x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Explozia si statul de drept

Explozia si statul de drept

de Marius Tucă    |    26 Mai 2004   •   00:00

In Romania, ca orice tragedie care se respecta, tragedia de la Mihailesti n-are vinovati.

Ca-n atatea alte cazuri, toata lumea e vinovata, dar de fapt nu exista nici un vinovat. Pana la urma cineva trebuie sa raspunda pentru aceasta tragedie. E prea de tot! Legea a fost terfelita si aruncata la cos in acest caz caz ca si cand n-ar fi existat. Ceea ce s-a intamplat la Mihailesti este culmea incalcarii legilor si ne arata ca, nu e nici o exagerare, statul de drept nu este decat o gluma pe care oficialii europeni o iau de buna. Nu, trebuie sa recunoastem, si nu era nevoie pentru asta sa moara saisprezece oameni, Romania nu este un stat de drept! Tot vorbim din ’89 incoace de consolidarea statului de drept. Mi-e teama dar sunt sigur ca trebuie sa vorbim de reconstituirea statului de drept. Si acest lucru nu poate sa inceapa decat cu inceputul, cu respectarea legilor statului, cu aplicarea lor. Ar trebui sa-i multumim lui Dumnezeu ca astfel de evenimente tragice n-au avut loc in fiecare zi, pentru ca, poate parea incredibil, dar nu e, ele puteau sa aiba loc, asa cum putea foarte bine ca explozia sa fi avut loc intr-un oras si atunci statul de drept ar fi sarit in aer cu totul.

Cum a respectat firma de transporturi legea, s-a vazut. Cum a reactionat Politia in cazul unui accident grav de masina - oprirea circulatiei, izolarea zonei - am putut vedea cu totii, marturie stau si masinile carbonizate de la fata locului. Cum au actionat autoritatile - Parchet, Politie - dupa producerea dezastrului - incercuirea zonei, cautarea ramasitelor umane, prelevarea probelor de la fata locului - a vazut o tara intreaga. Ce n-am inteles este de ce a existat atata graba pentru refacerea zonei, as spune mai degraba stergerea urmelor. De ce hei-rup-ismul asta ca de pe vremurile de mult apuse dar neuitate de unii?

Urmarind ceea ce s-a intamplat la Mihailesti am avut senzatia ca cineva a pus o bomba dupa care s-a apucat in mare graba sa stearga orice urma, astfel incat zona deflagratiei sa arate a doua zi ca si cand acolo nu s-ar fi intamplat nimic. Si n-am inteles de ce, pentru ca oricum autorii ar fi fost tradati de resturile umane ramase la fata locului, care n-apucasera sa fie ingropate.

P.S. Dumnezeu a vrut ca imaginile filmate de Ionut inaintea exploziei sa ajunga la Antena 1, camera de luat vederi si caseta fiind recuperate de un reporter al Jurnalului National.

×
Subiecte în articol: editorial drept