x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fasolea de la receptii

Fasolea de la receptii

13 Aug 2004   •   00:00

CAND N-AI NIMIC DE SPUS despre cartea sau expozitia unui debutant spui ca acesta e "la inceput de drum". Formula, desi nu angajeaza prin nimic, multumeste pe toata lumea. Prejudecata ca tinerii artisti pornesc la drum cu sanse de reusita e mai puternica decat judecata cinstita a sanselor reale.

In cele mai multe situatii, corect ar fi sa zici "la inceputul unui drum care nu duce nicaieri", "la inceputul unui drum gresit" sau "la inceputul nici unui drum". Lucrurile-s si mai complicate cu productiile artistice care marcheaza "un capat de drum". De foarte multe ori nici nu-i vorba de un capat de drum, ci de o fundatura.

UNUL DINTRE CEI MAI PRODUCTIVI autori ai anilor ’70-’80 - de prefete, de cataloage, de carti - isi intocmise un fisier cu expresii, figuri de stil, propozitii, fraze, citate si definitii ale unor situatii estetice repetabile, din care monta rapid textul comandat. Ca o gospodina care pune rapid de o ciorba lunga din semipreparate, pliculete cu arome si glutamati, iar oaspetii, in functie de ce le-a dat femeia in farfurie, in plus la fiecare, ba un substituent de carne, ba unul de ciuperci sau burta de vaca, se duc la casele lor cu stomacele pline, convinsi c-au fost onorati cu supa favorita.

CE PROSTIE sa cauti, la sinuciderea unui om, numai cauze pentru care, pasamite, merita sa traiesti sau sa mori: averi, falimente, femei, demnitati! Dar exista si un motiv foarte bun ca s-o faci si toti sa innebuneasca fiindca nu-l afla nici in starea averii, nici in aceea a femeilor iubite, nici in conjunctura politica si sociala. Si anume, ca toate astea, cand incepi sa te intrebi pe ce ti s-a dus viata, s-ar putea sa nu mai insemne nimic.

CUM TE TINE SARACIA DE PICIOARE esti invitat la un banchet cum nu ti-ai putut nici macar imagina ca exista si, din toate bunatatile de pe mese, alegi fasolea batuta. Ca sa povestesti mai apoi ce buna era fasolea de la receptie fata de cea de acasa. Ori iei micul dejun la un hotel, intr-o deplasare platita de firma, un mic dejun suedez inclus in pretul camerei, dar ai impresia ca toti te urmaresc sa vada daca nu cumva te indopi ca sa-ti ajunga pana seara. Nu oamenii sunt cei care sunt atenti la tot ce mananci si la tot ce faci, cand ajungi printre instariti, ci saracia. E tot timpul cu ochii pe tine, amintindu-ti ca tot ce e bun si mult nu ti se cuvine.

LA HOTII DIN TARILE DIN EST care bantuie prin Europa conteaza, cand sparg o casa, nationalitatea. Dovada si titlurile din ziare: Un roman a jefuit in Germania, un alt roman a ucis in Anglia… Desi n-ar fi nimic exagerat intr-o stire care sa spuna cati romani au mers intr-un an la Luvru sau cati romani forteaza discret interdictiile UE, ca sa studieze in Vest. Europa ne cere sa nu facem discriminari la minoritatile de rromi, dar cand rromii sperie Europa, ei sunt incriminati ca romani. Ceea ce inseamna sa discriminezi o majoritate corecta in cauza unei minoritati cu probleme. Europa spune "rromii sunt romani", dar intelege "romanii sunt tigani".

×
Subiecte în articol: editorial