x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Favoritul tinde spre zero

Favoritul tinde spre zero

de Radu Tudor    |    07 Mai 2009   •   00:00
Favoritul tinde spre zero

O luptă subterană s-a declanşat prin intermediul cercetărilor sociologice pentru supremaţia politică virtuală. Oficial, campania pentru europarlamentare începe azi. Eu cred că de­bu­tează de fapt şi campania pentru prezidenţiale. Toate partidele importante se agaţă şi de liderii lor. Şi viceversa. Cum Parlamentul European nu pare să fie atât de atractiv pentru românul de rând, subiectele se vor amesteca. Între 7 mai şi 7 iunie, vom vorbi mult, poate chiar prea mult, de Băsescu, Geoană, Antonescu, Vadim sau Becali.



Prea puţin despre eşecul ruşinos al neatragerii fondurilor europene în ultimii ani, inclusiv în primele patru luni de guvernare socialist-populară. Aproape deloc despre politica externă şi de securitate, care domină de multe ori agenda Comisiei Europene, a Consiliului European şi a Parlamentului European. Ne interesează astfel de instituţii doar prin prisma unor obiective materiale: costurile pentru roaming, războiul gazului rusesc, deschiderea pieţelor de muncă în ţări europene. Nu este rău că ne preocupă şi atunci, dar cultura politică românească se intersectează prea puţin cu cea europeană. De aceea spun că europarlamentarele se vor "salva" prin apelul la greii partidelor, la prezidenţiabili. Conform unor sondaje, PDL porneşte drept favorit. Alte sondaje spun că PSD este mai bine cotat, formaţiunea din Aleea Modrogan suferind o puternică eroziune. PNL rămâne a treia formaţiune politică a ţării, în toate cercetările.

PD-L intră, o dată cu aceste alegeri, într-o zodie nefericită. Spun asta pentru că, încurajată de tăticul ei, Elena Băsescu a demisionat şi candidează ca independent, consacrând prin eventualul ei câştig un model conceput în laboratoarele Cotrocenilor. Cunoscătorii într-ale politicii afirmă că acele patru procente ale mezinei cu grave carenţe de educaţie sunt smulse exact de la partidul prezidenţial. De ce ar face Traian Băsescu asta PD-L-ului? Pur şi simplu pentru că persoana sa e mai importantă decât partidul. Punând în balanţă numele său glorios şi importanţa formaţiunii politice, locuitorul din Bulevardul Geniului nr. 1 alege propriul interes. Într-o analiză mai veche spuneam că actualul şef al statului, un pasionat al distrugerilor de tot felul, nu va rezista tentaţiei de a-şi devora şi propria creaţie, PD-L. Partenerele preferate ale politicianului Băsescu sunt acum Elena Udrea, Roberta Anastase, Elena Băsescu, Monica Macovei. Ele reprezintă noul val de dreapta în politica românească, ce vor scoate din joc pe greii Vasile Blaga sau Radu Berceanu. Morişca a pornit deja, e doar o chestiune de timp până la execuţia finală.

Altă nenorocire pentru PD-L, dincolo de această fulminantă injecţie de cadre ultra-competente la vârf, e faptul că Traian Băsescu poate acţiona ca o piatră de moară. Erodarea masivă din ultimele patru luni va duce spre o situaţie de neconceput până acum: liderul trage în jos partidul. PD-L a crescut până la cote nebănuite datorită prestaţiei şefului statului. Pentru că a fost şi este preşedinte de ţară, prim ministru, preşedinte de partid, negociator şef cu FMI, Traian Băsescu a sufocat actul de comandă, transformând un partid legitim într-o masă de manevră. Neavând exerciţiul conducerii în echipă, n-are cine să intervină când comandantul e virusat. Nu îndrăzneşte nimeni, toţi sunt paralizaţi de frică. Figurile importante au devenit, pe nesimţite, nişte lideri de gelatină tremurândă, uşor de halit. Urmează vremuri grele pentru PD-L, ce pot fi stopate doar prin soluţia rupturii, măcar simulate, de Traian Băsescu.

PSD este într-o zodie nedefinită. Susţine toate angoasele cotroceniste transformate în ordonanţe şi legi. Într-un acces de inteligenţă socialistă, cel mai vorbăreţ lider al partidului a devenit Marian Vanghelie, un cunoscut asasin în serie al limbii române. De aici şi din multe altele, îndoiala asupra unui posibil succes la europarlamentare. Până la prezidenţiale, Mircea Geoană încearcă să depăşească partidul la intenţie de vot. Apreciat pentru calităţile sale de diplomat înnăscut şi cele mai bune relaţii externe la nivel înalt din România, Geoană să încăpăţânează păgubos să pară ceea ce nu e: mâncător de mici sau băutor de ţuică. Când liderul PSD va reveni, natural, la valorile sale destinate exact funcţiei de preşedinte, electoratul îl va redescoperi pe cel care a fost cel mai popular membru al guvernului PSD 2001-2004.

În tot acest timp, Crin Antonescu se consolidează în sondaje, urcă la intenţie de vot şi preia rolul de surpriză din ce în ce mai plăcută pentru prezidenţialele de anul acesta. Preşedintele Băsescu a declarat că ar vrea să fie trecut cu zero în toate sondajele. Un proverb românesc spune: "Ai grijă ce-ţi doreşti, să nu ţi se întâmple". Puţintică răbdare, domnule preşedinte. Ajungeţi şi acolo, negreşit.

×
Subiecte în articol: basescu editorial