x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI atentioneaza din nou guvernul

FMI atentioneaza din nou guvernul

de Mihai Tanasescu    |    16 Feb 2007   •   00:00
FMI atentioneaza din nou guvernul

Entuziasmul provocat de momentul aderarii la Uniunea Europeana a inghetat undeva la nivelul primei saptamani din luna ianuarie. Confuzia, provocata de conflictele derulate alert pe scena politica, a facut ca problemele de maxima importanta, care vizeaza strategia de dezvoltare a tarii noastre in interiorul Uniunii Europene, sa intre intr-un con de umbra. Romania nu are astazi o viziune unitara despre cum va arata tara noastra in UE si care va fi rolul pe care il va juca in spatiul european.

Saptamana viitoare este asteptata sa soseasca in Romania misiunea Fondului Monetar International (FMI) pentru evaluarea macroeconomica anuala pe baza Articolului IV din Statutul Fondului. In preambulul acestei vizite, reprezentantul rezident al FMI in Romania a reiterat avertismentele pe care reprezentantii Fondului le-au exprimat la ultima intalnire cu oficialii romani. La ultima vizita a FMI, in luna octombrie, expertii Fondului au criticat politicile bugetare si fiscale relaxate ale Guvernului, atragand atentia asupra extinderii deficitelor externe si amplificarii presiunilor inflationiste.

Reprezentantii FMI au recomandat in octombrie guvernantilor sa implementeze masuri concrete pentru cresterea veniturilor, sa diminueze cheltuielile pentru reducerea deficitului bugetar si sa amelioreze starea mediului de afaceri. Guvernul Tariceanu a ignorat aceste recomandari, iar la finele anului 2006 a cheltuit miliarde de euro din bugetul statului pe investitii inconsistente si netransparente, ceea ce a condus la supraincalzirea masei monetare. Mai mult, premierul Tariceanu continua sa promita majorari salariale tuturor celor care le cer, fara sa adopte insa masuri compensatorii pentru cresterea productivitatii si a competitivitatii economice.

Zilele trecute, reprezentantul FMI la Bucuresti a avertizat din nou cu privire la riscurile la care este expusa economia Romaniei. Cresterea accelerata a deficitelor externe si extinderea deficitului bugetar pana aproape de limita maxima impusa de criteriile de la Maastricht constituie tot atatea motive de ingrijorare pentru stabilitatea macroeconomica. Deficitul de cont curent va inregistra anul acesta aproape 13%, in vreme ce deficitul comercial a trecut in 2006 de 15 miliarde de euro. Tendinta de crestere a deficitelor externe se pastreaza si pentru anul acesta. In conditiile in care politica economica a Guvernului incurajeaza extinderea derapajelor, Romania se poate confrunta cu amplificarea presiunilor inflationiste.

Inconsistenta politicilor bugetare si lipsa de coordonare cu politica monetara constituie vulnerabilitati pentru economia nationala. Banca Mondiala si agentiile de rating internationale au avertizat in ultimele saptamani cu privire la aceste vulnerabilitati, care pot conduce la inversarea tendintelor pozitive din ultimii 7 ani. Avertismentul lansat de expertii Bancii Mondiale este acum intarit de declaratiile reprezentantilor FMI. Guvernul a reusit sa creasca economia si sa reduca inflatia, dar masurile care au stat la baza acestor performante pot genera deprecieri semnificative in 2007 si 2008. Estimarile specialistilor internationali sugereaza ca in 2007 inflatia va ajunge la un nivel mai ridicat decat cel inregistrat la sfarsitul anului 2006. Cresterea inflatiei si incetinirea ritmului de crestere economica pot duce la accentuarea dezechilibrelor economice deja existente.

In ciuda acestor semnale, Executivul condus de premierul Tariceanu pare dispus sa isi asume riscuri considerabile pentru economia nationala, de dragul obiectivelor politice ale diverselor grupari care alcatuiesc ce a mai ramas din Coalitia guvernamentala.
×
Subiecte în articol: editorial