x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Federaţie – ca în Occident

Federaţie – ca în Occident

de Ion Petrescu    |    05 Sep 2009   •   00:00

La 6 iunie a.c. sugeram, în cadrul acestei rubrici, o metamorfoză necesară, generată, în mod obiectiv, de încremenirea în proiect a unor temporari diriguitori ai aparenţelor din lumea rezerviştilor militari.

Concret, semnalam că: "Ar fi momentul ca Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România - condusă de generalul Bartolomeu Constantin Săvoiu, secondat de generalul Mihaiu Mărgărit - să preia rolul de integrator şi portdrapel al rezerviştilor postdecembrişti. Sunt profesionişti care au văzut cum este respectată demnitatea militară în statele membre ale NATO. Acolo nu reuniunile mimate pentru uzul unor orgolii pasagere, ci intervenţiile liderilor militari în rezervă, cu autoritate profesională, deblochează situaţiile de criză.

Nu oricum! Ci cu soluţii bazate pe expertize luate în calcul de oficialii din ministerele de Resort". Iată că, în această săptămână, conducerea asociaţiei s-a reunit pentru a discuta unele mutaţii inteligente pe tabla de şah a propriilor deziderate. Aşa a fost creat Consiliul Seniorilor, din care fac parte generalul Constantin Degeratu, primul şef al Statului Major General instruit la un colegiu aliat, Mihail Popescu, sub comanda căruia Armata României a intrat în structurile euroatlantice, generalii Ion Gurgu şi Aurel Mihalache, alţi rezervişti.

S-a instituit un Consiliu de Direcţie, format din cadre militare trecute în rezervă în ultimii ani, care au trăit etapele dificile ale restructurării armatei şi au conlucrat cu aliaţii în comandamentele NATO şi în teatrele de operaţii. Pentru implicarea sa, cu succes, în concretizarea unor proiecte iniţiate la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice a fost cooptat în consiliu şi preşedintele Fundaţiei Eurisc, Liviu Mureşan, a cărui expertiză este preţuită la Bruxelles. Au mai fost aleşi trei noi vicepreşedinţi, mandataţi special să relanseze dialogul cu societatea civilă, cu mediul economic şi cu asociaţiile de rezervişti aparţinând altor structuri implicate în asigurarea securităţii naţionale.

Generalul Săvoiu este decis să negocieze cu toate structurile similare interesate de înfiinţarea Federaţiei Asociaţiilor Rezerviştilor din România - FARR, care va include şi structurile reprezentative ale celor care au acţionat în SIE, SRI, SPP, STS şi în justiţie. Pentru a evita speculaţii răuvoitoare, preşedintele AORR ne-a declarat: "Nu dorim decât să avem, pentru prima oară în România, o structură integratoare, la nivel naţional, capabilă să reprezinte interesele tuturor rezerviştilor atât în dialogul necesar cu cei care deţin frânele puterii, cât şi cu reprezentanţii societăţii civile.

Apartenenţa la această federaţie se va face cu respectarea deplină a statutului, a conducerii şi a valorilor apărate de fiecare asociaţie în parte. FARR nu se va substitui nimănui, dar va deveni un for colegial, nu cazon de reprezentare demnă a intereselor celor care şi-au servit patria cu credinţă. Federaţia va contribui activ la resuscitarea simţului civic într-o ţară unde patriotismul pare a fi devenit caduc. Toţi cei interesaţi să intre în dialog cu noi mă pot contacta pe adresa de e-mail: constantinsavoiu@rdsmail.ro ".

Absenţa unei asemenea federaţii a permis apariţia poziţiilor nefavorabile, nerealiste şi tendenţioase, la diferite nivele de decizie, cu privire la condiţia actuală a rezerviştilor militari, indiferent de structura unde au activat. Asta în timp ce cadrele didactice, profesioniştii din justiţie, ca şi cei care asigură asistenţa medicală au avut structuri naţionale puternice, care au negociat eficient cu Executivul viitorul celor pe care îi reprezintă.

AORR are avantajul decisiv al experienţei dobândite ca membră a Confederaţiei Interaliate a Ofiţerilor în Rezervă/CIOR, forul euroatlantic de promovare a dialogului pragmatic între reprezentanţii autorizaţi ai rezerviştilor din statele aliate. În acest cadru, colegii din SUA, Franţa şi Germania au împărtăşit camarazilor români din experienţa şi reuşitele structurilor similare federaţiei dorite în România.

Vremea înregimentării, de-a valma, într-o iluzie utilă doar unora, a apus pentru noii rezervişti. Aceştia preferă să dobândească, în mod democratic, condiţia confraţilor din Vest.

×
Subiecte în articol: editorial