x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Festivalul national "Cantarea Datoriei"

Festivalul national "Cantarea Datoriei"

18 Aug 2004   •   00:00

Pentru o stire, la prima vedere benigna, un post de televiziune s-a trezit deodata cu un puhoi de procese.

Reporterul, cunoscut de toata lumea drept "Radu, ai legatura!", a primit legatura intr-un bloc de nefamilisti cu multi copii, de unde a transmis un interviu inspirat, cu un ins care nu platise intretinerea de sapte ani si patru luni. Numindu-l "campion national al rau-platnicilor", freneticul analist de intamplari senzationale si-a tradat nu numai superficialitatea - fiindca la doar o scara distanta isi vedea linistit de garsoniera lui confort IV si de cei saisprezece puradei din dotare un necalificat care nu-si mai achitase restantele de opt ani si jumatate - , ci si orientarea politica. Altfel, de ce s-ar fi grabit sa zica despre falsul campion al blocului ca reprezenta electoratul PSD, cand, asa cum am mai spus, la numai o scara distanta, adevaratul campion al cvartalului votase de la inceput, din 1990, cu liberalii?

Procesele au curs din toata tara. De indata ce un resitean dovedea cu acte in regula ca nu-si platise intretinerea de noua ani si opt luni, aparea un barladean cu o si mai mare indreptatire la procese la titlu. Asta bineinteles pana s-au alertat datornicii seriosi, adica rau-platnicii de dinainte de revolutie, oameni cu o imensa experienta in domeniu, caliti in hartuiala cu tot felul de organe de partid si comisii sociale si, ce-i mai important, care aparusera in mai multe randuri in postura de performeri chiar si la TVR 1. Parca s-ar fi pornit un festival national "Cantarea Datoriei". Judecatoriile nu mai pridideau cu logistica nici pentru desemnarea unor campioni judeteni, intr-atat de multe si de complete erau dosarele celor care chemau in instanta postul de televiziune ce difuzase interviul. De aceea, ministerul a decis sa aiba prioritate familiile cu venituri mici. Iar la nivelul intregului teritoriu sa se constituie un departament pentru verificarea autenticitatii chitantelor. Se intelege ca a fost de ajuns ca sumele de despagubire cerute pentru uzurpare de drepturi si demnitati sa treaca de un milion de euro, ca imediat au aparut si escrocii, in cardasie cu administratorii coruptibili. Intre care - Dumnezeu sa-l ierte! - un distins universitar, pensionar cu plata intretinerii la zi, dar dispus sa preia creantele vechi de mai bine de zece ani ale unui coleg de catedra cu o pensie de rahat.
"Domnule profesor - l-a intrebat reporterul "Radu, ai legatura!", trimis de canalul de la care pleca mai des in instanta, decat pe teren - ce v-a apucat?"

O intrebare nu tocmai academica, ce a primit un raspuns de bun simt: "Pentru ca se poate". "Si daca nu se putea?", a insistat reporterul, ca si cum avea deodata revelatia unei alte lumi, in care el era cel ce primea despagubiri fiindca ajuta statul sa-si cunoasca mai bine supusii. "Pai - a zis profesorul scarpinandu-se in cap ca ultimul rau-platnic din blocurile pentru nefamilistii cu multi copii - pai de ce sa nu se poata, daca se poate?".

×
Subiecte în articol: editorial