai in direct şi la oră de vărf.


Ultima spovedanie televizată a trimisului lui Dumnezeu in Romănia s-a desfăşurat exact in ziua citirii moţiunii de cenzură la adresa Guvernului condus de incăpăţănatul premier Tăriceanu, om care-l enervează peste limita suportabilului pe preşedintele Băsescu. Dincolo de ratingul de meci de Divizia B pe care l-a adus TVR, fapt care demonstrează că a devenit plictisitor pănă şi pentru propriul electorat, dialogul politicos cu Mihai Rădulescu ne-a arătat - pentru a căta oară? - un om care nu dă nici două parale pe Constituţia pe care o scoate emfatic de la piept cănd intră in direct intr-un studio de televiziune. Cu toate acestea, apariţia cu pricina, urmată a doua zi de o ediţie specială la radioul naţional, unde etern disponibilul realizator Paul Grigoriu il aşteaptă oricănd cu braţele deschise, va rămăne memorabilă. Prin modul absolut stupefiant in care aşa-zisul garant al respectării Constituţiei şi-a nominalizat duşmanii, a impărţit clasa politică in buni şi răi, a intrat cu picioarele in viaţa partidelor parlamentare, a dat indicaţii procurorilor şi, intr-un final apoteotic, s-a proclamat reprezentant doar al votanţilor săi.
S-o luăm pe rănd…


In elanul său de Jucător, vrea să treacă moţiunea, vrea alt guvern, cu alt premier şi fără PSD. Nu l-ar deranja o prezumtivă refacere a Alianţei D.A. dacă aceasta s-ar face cu ocazia constituirii unui nou Executiv, numai Tăriceanu să pice. Treacă de la el, l-ar suporta (mai in greaţă, da’ gestul contează) pe "reprezentantul grupurilor de interese" la conducerea PNL, numai să-şi ia odată tablourile şi ficuşii din cabinetul primului-ministru şi să lase locul liber pentru unul de la PD. De "dragă Stolo" pare a fi uitat. La o adică, s-ar fi bazat el şi pe un PSD "aşezat", insă reformatorul său preferat, care răspunde noaptea la un simplu fluierat de după gardul Cotrocenilor, incă nu şi-a terminat treaba pentru care a fost ales (puşchea pe limbă, era să scriu numit) de activul de bază al fostului partid-stat. Mai exact, inainte să se nominalizeze singur şi platonic pentru succesiunea premierului incă aflat bine-merci in funcţie, Geoană ar trebui să ducă pănă la capăt nobila misiune de a-i rade pe Iliescu, Hrebenciuc şi, de această dată ultimul pe listă, Năstase.


Traian Băsescu are visuri de mărire şi nu-i nici o noutate că se inchipuie un soi de strateg politic. Mă rog, cred că toţi ne-am dorit, măcar o dată-n viaţă, să ne atingem nivelul maxim de incompetenţă, insă doar unora le-a ieşit. Onoarea care ne copleşeşte pe noi după desantul SPP-ului (cu "obiectiv" cu tot) in TVR e că, de această dată, Omul Ales a chibzuit, a decis şi ne-a comunicat. Aşa că n-avem ce face şi notăm conştiincioşi harta inchipuirilor celui care ne-a anunţat solemn că, de joi seara, nu mai este decăt preşedintele votanţilor săi: iese Tăriceanu de unul singur, intră PD şi formaţiunea de 7 membri (era să-mi scape, din greşeală, procente) intitulată PLD, PSD mai stă o tură. In plus, ca un vizionar ce se află, deşi n-a deschis plicul de la CSM, ştie că raportul de control la DNA este "in general, pozitiv". Aşa că-i dă pe miniştrii liberali pe măna procurorilor lui Morar, băiat bine-crescut care-l anunţă telefonic atunci cănd ii trimite dosarele, să-şi probeze oamenii nevinovăţia, că ne complicăm cu birocraţia asta de tip democratic care presupune să demonstreze acuzatorul că acuzatul e vinovat. I-ar trimite către duba cu mascaţi, dacă ar fi cazul, şi pe liderii PD, dar - s-a-nţeles, domnu’ Morar? "Blaga, Boagiu şi Suflina nu fură", iar "Berceanu n-a furat".


Nenorocirea politică a lui Traian Băsescu e că, deşi vrea din tot sufletul să-şi pună-n operă stretegiile demne de tejgheaua birtului din port, este total neputincios. Cu execepţia lui Daniel Morar (dresat să presteze aportul la fiecare şuierătură) şi a unei părţi a serviciilor secrete, nu-l mai ascultă nimeni; intr-un viitor nu atăt de indepărtat, mi-e teamă că nici măcar ăştia. Medicii spun că intăi te lasă ochii, după aia memoria, iar la final potenţa. In politică, drumul către aleea celor de neinlocuit e deschis de serviciile secrete…

×
Subiecte în articol: editorial