x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Egiptul

Egiptul

16 Feb 2005   •   00:00

Cand nu sunt comandate de firmele de turism, ca sa prezinte totul in roz, reportajele "senzationale" din tari ca Egiptul, Tunisia sau Ucraina ale unor romani nimeriti - nici ei n-ar sti sa spuna cum - prin strainatati, seamana izbitor cu reportajele despre tara noastra ale unor americani, englezi sau francezi nimeriti - nici ei n-ar sti sa spuna cum - prin Romania. Cei care n-au ochi decat pentru cersetori, pentru copiii strazii si pentru gropile din asfalt sunt niste frustrati, care cauta pe aiurea motive de a se simti importanti ca apartinatori ai unor civilizatii asezate, ca acelea ale Americii, Frantei si Angliei. Desi in tarile lor nu s-ar grabi nimeni sa-i considere reprezentantii spirituali ai intregii natiuni, odata coborati din avion, la Bucuresti, asa se simt.

Am citit de curand impresiile unui compatriot, care s-a dus in Egipt bou, iar la intoarcere, din noua sa conditie de vaca, a povestit ce hotie si pauperitate e la Cairo, cum umbla toata lumea dupa bacsis si cum sunt desfundate toate strazile. Daca in cauza n-ar fi fost Egiptul, puteam sa jur ca e reportajul unui neamt ursuz si marginit documentat la groapa de gunoi a Capitalei sau in Ferentari.

Nu toti oamenii care dau mari dovezi de obtuzitate s-au nascut fara minte. Unii se complac in rolul de bigoti, deoarece se pot descarca astfel de suferintele unor indelungate neluari in seama. Se grabesc sa se faca remarcati lovind in ce apuca. Si fiindca nu au reusit lovind in stanga si in dreapta acasa, pleaca, sa zicem, in Tunisia, de unde revin cu relatari pline de tafna intelectuala din viata beduinilor, care nici macar dusuri n-au.

Asa se intampla intotdeauna, cand se desfac niste granite: primii care-si publica impresiile pline de suficienta si de trufie nationalista din voiaje sunt cei care nu vad nimic bun nici in tara lor. Om fi noi, romanii, amarati - spun in subtext aceste "note de drum" - dar ia duce-ti-va in Egipt si-o sa vedeti acolo ce-i aia mizerie. Pai, noi, nenica, stam inca bine! Ce piramide, ce muzee de antichitati, ce Valea Regilor si Saqarah! Mai bine v-ati duce sa vedeti cum se inghesuie in Orasul Mortilor, in vechiul cimitir ocupat de calici cateva sute de mii de egipteni, si pe urma sa vorbim despre Egipt! Noi macar locuim in blocuri, nu in cavouri!

Nu m-as fi sesizat, daca reportajul la care fac trimitere ar fi fost din Somalia si, cu toate ca n-am fost in Somalia, sa cred ca asa trebuie scris. M-am obisnuit sa se scrie infect despre Somalia. O defulare romaneasca in plus sau in minus, apropo de tarile africane sarace, nu mai conteaza. Egiptul insa e manualul esential al civilizatiei. Daca te decizi sa calatoresti in Egipt doar ca sa vezi copii mucosi si localnici cu mana intinsa, mai bine ramai toata viata acasa. Ca sa fim respectati, trebuie sa invatam teoria si practica respectului, nu sa fim consolati cu faptul ca destui altii o duc mai rau.
×
Subiecte în articol: editorial