x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Emil Boc şi Mircea Geoană au dat cu flit UNCJR

Emil Boc şi Mircea Geoană au dat cu flit UNCJR

de Ion Cristoiu    |    18 Feb 2009   •   00:00

S-a făcut mare caz mediatic vineri după-amiaza de declaraţiile făcute la Sinaia, în cadrul primei Adunări Generale din acest an a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, de Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, trei preşedinţi PSD de Consilii judeţene, în chestiunea reducerii bugetului alocat pe 2009 autorităţilor locale. Potrivit acestor declaraţii, dacă Legea bugetului de stat pe 2009 se adoptă fără amendamentele UNCJR, parlamentarilor PSD-PC, PD-L şi PNL să li se retragă sprijinul politic.



Luând cunoştinţă de declaraţiile celor trei preşedinţi de Consilii judeţene, om serios, cum sunt, am încercat să dibui ce s-a petrecut în realitate. Dând crezare relatărilor din presă, la Sinaia a avut loc prima adunare generală din acest an a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Din materialele difuzate de televiziuni sau tipărite de ziare, n-am înţeles mare lucru. M-am grăbit atunci să caut pe site-ul UNCJR amănunte despre ce s-a întâmplat la Sinaia în afară de declaraţiilor belicoase ale celor trei. Potrivit datelor oficiale, UNCJR reuneşte pe toţi preşedinţi Consiliilor Judeţene din România. Vrăbiuţele reporteriţe făceau vorbire de o Adunare Generală a UNCJR.

Potrivit statutului "Adunarea Generală este organul de conducere al Uniunii şi este format din totalitatea membrilor acesteia".

Aşadar, dacă la Sinaia a avut loc Adunarea Generală a UNCJR, ar fi fost musai ca în sală să fie toţi preşedinţii de Consilii judeţene.

Nu ştiu dacă în sală au fost toţi preşedinţii de Consilii judeţene.

Sigur e că nici vineri, nici în zilele următoare n-am luat cunoştinţă de vreo intervenţie venită din partea unor preşedinţi de Consilii judeţene PD-L sau PNL.

Preşedintele UNCJR, Liviu Dragnea, s-a referit în intervenţiile sale la o decizie supusă la vot în Adunarea Generală şi aprobată în unanimitate: parlamentarii PSD, PD-L şi PNL să voteze pentru introducerea amendamentelor UNCJR sau să nu voteze deloc Legea Bugetului de stat.

Potrivit articolului 19, paragraful 2, din Statut, Adunarea Generală poate lua hotărâri valabile în prezenţa majorităţii membrilor săi (…). Paragraful 3 al aceluiaşi articol "Adunarea Generală adoptă hotărâri cu votul majorităţii membrilor prezenţi".

Nici aceste date nu risipesc ceaţa aşternută pe întâmplarea de la Sinaia. Aceasta, deoarece, presupunând că la Adunarea Generală n-au fost toţi  preşedinţii de Consilii judeţene, documentele adoptate fie şi de majoritatea celor prezenţi ar trebui să dea frisoane actualei puteri. Sau dacă nu Guvernului şi Preşedinţiei, atunci măcar liderilor de partid. Se ştie rolul decisiv al celor porecliţi "baroni locali" în rezultatele scrutinului din 30 noiembrie 2008.

Se ştie rolul decisiv al baronilor locali din PSD şi PD-L în formarea coaliţiei capro-varziste de guvernare. Se ştie puterea preşedinţilor de Consilii judeţene în cadrul PSD, PD-L şi PNL. Şi cu toate acestea, la reuniunea de la Sinaia, Emil Boc n-a catadicsit să vină.

Emil Boc, preşedintele PD-L, n-a scos o vorbă până acum despre întâmplarea de la Sinaia. Mircea Geoană, liderul PSD, s-a mulţumit să declare că întreaga afacere ţine strict de UNCJR. De parcă respectiva organizaţie, reunind, cel puţin statutar, preşedinţii Consiliilor judeţene din întreaga ţară, ar fi un soi de Patru lăbuţe. Din intervenţiile lui Liviu Dragnea, Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu am înţeles că, deşi au fost invitaţi, nici premierul Emil Boc, nici vreun ministru n-a catadicsit să se deplaseze la Sinaia.

N-am înţeles dacă Traian Băsescu a fost sau nu invitat. Dar chiar dacă n-ar fi fost invitat, având în vedere năravul domnului preşedinte de a pica şi acolo unde e nepoftit, m-a surprins că şeful statului, venit la Predeal să se dea cu sania cu motor, n-a avut curiozitatea să dea o fugă până la sindrofia de la Sinaia.

Premierul a fost prezent însă la fantasmagoria de la Societatea Academică Română. Aşa-zisa Societate are un singur membru. Deja legendara Alina Mungiu Pippidi. Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România cuprinde pe toţi preşedinţii de Consilii judeţene din ţară. Practic, cei mai puternici lideri locali din România. Emil Boc a preferat-o pe Alina Mungiu Pippidi liderilor judeţeni. Emil Boc şi Mircea Geoană au dat cu flit UNCJR. Din două una. Sau cei doi sunt inconştienţi. Sau UNCJR nu e atât de puternică precum se pretinde.

×