x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eroarea care l-a trădat pe Băsescu

Eroarea care l-a trădat pe Băsescu

de Ion Cristoiu    |    29 Mai 2009   •   00:00

Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, toată faţa lumii ar fi fost schimbată - zicea Blaise Pascal, pentru a dovedi influenţa fleacurilor asupra lucrurilor mari. Parafrazând această maximă, noi am putea nota, în loc de orice alt comentariu la o întâmplare ce a tulburat leşia vieţii noastre politice: Dacă aceia de la Evenimentul Zilei ar fi avut cât de cât şcoală, presa noastră din aceste zile ar fi arătat altfel.



Miercuri, 27 mai 2009, la două zile după întâlnirea preşedintelui cu parlamentarii PD-L, cotidianul Evenimentul Zilei a publicat articolul intitulat: "L-am prins cu candidatura!".

Înainte de a dibui pe cine au prins cu candidatura angajaţii ziarului respectiv, să observăm că formularea din titlu copiază deja celebrele şi deja tâmpitele formulări din presa zisă şi mondenă, în realitate, o presă publicitară pentru târfuliţele din showbizz-ul dâmboviţean. În Click şi Libertatea poţi întâlni la tot pasul titluri în genul: "Te-am prins, Iulico, ţi se văd chiloţii!"

Că ziarul în care iscălesc texte intelectualii grupaţi în Cercul de cântare fără limită a lui Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să ciordească stilul Libertăţii nu ne miră. Falimentar, Evenimentul Zilei trăieşte din bucile şi pubisurile cultivate zilnic de Libertatea.

Cu paralele obţinute de traficul tipografic de carne vie al Libertăţii, Trustul Ringier plăteşte proza de doi lei a aşa-zişilor intelectuali, care dau pe spate coafezele şi maseuzele cu pretenţii din Bucureştii de Dâmboviţa. Nu numai titlul, dar şi conţinutul amintesc de carnea cu varză din tabloide. Din articolul cu pricina, preluat de toate mustăriile de presă din România zilelor noastre, rezultă că cel prins cu candidatura e Traian Băsescu.

Şi anume, că Traian Băsescu s-ar fi dus la întâlnirea cu parlamentarii PD-L pregătit să le spună respectivilor că trebuie să-i sprijine candidatura.

Desigur, cum însuşi ziarul ţine să precizeze, Traian Băsescu le-a zis parlamentarilor altceva. Şi anume, că să nu se mai preocupe dacă el va candida sau nu.

Lesne de sesizat din start nota de fantasmagorie în stil OTV a materialului publicat de Evenimentul Zilei. În comentarea unui politician au prioritate faptele şi declaraţiile lui.

În cazul lui Traian Băsescu există o declaraţie publică după întâlnire că le-a spus celor din PD-L să nu se mai agite în chestiunea candidaturii sale.

De altfel, chiar ziarul recunoaşte că, într-adevăr, asta le-a zis Traian Băsescu.
Portdrapelul trustului Ringier în România îşi bazează însă întregul articol pe ceea ce ar fi gândit Traian Băsescu să le zică.

Să admitem însă că are importanţă şi ce gândeşte un politician, dat fiind că deseori politicianul una zice şi alta gândeşte. Pe ce-şi bazează Evenimentul Zilei teza că Traian Băsescu gândise să le spună parlamentarilor PD-L altceva decât ce le-a zis? Pe surprinderea fotografică a notiţelor pregătite de Traian Băsescu înainte de reuniune. Reproducerea foto, neclară, e transcrisă astfel de ziar: Candidatura mea trebuie alimentată de PD-L.

O minimă cunoaştere a limbii române le-ar fi spus celor de la ziar că nici un cetăţean, nici măcar Traian Băsescu, n-ar fi folosit formula a alimenta decât într-un context negativ.
Pentru că a alimenta exploatat în sens metaforic are un sens peiorativ: A alimenta zvonurile despre.

Aşadar, dacă şi-a notat ceva în legătură cu poziţia parlamentarilor PD-L, Traian Băsescu nu putea decât să folosească: nu trebuie alimentată de PD-L campania adversarilor noştri privind candidatura mea. Exact ceea ce a şi spus atât la reuniune, cât şi după. Nu-mi dau seama cum au ajuns cei de la Evenimentul Zilei să publice un asemenea fonfleu.

Sigur e că, după dezminţirea dată de Traian Băsescu, un şef al ziarului, unul dintre numeroşii piţifelnici din presa noastră, în loc să-şi asume cinstit eroarea, dă în numărul de miercuri un răspuns care ne dovedeşte încă o dată adevărul zicalei: Prostul dacă nu e fudul, nu e prost destul! Există însă un rău şi un bine.

Analfabetismul celor de la Evenimentul Zilei ne-a oferit posibilitatea să desluşim că aşa-zisa nehotărâre reprezintă punctul central al strategiei lui Traian Băsescu.

Fără să vrea, cei de la Evenimentul Zilei l-au făcut pe Traian Băsescu să reacţioneze semnificativ la deconspirarea unui secret. Preşedintele putea să se amuze de întreaga tărăşenie. N-a făcut-o. Ba, mai mult, a atacat grobian, în stilu-i mahalagesc, ziarul, dar mai ales trecutul acestuia. Asta pentru că discuţiile şi comentariile de după articol s-au concentrat asupra tezei că Traian Băsescu va candida. Abia prin această reacţie supradimensionată, putem spune că preşedintele a fost prins cu ocaua mică a candiaturii.

×