x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Facem pariu că Laura Codruța rămâne bine mersi?

Facem pariu că Laura Codruța rămâne bine mersi?

de Serban Cionoff    |    14 Oct 2018   •   16:16
Facem pariu că Laura Codruța rămâne bine mersi?

Pe piața media de pe plaiurile Mioriței a explodat o veste: Laura Codruța Kovesi este ca și plecată de la Parchetul General! Veste care vine după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea răspunderii magistraților potrivit prevederilor căreia Nefertiti nu îndeplinește criteriile de pregătire profesională pentru a ocupa funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Funcție în care a fost delegată prin Ordinul 1412 din iulie 2018 de către procurorul general Augustin Lazăr. Drept pentru care unii s-au și grăbit să o vadă pe Slujirea-slujirilor întoarsă la Sibiu, acolo unde și-a început impetuoasa-i carieră de largă recunoaștere națională și transcontinentală.

 După cum era de așteptat, comentariile ( care și câte au fost până acum) se împart în două categorii aflate, să zicem, la antipod. Unii comentatori apreciază că domnul președinte al tuturor românilor a dat o nouă și strălucită dovadă a echidistanței și imparțialității sale, în timp ce alții văd aici o categorică victorie a celor care se luptă, pe față și asumându-și riscurile de rigoare, cu sistemul. Puncte de vedere care pot suscita, fiecare în parte, argumentații pro și contra, lucrurile fiind într-o continuă evoluție. Singura certitudine valabilă,deocamdată, fiind aceea că mingea se află în teren, la Augustin Lazăr, care este liber să decidă.

Am scris,deloc întâmplător, că Augustin Lazăr este liber să decidă, fiindcă așa și stau lucrurile, de vreme ce la scurtă vreme după ce președintele Klaus Iohannis a iscălit demiterea multilateral medaliatei Zeițe a anticorupției, mai marele și mai tarele Parchetul General a recuperat-o sub aripa sa ocrotitoare. Ba încă pe un post unde Laura Codruța Kovesi își poate pune în valoare onestitatea și imparțialitatea, adică acele valori definitorii ale personalității sale pe care,însă, secția de procurori a CSM nu le-a regăsit în cazul Adinei Florea, propunerea ministrului Justiției,Tudorel Toader, pentru șefia DNA.

Acum, dacă tot am adus vorba despre domnul profesor universitar Tudorel Toader, profit de ocazie și aș vrea să aflu,bunăoară, dacă Augustin Lazăr l-a consultat sau măcar l-a informat despre delegarea Laurei Codruța Kovesi în această importantă calitate în cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ? Sau a aflat, și domnul ministru al Justiției, știrea tot din presă, ca tot românul?Întrebare căreia îi poate urma o alta privind șansele ca domnul ministru de Justiție să îl deranjeze pe domnul procuror general pentru a-și exprima o oareșce curiozitate  în legătură cu gândurile pe care le-ar avea despre șansele Laurei Codruța Kovesi de rămâne mai departe delegată în înalta funcție cu care a căftănit-o aliatul său de nădejde, Augustin Lazăr.

  Firește, mi se va obiecta că nu numai la asta nu îi stă gândul domnului ministru atâta vreme cât spiritele s-au încins la maxim pe proiectul OUG pe legile justiției. Despre care Florin Iordache șeful comisiei parlamentare care are ca obiect al muncii acest domeniu-cheie, a declarat cu subiect și predicat următoarele:,,Sper ca forma ordonanței să nu fie cea prezentată în proiectul acesta’’. Fiind vorba despre modificările pe care ministrul Tudorel Toader le-a trimis vineri CSM, dar care, după cum s-ar putea deduce, nu sunt cele discutate și agreate în prealabil. Suspiciune cam foarte rezonabilă, dacă luăm în discuție că atât Eugen Nicolicea, vicepreședintele Camerei Deputaților, senatorul Șerban Nicolae și Ingrid Mocanu,și ea, o recunoscută personalitate a lumii justiției, au avut categorice delimitări față de varianta finală pe care a ales să o promoveze ministrul Tudorel Toader.

Or, dacă, în cazul acestei esențiale chestiuni- modificare legilor justiției-, ministrul Tudorel Toader a aplicat paradigma lui ,,una vorbim și alta facem’’,  atunci chiar că începem să avem îngrijorări și în ceea ce privește punctul domniei sale de vedere asupra viitorului parcurs profesional al Laurei Codruța Kovesi. Nu de alta dar, mai anul trecut, tot domnul ministru aprecia ca ,,neoportună’’ schimbarea temutei doamnei de la butoanele de decizie ale DNA. Pentru ca după un an de analize să se răsucească și să propună revocarea! Și, tot peste un an,același ministru de Justiție să vină și cu propunerea revocării co-militantului neînfrântei, Augustin Lazăr. Inițiativă rămasă, deocamdată, în stadiul de ,,om trăi și om vedea’’…   Prilej de care fiți convinși că acesta va profita  și îi va oferi protejatei sale un post ferit de intemperii și de controverse. Fiind,de-acum, știută varianta postului de consilier al mai marelui și tarelui șef al procurorilor.

  Facem, așadar, pariu că Laura Codruța Kovesi va rămâne, bine mersi, pe un post baban, la Parchetul General?                    

    

 

 

 

×
Subiecte în articol: Laura Codruţa Kovesi