x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fata tatii, cea mică

Fata tatii, cea mică

24 Apr 2008   •   00:00
Fata tatii, cea mică

Elena Băsescu se transformă încet-încet într-un subiect vulnerabil pentru Traian Băsescu. Micuţa secretar general provoacă la fiecare apariţie a ei fie hohote de rîs, fie îngrijorare.



Recentele ieşiri la rampă ale mezinei familiei Băsescu au stîrnit amintiri mai puţin plăcute românului de rînd. Totul a început de la afirmarea ambiţiilor politice ale brunetei, care se făcuse remarcată pînă atunci doar prin fotografiile din presa mondenă împreună cu Andrei Hrebenciuc sau prin participarea la prezentarea unor colecţii de modă. Iată însă că a venit şi acel moment în care domnişoara Băsescu s-a plictisit de coperţile din Cancan şi Ciao, unde era o prezenţă constantă. De acolo am putut afla că tînăra Elena merge la coafor cu un Peugeot CC, flancată în permanenţă de un Jeep Grand Cherokee burduşit cu agenţi SPP, unii dintre ei înarmaţi. Apoi am aflat din aceleaşi publicaţii de mare tiraj că ea, Elena Băsescu, fiica cea mică a preşedintelui României, şi-a cumpărat un autoturism de teren Range Rover Sport, în valoare de 80.000 de euro, cu banii jos. Nu ştie nimeni, în afara tăticului ei probabil, cum a putut strînge Elena Băsescu pînă la 27 de ani circa 100.000 de euro pentru cumpărarea unor maşini. Poate vom afla în următoarele regimuri politice.

Toate aceste excentricităţi ar fi rămas probabil în zona presei mondene dacă Elena Băsescu n-ar fi avut pretenţia să urmeze o carieră politică. Dintr-un foc, fiica preşedintelui României a devenit secretar general al organizaţiei de tineret a partidului condus nemijlocit de tatăl său. Sună al naibii de cunoscut această formulă pentru oricare român. Ea s-a aplicat identic în cazul Nicolae Ceauşescu – Nicu Ceauşescu. Evident, nu este nimeni atît de absurd să-l identifice pe actualul preşedinte al României europene cu fostul dictator comunist. E uşor însă oricui să-şi aducă aminte de precedentul caz. Pentru că mentalul colectiv are cîteodată reperele sale în timp, simple, dar durabile.

Singurul moment în care m-au luat frisoanele şi peste care presa a trecut cu ignoranţă a fost cel al unei afirmaţii pe care eu o consider foarte gravă. Spunea recent Elena Băsescu: "Pactul pentru educaţie, un document cu o însemnătate istorică aparte". O iniţiativă controversată a tatălui-preşedinte calificată drept istorică? În aplauzele frenetice ale partidului său? Asta e într-adevăr îngrijorător!

Ceea ce se întîmplă acum cu Elena Băsescu poate fi comparat, în mintea unora, cu ceea ce făcea Nicuşor Ceauşescu pe vremuri. Escapade, excentricităţi, tentaţia secretariatului general în politică la vîrste fragede, evident, graţie tăticului. Pe scurt, obiect de bîrfă naţională. Sora ei mai mare, Ioana, nu-i seamănă. E decentă şi se fereşte să devină o starletă pe spatele tăticului ei. Vinde ţigări de foi la Hilton şi pune ştampile de notar în Păuneşti de Vrancea. Se mulţumeşte cu sprijinul financiar şi relaţional pe care oricare părinte l-ar da copilului său.

Traian Băsescu are încă suficientă popularitate să-şi permită acest joc. Este un campion al imaginii, şi rezervorul său de resurse şi idei este inepuizabil. Accidentele gramaticale şi de exprimare ale mezinei sînt lovituri pentru comandantul distrugătorului Cotroceni, cel care se lăuda deunăzi că Titanicul nu s-ar fi scufundat dacă ar fi fost el comandant. O ştire de ultimă oră ne arată că aerul de superioritate populară degajat din afirmaţiile preşedintelui e o fanfaronadă vecină cu aroganţă. Agenţiile de presă au confirmat recent că factorul determinant al scufundării Titanicului a fost tabla proastă utilizată de şantierul irlandez constructor. Aşadar, nu comandantul fusese un tîmpit, cum încearcă de fiecare dată să ne convingă şeful statului român cînd e vorba despre alţii.

Elena Băsescu se transformă încet-încet într-un subiect vulnerabil pentru Traian Băsescu. Micuţa secretar general provoacă la fiecare apariţie a ei fie hohote de rîs, fie îngrijorare. Dacă, în calitatea sa de părinte, preşedintele nu e preocupat, măcar în calitate de om politic ar trebui să facă ceva.

Brandul Băsescu este lovit serios la temelie de a doua Elena. Nici serviciile secrete în vremea PSD, nici dosarul Flota cu prejudiciul său de sute de milioane nu au periclitat atît de serios imaginea invincibilă a celui poreclit cu teamă sau duioşie "Zeus".

Cel mai bun argument este că acel videoclip cu Elena Băsescu de pe Youtube, cu "succesuri" şi "oameni care nu vor să vorbesc", este la fel de popular şi de vizionat ca şi cele realizate de Felix Tătaru în campaniile brandului Băsescu din ultimii ani.

Vine o vreme cînd se întoarce foaia. Interesant e faptul că nici un adversar nu e mai eficient ca propria ta greşeală. Şi persistenţa în ea.

Acest adevăr a fost valabil pentru toţi preşedinţii României. O parte din ei nu a înţeles nici pînă azi de ce a pierdut.

×
Subiecte în articol: basescu editorial elena