x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fan-club Maria Băsescu

Fan-club Maria Băsescu

de Lucian Avramescu    |    05 Mai 2009   •   00:00
Fan-club Maria Băsescu

Lume veselă. Veselă şi nebună. Unii sunt flămânzi şi veseli. Am privit, deşertate din trenuri în Gara de Nord, chipurile returnate din minivacanţa (aşa am înţeles că se cheamă) petrecută în corturile de la Vama Veche şi Costineşti. Multe palide şi supte, nu după oboseala de trei zile, ci înmagazinând parcă o tristeţe veche, care a avut timp să ruginească încheieturi sufleteşti.



Scenă de bâlci tradiţional la Sâmbra Oilor. Preşedintele ţării îşi face apariţia purtând-o de antebraţ, protector, dar ferm, pe întâia doamnă. Preşedintele pupă, strânge mâini, bate jovial umerii limitrofi. Întâia doamnă a ţării nu se mai vede. O caut în trei televizoare.

Cameramanii stau cu ochii lor telescopici buluc pe întâiul bărbat. Întâiul bărbat oferă, ca de obicei, un spectacol în care n-ai timp să te plictiseşti. Uiţi de şomaj, de recesiune şi uiţi chiar şi de gripa porcină. Domnul Băsescu, în pulover popular, şi-a anexat peste chelie un clop. Dacă era la o serbare a scafandrilor, se îmbrăca în focă. Dacă ar fi participat la o sindrofie a împletitorilor de coşuri şi ăştia ar fi purtat pe cap câte o târnă, preşedintele s-ar fi prezentat şi el cu o târnă pe scăfârlie. Întâia doamnă este în continuare uitată de cameramani. Ce-i trist e că pare uitată şi de iubitorul ei soţ. Să-ţi uiţi în mulţime consoarta cum ai uita o paporniţă în gară e cel puţin nepoliticos. Preşedintele e însă preşedinte. Un preşedinte are mereu scuze. Iată-i însă din nou împreună. Preşedintele mănâncă brânză. Doamna se străduieşte să pară bine dispusă. Apoi iar preşedintele e în cada mulţimii. Ţine în braţe o băciţă zdravănă. O pupă. Cred că a vrut să o pupe pe obraz, dar pupătura s-a nimerit undeva după ureche. Presupui o înfiorare a femeii. Preşedintele dansează mai departe. Cu aceeaşi femeie sau cu alta. N-are importanţă. Având în vedere că în fiecare individ coexistă un posibil alegător, Traian Băsescu ar fi în stare să danseze şi cu tata-mare. Important este ca fiecare alegător să devină un alegător Traian Băsescu. Din acest motiv poate (ar putea exista altul?), întâia doamnă a ţării este uitată. În dimineaţa de luni  revăd imagini de la târgul cu oi şi alegători. Doamna Maria Băsescu este înfăţişată în braţele primarului zonal (presupun că el e după diagonala tricoloră), care o roteşte politicos. În final îi sărută mâna.

De câteva luni bune, domnul Băsescu iese în public şi se lasă admirat numai împreună cu soţia. Am realizat atunci că se petrece ceva. Începea campania electorală prezidenţială. Şeful statului trebuie musai să fie un impecabil familist. N-are rost să ne pitim după deget şi să ne facem că nu ştim folclorul, deja abundent, legat de presupusul amor extraconjugal al marelui bărbat. Bancurile cu Băsescu şi Elena Udrea pot fi auzite şi la cârciumile din satul meu şi pe Magheru. Manele, mai cântate decât imnul turismului, slăvesc şi ironizează idila prezidenţială. Preşedintele, care s-a afişat ani şi ani cu Elena Udrea, din vremea primăriei n-a făcut nimic pentru a spulbera bănuielile. Mai mult, a lăudat-o pe "blonda de la Golden Blitz" ca fiind singura care îi aduce optimism într-o lume de "murături". N-a fost greu ca poporul, mereu hâtru, să tragă concluzia că înfiinţarea unui minister special pentru doamna responsabilă cu optimismul prezidenţial ca şi îndestularea bugetară a acestuia peste limitele crizei şi bunului-simţ şi-ar avea sorgintea tot aici. Am întrebat o asistentă medicală din Bucureşti cum ar proceda dacă ar fi nevasta preşedintelui. I-aş da cu polonicul în cap! Apoi o jumulesc bine pe ea. Păi, poate e nevinovat, zic. E pe dracu' nevinovat?! Şi apoi îl "traduc" şi eu. Cam greu, îmi dau eu cu părerea. Eşti păzită de sepepişti! Asistenta râde. Şi sepepiştii sunt bărbaţi!

Mă gândesc că pe fondul acesta de tarafuri care astupă ţipătul sindical, în risipa şi veselia ridzi-udristă, abandonaţi nu numai de lumea bună, ci chiar şi de criză, să fac şi eu o ispravă în rimă cu vremurile. Voi înfiinţa un fan-club Maria Băsescu! Preşedintele se plânge că noi, nemernicii de ziarişti, ne luăm de familia lui. Iată eu îi apăr nevasta. Consoarta premierului Berlusconi i-a articulat o poşetă în cap miliardarului şi ameninţă cu divorţul pentru o chestiune de bănuieli. Vom chema la luptă primele doamne. Lăsaţi acasă zâmbetul supus, de croitorese de ţară şi ieşiţi la bătaie! Fără concursul vostru, bărbaţii de stat vor decădea la rangul de fanţi de cartier.

×
Subiecte în articol: basescu editorial preşedintele