x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI – fericit că a găsit cum să-şi ascundă propriul eşec!

FMI – fericit că a găsit cum să-şi ascundă propriul eşec!

de Ilie Serbanescu    |    13 Aug 2012   •   14:51

Aflata la Bucuresti pentru evaluarea acordului cu Romania, misiunea FMI a exprimat public ingrijorarea fata de actualele turbulente politice din Romania. Aceasta, argumenteaza FMI, ar fi depus eforturi serioase pentru stabilitatea economico-financiara si pentru reforme structurale profunde, pe care risca sa le compromita acum instabilitatea politica.

Ce putea spune FMI?! Nu numai ca, intr-adevar, o instabilitate politica nu poate avea in mod obiectiv decat un impact economic negativ, dar institutiei, obisnuita sa lucreze cu clienti care nu fac decat sa raspunda la comenzi, nu are cum sa-i placa infruntarile politice care pot duce la intarzierea indeplinirii sau chiar la neindeplinirea comenzilor date.

FMI are insa si un interes special si precis in a insista pe implicatia pretins sau presupus devastatoare a turbulentelor politice de la Bucuresti asupra economiei. Intr-un fel, aceste turbulente ii vin manusa tocmai acum cand a inceput perioada de constrangatoare rambursare a imprumutului-mamut de la FMI-UE, caci ii ofera ocazia minunata si chiar nesperata de a gasi un alt vinovat pentru esecul economic din Romania decat cel care chiar a si produs esecul, anume exact programul prescris Romaniei de catre FMI.

Economia din Romania 2012 este un esec palpabil, din orice punct de vedere s-ar face aprecierile si interpretarile. Oricat ar fi de interesat in a face din negru alb si oricat ar fi de demagog, FMI nu poate sa nu vada esecul si, intr-un fel, chiar il si recunoaste, in masura in care vorbeste despre rezultate sub nivelul anticiparilor si a revizuit in jos de nu mai putin de sapte ori pe parcurs propriile previziuni de crestere economica. Instabilitatea politica ii da o neasteptata posibilitate ca, aruncandu-i in cap caderea leului, lancezeala PIB-ului si o eventuala scumpire a imprumuturilor externe, sa ascunda esecul programului sau pentru Romania, care este de fapt cel responsabil de punerea la plata a unor actori economici nevinovati in locul celor vinovati, de blocarea economiei si de lipsa ei de perspective.

Pe fond, asa-zisele reforme structurale de care ii place FMI-ului sa vorbeasca, au vizat o lichidare pur si simplu a brumei de economie romaneasca din economia din Romania, prin trecerea in mana capitalului strain a ceea ce mai ramasese in posesia statului roman si prin asa-numita liberalizare a preturilor la energie, ce rapeste de fapt consumatorului roman posibilitatea si dreptul de a utiliza in folosul sau, respectiv mai ieftin, resursele minerale lasate de Dumnezeu romanilor si nu altcuiva.

Sa trecem insa peste aceste lucruri de fond! Sa ramanem chiar si numai la suprafata, acolo unde ne tot indeamna FMI, si nu intamplator, sa judecam lucrurile! Cu ce obiective-baliverna a fost incheiat acordul cu FMI, cu programul sau economic si cu imprumutul-mamut insotitor?! Asigurarea credibilitatii externe, reluarea creditarii in economie, revenirea la crestere economica, pastrarea stabilitatii financiare! Credibilitatea externa a fost "asigurata" de la inceput cu un rating "underinvestment grade" sau, in jargon financiar, "junk", adica gunoi. Acordul cu FMI a introdus urmatorul carusel ruinator pentru economie: statul s-a imprumutat extern pentru a inlocui pe piata finantarea privata bancara sistata; banul extern, imprumutat de autoritatile romane pe cheltuiala lor, a alimentat bancile straine din Romania care au imprumutat statul roman pentrru ca acesta sa-si poata achita imprumuturile externe! Bancile straine, intretinute astfel practic de statul roman, au continuat in prosperitate, iar staul roman a ajuns ca si falit. Cat despre reluarea creditarii in economia reala, aceasta este doar o poveste cu cocosul rosu! Cresterea economica nu are de unde veni! Iar dupa trei ani de sustinere artificiala cu finantari din intrarile de bani de la FMI, leul a luat-o la vale cand acesti bani au trebuit sa inceapa a fi dati inapoi. Succesul programului FMI, potrivit chiar propriei sale grile de aprecieri si nu altor interpretari, este minunat: a asigurat solida si indiscutabila stabilitate a celui in nemiscare, adica a mortului!

×