x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Excursii cu grupul în trecut

Excursii cu grupul în trecut

de Tudor Octavian    |    30 Iun 2011   •   21:00

Am visat ca e anul 1900, ca am din nou 20 de ani, insa si mintea mea de acum. Stiam tot ce avea sa urmeze, stiam cand vor muri oamenii pe care-i intalneam si ce avea sa se intample cu memoria si cu creatia lor ulterior, intre cele doua razboaie mondiale si in comunism. In vis mi se permitea sa-i conversez, sa ma bucur de ce vedeam si auzeam, dar nu sa-i si previn si sa schimb istoria.

De altfel, nici n-as fi fost crezut. Tot ce puteam sa prevestesc ar fi parut atat de improbabil, incat ori as fi fost luat drept un escroc, care isi face un nume profetind gro­za­vii, ori as fi fost internat la casa de nebuni, sectia deliranti. In vis aveam in permanenta in preajma un inger invizibil, care-mi zicea "asta da" si "asta nu", fapt care simplifica situatia. Practic, nu aveam nici un castig, afara de spectacolul epocii trait in timp real.

Ca sa te imbogatesti la Bursa, e destul sa stii ce are sa urmeze cu o zi inaintea celorlalti jucatori. Nu-i insa nici o afacere sa te muti cu totul in alte veacuri. Ai un singur beneficiu: intelegi ca esti in intregime doar omul secolului al XX-lea, al locului in care te-ai nascut si format si al mediului in care ai trait. Intorcandu-te la 1900, ar insemna sa fii altul. Si cazi din nou in nonsens. Nu poti sa fii dintr-odata si tu, si altcineva. Uite cum devine chestiunea – i-am zis ingerului – nici nu pot sa modific viitorul, nici nu pot dovedi ca am facut un mic ocol pe la 1900.

Visul avea ceva din turismul ieftin pentru pensionari: treci rapid prin niste orase, catedrale si muzee, ca sa te poti lauda ca ai vizitat anul 1900. De altfel, mi-a confirmat-o si ingerul, ca se organizeaza si vise colective in trecut. Doar ca grupurile sunt alcatuite din persoane adunate la intam­pla­re de pe tot globul, care n-au cum sa se intalneasca si treze, ca sa discute ce-au visat si sa se veri­fice in amintiri unele pe altele.

Cand m-am trezit din somn si din vis, lucrurile s-au limpezit. Adormisem intr-un fotoliu cu televizorul deschis. Ma uitam la o emisiune despre anul 1900 si, atipind, n-am facut altceva decat sa ma transfer in alt film. Sa ma mut dintr-o lume imaginata in alta vi­sa­ta. Sa anticipez epoca trairilor vir­tuale cu abonament la televizi­u­­nile in patru dimensiuni. Disco­very, National Geographic, History sunt tot atatea sanse de a te trans­pune in alte universuri si-n alte epoci. Cand calatoresti mult, in mod real si ajutat de carti si fil­me, castigul cel mare e revenirea aca­sa. In realitatea ta de fiece zi. Ro­­­mania anului 2011 poate sa le pa­­ra o apocalipsa doar igno­ran­ti­­lor. E inca bine sa te nasti aici. Sunt des­tule locuri primitoare pe pla­ne­ta, dar si mai multe unde n-ai vrea sa esuezi. E nevoie cateoda­ta sa dai de mai multe ori ocol Pa­man­tului, ca sa intelegi ca te-ai nas­­cut cand trebuia si unde trebu­ia.

×