x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Elena Udrea la Budapesta

Elena Udrea la Budapesta

de Razvan Barbulescu    |    23 Iul 2010   •   00:00

"Udrea la Budapesta" se citeşte ca "Lenin în Finlanda". Din Finlanda, Lenin avea o perspectivă mai limpede asupra revoluţiei. În vreme ce se frământa ideologic la Helsinki, nevastă-sa frământa cearşaful cu un bărbos care aducea cu subalternul său, Troţki. Un tablou intitulat "Lenin în Finlanda" o arăta pe Krupskaia lipită de amant (tocmai pentru că Lenin era departe). În timp ce dna Udrea era la Budapesta, pe dl Cocoş nu-l picta nimeni. Dar rămâne adevărul că distanţele îţi dau o înţelegere mai corectă asupra realităţii. Aşa a descoperit Elena Bucureştiul şi potenţialul ei.

Ministrul Turismului ne face o confesiune pe blog: aflată la poalele Parlamentului maghiar, a dibuit potenţialul turistic al Bucureştiului. "Care nu este, din păcate, suficient exploatat", notează Elena. O idee simplă şi bleagă, ca Nuţi are mere. Înfiorată de valurile Dunării, Elena vede mai bine "problemele presante ale Capitalei". Care poate redeveni Micul Paris. Întrucât, despre faptul că Bucureştiul era numit Micul Paris, dna Udrea nu poate lega trei propoziţii esenţiale, o ajutăm. Pe înţelesul ministrului: Micul Paris e oraşul în care şi-au băgat picioarele toţi apendicii politici intraţi până în gât în găinării imobiliare. Exact cei care au pus şi pun la pământ tocmai clădiri de patrimoniu din Micul Paris.

Dna Udrea are un singur talent neîndoielnic: mimează cu suflet implicarea, eficientizarea, transparentizarea şi responsabilizarea indiferent de funcţia sau locul geografic în care se află: la munte, la mare, în Parcul Moghioroş sau la Budapesta.
Dna ministru face mai uşor de înghiţit demagogia politică, tocmai pentru că îi dă un suav aer de eficientizare, transparentizare în stil personal de blondizare. Când atacă marile teme ale Bucureştiului - maidanezii, construcţiile haotice şi curăţenia - o face cu mâhnirea şi indignarea politicianului aflat în opoziţie.

Cu vuittonul deja proptit pe scaunul de primar general, Elena constată că, în Bucureşti, de mulţi ani s-a construit haotic, că s-au dat aprobări ilegale pentru construcţii, că legea urbanismului e proastă. Blonda dinspre Pleşcoi îi cârpeşte una peste ochi lui Oprescu, uitând că, între aceşti "ultimi ani", primari au fost şi Băsescu şi Videanu.
În vremea odiosului, azi dezhumat, pe vremea când dna Udrea finaliza grupa mare la o grădiniţă buzoiană, Ungaria se salva economic tocmai cu turismul pe care-l descoperă domnia sa astăzi pe malul Dunării, Budapesta fiind una dintre cele mai frumoase capitale europene.

Ce vreau să zic? Că, dacă ajungi în Ungaria, iar tu conştientizezi responsabil că Bucureştiul nu-i ca Budapesta numai din cauza maidanezilor, a legii urbanismului şi a măturatului, n-ai înţeles nimic nici din anii de grădiniţă, nici din studiile la privat, nici din Budapesta, nici din Bucureşti. În vreme ce noi avem deschidere la mare degeaba, ungurii scot bani cu vaporul din turism pe un lac. Ungurii nu şi-au făcut pulbere clădirile de patrimoniu, pe care Bucureştiul le pierde şi astăzi din cauza găştilor clienţilor de partid şi a interlopilor care cotizează politic.

Călătoriile personale ale lui Udrea sunt profitabile. Îi dau prilejul să expulzeze pe gură fraze de Haplea căzut la bac: "Trebuie să înţelegem ce mesaj trimitem... capitala trebuie să fie mai primitoare cu turiştii... depinde de noi... nici una dintre aceste probleme nu sunt insurmontabile... depinde de noi să le rezolvăm şi să redăm oraşului strălucirea pe care a avut-o altădată... depinde de noi... se poate, de asta sunt sigură; totul este să se vrea...".
Care noi şi cine să se vrea?

×
Subiecte în articol: special editorial observator