x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Efectul lăcomiei universitare asupra lichelelor

Efectul lăcomiei universitare asupra lichelelor

de Razvan Barbulescu    |    20 Iul 2011   •   21:00

Presedintele unei universitati private din Iasi, Vasile Burlui, a iesit pe piata cu o idee de marketing salvatoare dupa dezastrul de la Bacalaureat. Nulitatile care n-au pupat Bac-ul sa fie inscrise la universitatea lor dupa ce promit ca isi vor da in urmatorii doi ani 'examenul de maturitate'. Cu o singura conditie: sa bage banu', taxa de admitere.

Mercantil, dar fin psiholog, Burlui se arata vadit ingrijorat de viitorime: 'Efectele Bacalaureatului au fost dezastruoase asupra generatiei tinere'. Ceea ce era corect. Generatia tanara prinsa la copiat cu turma era distrusa, intrucat a aflat ca nu toate activitatile scolare in grup organizat erau benefice. Erau utile excursiile cu scoala la munte, mare si muzee, dar copiatul cu scoala s-a dovedit catastrofal. Catastrofal in lant: pentru elevi, scoala, profesori si pentru universitatile private de tipul Burlui.

Mentalitatea Burlui e prezenta in mai toa­te formele de invatamant con­tra cost. Burluiul da masura la­co­miei uni­­versitare. Acolo unde e ca­zul. Romania e campioana la fa­cul­tati pri­vate, peste 130, daca nu gre­sim. N-avem drumuri, dar avem puz­derie de academii care dau ora pla­netei mai tare decat cercetatorii bri­ta­nici, um­pland tara de masteran­zi cu Ba­c-ul la urma. Datorita (din cau­za), in buna masura, conceptului Burlui.

Dinamica e fireasca. Efectelor nefericite asupra psihicului elevilor au urmat efectele fatale asupra profesorilor rapusi de titularizare. Numarului de tineri respinsi, furaciosi, autori de perle ii corespunde un numar echitabil de profesori trantiti, copiangii, agramati.

Conform logicii burluiene, data fiind trauma respectivilor dascali, s-ar cuveni ca improspatarea cadrelor institutiei sa urmeze acelasi tipic: tot ce a cazut la titularizare sa devina profesor universitar in SRL-urile cu bani gheata din tara. Sa se intalneasca repetentii intre ei, spre desavarsire. Sa se rotunjeasca traditia fericita a semianalfabetilor cu diploma, masterate si Bac de onoare luat in preajma pensiei.

Traim in plin 'branconaj' – cum ar zice dl Igas, posesor tarziu de Bac. 'Branconajul' universitar: pe de-o parte – de clienti, pe de alta – de diplome. Dincolo de politica si politici, ignorantii de ieri si azi dureaza in stare pura ca strontiul dupa Cernobil; sfertodoctii cu diplome, ititi pe sticla preamultelor televiziuni, dau aiuritor lectii de morala, gramatica, politica.

Insa consecinta cea mai grava a acestei negustorii e ca lichelele se obisnuiesc din frageda tinerete cu adevarul ca singura meserie care 'se merita' e 'decat' coruptia. De la Bac si pana in inaltul piramidei.

P.S.: Faptul ca universitatea cu pricina a renuntat la ideea creata exprimata de dl Burlui n-are nici o relevanta. Gandul curat pentru copiangii si viitorul tarii ramane

×
Subiecte în articol: editorial