x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Emoţii cu efect benefic imediat

Emoţii cu efect benefic imediat

de Maria Timuc    |    01 Apr 2011   •   16:12
Emoţii cu efect benefic imediat
Sursa foto: /Thinkstock

159247-18-19-1.jpgÎntr-o carte excepţională, „Despre fericire, viaţă şi multe altele – Conversaţii cu Rajiv Mehrota” (Ed. Curtea Veche), Dalai Lama spune: „Din experienţa mea am descoperit că lipsa încrederii în sine şi nesiguranţa cauzează teamă, frustrări şi depresie. Totuşi, dacă natura voastră se schimbă şi ajungeţi să simţiţi o preocupare dezinteresată pentru binele altora, vă veţi simţi calmi şi veţi avea un sentiment de putere interioară şi încredere în sine. Capacitatea de compasiune faţă de alte persoane reprezintă instrumentul de măsură pentru propria stare mentală, iar compasiunea duce la dezvoltarea puterii interioare. Nu este nevoie să vedeţi rezultatele actelor voastre de compasiune. S-ar putea ca în unele cazuri sentimentul nostru de compasiune să nu fie apreciat. Mulţi oameni au impresia că practicarea dragostei, compasiunii şi iertării aduce beneficii doar celorlalţi, dar nu şi propriei persoane. Cred că este greşit. Aceste emoţii pozitive vor avea un efect benefic imediat asupra propriei stări mentale”.

Vedeţi ce spune Dalai Lama? Două idei teribile sunt aici: preocuparea dezinteresată pentru binele celorlalţi ne ajută să avem încredere în noi înşine şi să ne simţim în siguranţă. Lumea suferă azi de un acut sentiment de nesiguranţă. Fie că se manifestă sub forma fricii de sfârşitul lumii, al fricii de criză, al îndoielilor legate de acţiunile celor care decid soarta lumii sau al fricii de boli, al fricii de abandon, de singurătate, de lipsuri etc., dincolo de toate tronează sentimentul nesiguranţei. Nesi­guranţa de sine, fie ea individuală sau colectivă, provine din faptul că suntem preocupaţi în mod egoist de noi înşine şi, din pricina asta, schimbul de servicii, inclusiv în relaţiile de dragoste sau în cele de prietenie, a luat locul serviciului dezinteresat sau al iubirii necondiţio­nate. Efectul? Egoismul nostru se transformă în neîncredere în sine, în nesiguranţă a vieţii, în depresie, teamă şi frustrare. Corectorul unei stări de spirit atât de negative stă în schimbarea atitudinii noastre faţă de toţi oamenii din jur.

A doua idee a lui Dalai Lama este la fel de importantă; el spune că „dragostea, compasiunea şi iertarea au un efect benefic imediat asupra propriei stări mentale”. Dragostea, compasiunea şi iertarea devin graţia fiinţei noastre atunci când reuşim să le trăim. Dar, pentru a ajunge cu adevărat la ele, trebuie să renunţăm la aşteptarea recompensei. Nu întotdeauna suntem apreciaţi pentru frumuseţea sufletului, uneori ne putem simţi loviţi, duşmăniţi, aruncaţi, părăsiţi, chiar dacă ne-am manifestat bunătatea, dragostea sau compasiunea faţă de cineva. Propria aşteptare, aceea de a fi recompnesaţi cu un răspuns pozitiv, riscă să devină piedica în calea puterii personale de a iubi. Dacă decidem să ne luăm piedica din cale, dacă alegem asta, atunci vom păşi cu delicateţe şi cu bucurie pe calea puterii noastre interioare. Vom păşi frumos către iubirea pe care o putem simţi noi înşine, indiferent dacă alţii ne răspund la fel sau nu. Din lume pot veni şi vin întotdeauna şi furtuni, şi lovituri, şi probleme. Prin lume întâlnim şi bunătate, şi recunoştinţă, şi dragoste, dar şi atitudini opuse lor.

Dacă îţi poţi permite să dăruieşti dincolo de orice aşteptare, liniştea ta interioară este premiul imediat pe care îl primeşti în virtutea legii existenţei. Să abandonăm aşteptările; iată o atitudine care ne va ajuta să intrăm în contact cu încrederea în sine, cu iubirea de sine şi cu iubirea pentru alţii. Orice facem devine un act în propria conştiinţă. Orice simţim devine parte din noi, chiar dacă simţim şi facem pentru sau împotriva altor oameni. Asta-i iubirea la care putem ajunge, indiferent de starea în care ne aflăm acum. Asta-i iubirea care ne poate scoate din depresie, din frustrare şi din frică. Asta-i iubirea care ne redă sentimentul si­guranţei. O lume prietenoasă se iveşte atunci când noi înşine purtăm în piept floarea frumoasă a prieteniei, în interiorul căreia eşti interesat de prietenul tău fără nici un interes. Principiul prieteniei trebuie practicat în toate relaţiile umane şi, dacă am face asta, ne-am regăsi liniştea sufletului şi ne-am trezi în fiecare dimineaţă într-o lume cu sufletul puţin mai frumos, într-o lume în care am putea fi cu toţii prieteni...

×
Subiecte în articol: editorial