x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eliminaţi impozitul pe dobânzi! Care dobânzi?

Eliminaţi impozitul pe dobânzi! Care dobânzi?

de Ionuț Bălan    |    01 Apr 2020   •   07:56
Eliminaţi impozitul pe dobânzi! Care dobânzi?

Banca centrală a redus dobânda-cheie la minimumul de 2%. Asta însemna că față de 2009 dobânzile sunt de cinci ori mai mici. Ce sens mai are să fie impozitate?!

Cu alte cuvinte, față de ceea ce colecta Fiscul în urmă cu un deceniu, acum, la o remunerare simbolică a economisirilor, mai mult se complică taxând dobânzile. Îi chinuieşte degeaba pe contabili și pe propriii funcționari.

Sigur că nu e singura aberație, pentru că e impozitată, în continuare, și creșterea de preț a activelor pe bursă. O măsură care are rolul de a drena lichiditatea de pe o piață care oricum nu e prea lichidă!

Dacă vrei să stimulezi dezvoltarea piețelor financiare, nu te apuci să le taxezi.

După cum, dacă statul taxează aprecierea acțiunilor, de ce nu dă bani de la buget când prețul lor se reduce?

În fine, reamintesc că România a avut mereu o rată a economisirii scăzută și a fost constrânsă să importe resurse de la străini. În aceste condiții este logic să stimuleze piața de capital, nu să o reprime.

Dacă însă statul român taxează capitalul e ca și cum și-ar dori să nu se formeze.

Se va spune că în multe locuri din Europa există acest fel de taxe și de ce ar trebui să fim scutiți noi, care suntem membri UE? Pentru că neamțul dă lunar pe mâncare, la fel ca românul, și restul de venit disponibil îi oferă suficient spațiu ca să poată economisi. Altfel spus, taxarea nu-l deranjează prea mult.

Pe când românii, pentru că nu le ajung banii, sunt constrânși să ocolească fiscalitatea şi să cumpere din economia subterană ca să poată trăi. Ia uitaţi-vă la cât de debancarizaţi suntem, cât e numerarul în afara sistemului bancar! După care, puținul pe care oamenii încearcă să-l pună deoparte mai e și taxat, ca să-și ia definitiv gândul de la economisire.

România a rămas un stat cu reflexe socialiste. În primul rând, în loc să-și stimuleze cetățenii să dețină proprietăți, îi descurajează, taxându-i fără măcar să le acorde deductibilități, așa cum fac alte țări europene.

După care, ca să demonstreze că nu i se potrivește calificativul de economie de piață, nu se sfiește să încalce un contract impozitând pensiile.

În cazul celor mai mulți salariați, deveniți ulterior pensionari, nu exista regula de a li se taxa această formă de economisire când o vor utiliza. Regulile jocului s-au schimbat, din nou, în timpul jocului...

Și bineînțeles că dacă se taxează economisirile forțate - pensiile - trebuie să se impoziteze și economiile obișnuite, pentru că și ele provin dintr-un venit deja taxat!

Cu riscul de a se micșora potențialul investițional autohton, ca apoi să se întrebe specialiștii pe la seminarii de ce nu avem companii care acționează regional.

×