x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Europa? O plictiseală!

Europa? O plictiseală!

de Sabina Iosub    |    20 Mai 2019   •   08:32
Europa? O plictiseală!

Ați ajuns cu lectura la mine? V-a furat titlul? Asta am vrut! Mergeți însă mai departe. Urmează un text plictisitor despre marile teme și dileme europene cu o săptămână înaintea alegerilor. “Boring”, cum ar spune orice hipster, nu? La ce să ne batem mințile cu marile teme europene când noi avem marile nimicnicii românești cu care să ne rupem capetele?! Aaa, le și uităm peste o săptămână, când ne fură mințile alte scandaluri loco? Aaa, peste doi-trei ani, o să ne trezim că nu ne convin noile reglementări continentale pe care acum, când sunt în dezbatere, nici nu le băgăm în seamă? Eh, “csf-ncsf” - vorba oricărui corporatist care se respectă -, o să plângem din nou că Europa decide peste capul nostru, deși Europa ne tot cheamă să vorbim. Nu vă agitați, nici partidele nu au fost mai încântate de dezbaterile europene. Mai de voie, mai de nevoie, au mai zis câte ceva, da’ când au ajuns la subiectele interne de împărțit pumni, palme și înjurături politice, au uitat de ele. 

Pe ici, pe colo, câte un candidat - și le mulțumesc tuturor celor care au acceptat să vină la Be Eu Facebook Live, unde, după ce că au acceptat provocarea de a spune ce cred despre Europa, nevoile și viitorul ei, au demonstrat că soarta continentului nu e nici plictisitoare și nici străină României - a mai deschis subiectul, însă publicul a vrut altceva. A vrut teme care nici măcar nu au treabă cu continentul, a vrut teme pentru care o să mergem la vot abia la anul, a vrut teme pentru care nici măcar nu se votează, simple de clarificat doar prin respectarea Constituției. Dar cine mai citește broșuri astăzi? Nici măcar preşedintele, implicat până-n gât în campanie - și e destul de înalt - alături de un partid. Normal, el spune că e implicat în campanie pentru un referendum care nu clarifică nimic, dar singurul lucru pe care-l repetă cu obstinație este “votați ca să schimbăm guvernarea”. Asta, deși știe foarte bine că niște alegeri europarlamentare nu schimbă o guvernare internă. Dar cine să-și mai bată capul cu amănunte din astea, nu? Sincer, mă așteptam la mai mult de la pretins-europeanul Klaus Iohannis. Mă așteptam să nu fie chiar atât de român!

Peste o săptămână, când ne revedem din nou în acest colț de pagină, sigur o să avem mai multe răspunsuri decât astăzi. Răspunsurile nu aduc cu ele mai multe clarificări - mai mult ca sigur o să avem chiar și mai multe întrebări și necunoscute -, însă cert e că o să avem și câteva răspunsuri pe care astăzi doar le intuim, în cel mai bun caz. Dar nu, mai bine nu o să ne fie. De ce? Pentru că, pur și simplu, suntem atât de vânturați în scandaluri, că nu mai știm ce e bine și ce e rău!

×