x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Electoratul prost si ghidurile destepte

Electoratul prost si ghidurile destepte

de Marius Tucă    |    19 Apr 2004   •   00:00

Au aparut ghidurile electorale de campanie. Acestea sunt trimise politicienilor pentru a cuceri electoratul. Electoratul ar trebui sa fie prost si sa fie cucerit de indata. Cel putin asa par sa gandeasca aceia care au elaborat sau copiat aceste ghiduri.

Multe dintre textele acestor ghiduri electorale par a fi scrise de baietii de la Divertis sau pentru acestia. Ceea ce mi se pare incredibil la aceste ghiduri, de fapt la aceste sfaturi pentru cucerirea electoratului, este felul in care sunt priviti oamenii, ca niste simple voturi. Si cand asta: dupa aproape cincisprezece ani in care politicienii n-au inteles mai niciodata cine sunt cei care-i voteaza sau nu-i voteaza. Aceste sfaturi ma intorc cu gandul in timp la promisiunile pe care le facea onorabilul Ion Ratiu, de buna-credinta de altfel, pe la inceputul anilor ’90, cele referitoare la piscine si alte visuri care pentru romani pareau de-a dreptul obraznice prin frumusetea lor. Mi-e teama ca politicienii romani n-au inteles nimic in toti acesti ultimi ani, si-n lipsa ideilor, a imaginatiei si a programelor incearca sa vina cu un comportament ca la carte, intorcandu-se, de fapt, fara sa-si dea seama la inceputul anilor ’90.

Sigur, mai avem putin si intram in Uniunea Europeana, am intrat in NATO, avem angajati pentru campania electorala cei mai tari strategi din lume, dar asta nu inseamna nici pe departe ca mijloacele folosite pentru campanie trebuie copiate din carti. Involutia clasei politice nu se regaseste si la electorat, adica la poporul roman. Dimpotriva as indrazni sa spun. Cine crede ca mai poate pacali oamenii cu discursuri pe la nunti, botezuri, pomeni si cumetrii se insala amarnic. Nicu cu gura plina de sarmale, piscoturi sau coliva alegatorul roman n-o sa voteze dupa cum ii dicteaza nu stiu care cititor in ghiduri electorale. La munca, vorba unui prozator in viata, la batut tarusi nu cu ghidul, ci cu partea aceea mai moale a corpului electoral… Asadar, anul acesta, batalia pentru fiecare 1%, pentru fiecare procent va fi fara precedent.
Ostilitatile au inceput deja!

×
Subiecte în articol: editorial