x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Este neapărat mai slabă performanţa economică la stat?

Este neapărat mai slabă performanţa economică la stat?

de Ilie Serbanescu    |    24 Oct 2011   •   21:00

A produs mare valva – si pe buna dreptate – o analiza (Ziarul Financiar, 20 si 21 septembrie 2011) care a comparat rezultatele financiare ale primelor companii de stat cu cele ale primelor companii cu capital privat ro­manesc. Analiza a scos in evidenta ca, la nivelul unei cifre de afaceri com­­parabile pe ansamblu (in jur de 10 miliarde de euro), sunt 35 de companii de stat ce au adus in 2010 pierderi de vreo 500 milioane de euro, dar 100 de companii private ro­manesti, care au adus dimpotriva castiguri de vreo 430 milioane de euro, ceea ce, dupa cum conclu­zio­nea­za analiza, ar reliefa pregnant eficien­ta comparativa indubitabila a bu­sinessului privat. Tot felul de vargaleti s-au repezit sa spuna: iata cat ne impovareaza companiile de stat! Sa fie chiar asa?!

Inainte de toate, poate ar trebui mentionate alterarile indirecte gene­rate de scoaterea din comparatii a ca­pitalului strain din economie. Acesta obtine circa 35% din cifra de afa­ceri pe ansamblul economiei, reali­zand grosul profiturilor din aceasta si o face cu numai 15-16% din forta de munca. Deci o eficienta fabuloasa! O datoreaza insa desigur managementului performant – mai inalt probabil decat in oricare companie ro­maneasca – dar indeosebi ocuparii po­zitiilor strategice si punctelor no­dale din economie, confiscarii practic a tuturor sectoarelor performante. In care capitalul romanesc, fie pu­blic fie privat, nu mai are loc!

Sa coboram cu aceste criterii obli­ga­torii de pozitionare sectoriala in randurile companiilor romanesti, pu­blice si private. Pai, foarte multe com­pa­nii de stat de nivel national sau lo­cal continua sa fie vehicule de poli­tici sociale, ceea ce nu este cazul in pri­vinta companiilor private. Conse­cintele asupra eficientei economice sunt de inteles de la sine. Este de ajuns a mentiona companiile din dome­niul producerii si distributiei energiei ter­mice, dintre care atatea se numara printre cele 35 analizate. Toate ar pu­tea fi rentabile prin practicarea unor preturi majorate la livrare. Dar s-ar tri­mite sute de mii, daca nu milioane de oameni la cimitir. Pai, sa notam ca poate inca si mai multe companii de stat opereaza cu preturi administrate. Eficienta lor este dictata de altii, si nu de piata. La preturi de piata, ter­mo­centralele n-ar mai putea plati pro­ducatorii de carbune (si-asa n-o pot face integral), dar aceasta produc­tie s-ar opri, ca si termocentralele, si din ce s-ar mai acoperi cele 45 de pro­­cente din energia electrica aduse de tandemul minerit/termocentrale? N-ar costa importul mai mult decat sus­tinerea nerentabilei filiere a elec­tri­­citatii pe carbune si, implicit, a com­paniilor de stat din respectiva filiera?!

Analiza cu pricina uita ca un sfert din pierderile celor 35 de companii de stat analizate sunt ale companiei de in­frastructura feroviara. Aceasta este fa­limentara pentru ca nu-si primeste ba­nii, nici macar putinii alocati, de la com­paniile de transport feroviar ca­latori si marfa. Pai daca este falimentara, s-o privatizam! Se rezolva ceva? Pe dracu’, vom vedea infrastructura feroviara creata de catre capitalul pri­vat cand ne vom vedea ceafa!

Ar fi cazul sa precizam de asemenea ca multe dintre companiile de stat ce nu realizeaza profituri sunt de fapt servicii publice! Trebuie oare insa serviciile publice sa realizeze profit?! Pe seama cui?! A populatiei, a firmelor private care beneficiaza de aceste servicii?!

Singura diferenta reala intre o companie de stat si una privata in materie de eficienta in sine decurge din incapusarea sordida a atator companii de stat in interese individuale, de grup si de partid. Degrevata de cap­usele de partid si de grup, multe com­panii de stat ar deveni imediat ren­tabile. Dar zau nu stiu din ce ar mai trai partidele din Romania!

Dar, vai, ar pierde si minunatul nostru sector privat! Caci printre cele mai minunate 100 de companii din mi­nunatul nostru sector privat am numarat vreo 20 care isi datoreaza per­formantele, desigur dincolo de minunatul lor management privat, spo­lierii unor companii de stat (exem­plul 'clasic' fiind cel al 'ba­ie­tilor destepti' care traiesc pe seama Hidroelectrica) sau, ceea ce este absolut acelasi lucru, pe seama contractelor clientelare pe bani publici.

De altfel, cred in general ca, daca sectorul de stat ar inregistra mari profituri, sectorul privat n-ar mai fi atat de breaz si de performant pe cat se da sau apare!

×
Subiecte în articol: editorial