x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Flota aeriana antiaviara

Flota aeriana antiaviara

de Adrian Năstase    |    03 Noi 2005   •   00:00
Flota aeriana antiaviara

Sa ne imaginam scena. Prefectii din toate judetele tarii stau pe varfuri de dealuri si munti - acolo unde exista dealuri si munti. Unde nu exista, stau pe unde pot, dar fac cu totii acelasi lucru: scruteaza vazduhul cu binocluri cumparate prin sistemul online de achizitii publice si cu ajutorul radarelor celor mai performante. Atunci cand in zare apare o pasare suspecta, apasa pe butonul rosu. Zeci de avioane militare se ridica de la sol, sute de puscasi isi ridica arma spre cer. E o operatiune de amploare, pe masura angajamentului pe care presedintele Romaniei l-a luat in fata Occidentului: nici o pasare calatoare, bolnava de gripa, nu va intra in Europa!

Odinioara am fost stavila impotriva necredinciosilor. Cititi-l pe Sadoveanu. Acum suntem pavaza lumii civilizate impotriva "necredincioaselor" care vor sa imprastie peste tot H5N1. Cititi-l pe Flutur. Ascultati-l pe Basescu. Axa Bucuresti-Washington capata sens: ca pionierii americani de odinioara, ne luptam cu un dusman impodobit cu pene!

Cu epidemiile nu e de glumit. Dar cu politicienii demagogi n-ai alta solutie. Dupa ce a criticat la Bucuresti Guvernul pentru ca a panicat inutil populatia in legatura cu gripa aviara, presedintele Basescu a asigurat Occidentul, la BBC si CNN, ca Romania toata e cu arma la picior si ca hoardele pasaretului gripat vor cadea ca mustele pe linia Cotroceni-Namoloasa-Galati. Poate pentru motivul asta se va intruni, in sfarsit, si CSAT, institutie aproape uitata de seful statului, intr-un sertar prafuit.

Politica romaneasca traieste din plin o era zoologica. Se vorbeste cu pofta pescareasca despre pestii cei mari, sunt invocati rechinii, ba chiar se agita imaginea "crocodililor coruptiei". Singurele fiinte uitate in aceasta Arca a lui Noe sunt oamenii. Cuvantatoarele. Votatoarele. Cei carora li se spunea, exact acum un an, "Sa traiti bine!". Putini erau cei care banuiau atunci ca nu era vorba de un slogan electoral, ci de o urare de ramas bun. Si totusi astazi chiar ideea unui proiect viabil pentru puii de om, adica pentru invatamant, naste adevarate crampe in coalitia de guvernamant. De unde bani?, striga disperate finantele publice, ca si cum ar avea de-a face cu cererile nerusinate ale unor insi care vor sa benchetuiasca pe banii republicii.

E mai usor sa omori gaini decat sa educi copii. Sau sa construiesti autostrazi. Sau sa asiguri medicamente. Puterea de la Bucuresti priveste astazi tara de la inaltimea serena a unei lebede bolnave. De acolo, de sus, totul e bine, cozile din fata farmaciilor pot parea adevarate hore incinse spre slavirea cotei unice. De acolo, de sus, viziunea zoologica poate continua, micile fiinte care se agita de colo pana colo, prin sate si orase, pot parea fazani sau papagali. Numai bune de pus in carantina pentru ca sunt capabile de tot soiul de boli: foame, abandon scolar, batranete, somaj, saracie. Nemultumire. Vot. Votul. Se apasa pe butonul rosu. Avioanele lui Basescu se ridica de la sol.

×
Subiecte în articol: editorial