x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eroul e viu

Eroul e viu

de Radu Tudor    |    26 Oct 2011   •   21:00

Aniversarea Majestatii Sale Regele Mihai n-a fost un prilej de a opta intre monarhie si republica. La cei 90 de ani ai sai, Regele este un simbol. Evenimentul din 25 Octombrie s-a referit la dimensiunea morala in pri­mul rand, caracteristica ce lipseste pu­ternic azi in politica romaneasca. Atunci cand vezi decenta si valoarea is­torica a personajului, n-ai cum sa nu za­bovesti o clipa si sa privesti. Totul a fost ca intr-o poveste, ca un film despre curtile regale din state foarte in­departate de noi. Am visat pentru o clipa ca Majestatea Sa Regele se adre­seaza constitutional plenului Par­lamentului, cu un scop precis, le­g­at de viata noastra zilnica. N-a fost din pacate asa. Am auzit un mesaj calm, usor dojenitor, dar plin de com­pa­siune din partea unui om care ne-a acordat acest privilegiu urias. Sa implineasca 90 de ani si sa-si doreas­ca sa fie alaturi de noi. Cei care i-au fost supusi candva, cand se afla pe tron, au venit insufletiti la Parlament, la Opera sau la Palatul CEC. Batranii nostri intelepti au vrut sa retraiasca doar pentru o clipa normalitatea, de­centa si bunul simt care domnea in societatea romaneasca inainte de ve­nirea ciumei rosii. De la ei mai avem de invatat inca destule, sa redescope­rim ce ne apartine, sa ne intoarcem pe cat posibil la traditiile si valorile care i-au facut sa fie mandri ca sunt ro­mani. Am vrea si noi, dar nu prea avem conducatori care sa justifice acest sentiment dorit de multa lume.

Lovit din stanga si din dreapta de figurile mari si sinistre ale puterii de azi, Regele Mihai a tratat cu o superioritate gratioasa, lipsita de in­gam­fare, toata aceasta mizerabila ta­rasenie pusa la cale de Basescu, Boc si Anastase. Voit sau nu, figurile men­tionate anterior s-au situat in tabloul de azi alaturi de comisarul sovietic Visinski, de Gheorghe Gheorghiu Dej, de Bodnaras, de multi agenti sovietici care au distrus pentru o jumatate de secol destinul si elita romaneasca. Acolo vor ramane, n-am nici o indoiala. Asa o sa-i mentioneze istoria, la capitolul "oameni care au facut rau Romaniei".

Nu vreau sa aduc azi si acum in discutie ideea de monarhie. Traim intr-o republica fondata pe un fals grosolan si pe crima. Sunt din pacate destui romani care nu vor sa auda aceasta realitate, n-au chef de argumente istorice si dovezi. Asa au crescut, educatia lor s-a facut in repere comuniste din anii ’50, ’60, ’70 si ’80. Indoctrinarea face ravagii si azi. Mentalitatea nu poate fi schimbata intr-o clipa. Cine a parcurs lecturi esentiale si a fost doritor sa-si cunoasca istoria prin marturia unor oameni legendari, precum Corneliu Coposu si altii, a inteles imediat ce infractiuni grave au stat la baza schimbarii formei de guvernamant din Romania sub amenintarea militara a Moscovei. Totul, cu aprobarea Occidentului.

Azi, istoria ne ofera o sansa. Vrea sa se revanseze. Letargic si fara teluri mari, romanul de rand n-are chef sa dezbata. Unii il simpatizeaza pe Regele Mihai, altii nu. Spectacolul aniversar a fost privit cu placere ca un film englezesc, oftand pentru privilegiile de care au altii parte si noi nu. La 90 de ani, Regele Mihai a iesit din ecran si le-a spus concetatenilor sai ca este viu, ca-i pasa si ca se poate implica in problemele grave care macina din interior societatea romaneasca.

Inconstienti ca-n multe alte prilejuri, telespectatorii zilei de marti, 25 Octombrie 2011 au aplaudat, s-au bucurat si n-au crezut o iota din faptul ca eroul din film e viu. Ca intr-o scena suprarealista, au plecat acasa si s-au culcat fascinati de personajul principal. Filmul s-a turnat printre noi, eroul e disponibil si putem continua serialul mult si bine. Inca nu realizam asta. La multi ani, Majestate ! Sa ne iertati.

×