x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale FMI şi BERD se contrează pe cazul României

FMI şi BERD se contrează pe cazul României

de Ilie Serbanescu    |    20 Apr 2010   •   00:00

Într-un raport asupra efectelor programelor guvernamentale adoptate în contextul crizei în ţările Europei de Est, BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) desfiinţează pur şi simplu programul guvernamental din România.

După ce aminteşte că România a împrumutat 13 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, Peter Stacey, economistul-şef pentru Europa de Sud-Est al BERD, spune textual cu privire la programul guvernamental din 2009 din România. "Până acum, «stimulii» acestui program pentru economie au fost mai mult imaginari decât reali; puţine proiecte au fost demarate, iar efectul asupra creşterii economice a fost neglijabil."

Pus în contextul împrumutului-mamut de la FMI, programul guvernamental categorisit cu asemenea rezultate este stigmatizat nu doar ca un eşec în sine, ci şi ca un eşec al apelului la FMI şi al înseşi instituţiei de la Washington. Legătura cu instituţia financiară de la Washington este făcută transparent şi, la o analiză chiar şi sumară, este perfect corectă.

Din punctul de vedere al combaterii crizei, împrumutul de la FMI - după înseşi rezultatele economice - a fost perfect inutil. Acesta doar a amânat politic ajustările inevitabile în consum şi cheltuielile publice, iar acestea, când vor fi întreprinse, vor costa mai mult, întrucât vor include şi nota de plată a împrumuturilor luate pentru amânarea ajustărilor respective.

Dar, Doamne păzeşte, nu de grija şi jalea României taxează BERD programul FMI pentru România - căci, în contextul împrumutului de la FMI, programul guvernului a fost de fapt reţeta FMI -, ci din cauza meciului pe care instituţia europeană îl are cu instituţia de la Washington, care îi răpeşte clienţii şi mai beneficiază şi de privilegiul de a-i pune la colţ pe coji de nucă pentru a face aşa cum li se dictează. Ceea ce o instituţie doar de credite pentru dezvoltare precum BERD nu poate face!

Deşi cu totul şi cu totul corectă din punctul de vedere al rezultatelor aplicării reţetelor FMI în România, analiza BERD nu este corectă din multe alte puncte de vedere. Analiza BERD nu este corectă prin omisiunea de a spune că împrumutul de la FMI a fost luat de către statul român nu pentru problemele sale sau pentru susţinerea afacerilor capitalului românesc, ci pentru a aduce în ţară bani la dispoziţia băncilor străine şi firmelor nebancare străine rămase fără finanţare din partea mamelor lor din Occident.

Nici nu era cum în aceste condiţii să se transforme banii de la FMI în programe de dezvoltare sau măcar de combatere a recesiunii! Şi apoi, analiza BERD se face tot a uita - deşi faptul i-ar fi servit pentru delegitimarea programului FMI - că instituţia de la Washington, într-o generozitate suspectă, a admis, împotriva propriilor reguli, să se finanţeze din banii livraţi deficitul bugetar al autorităţilor, fiind folosiţi de către acestea pentru a plăti pensii şi salarii nesustenabile, ceea ce, departe de a constitui vreun ajutor, a însemnat, dimpotrivă, împingerea României într-o prăpastie de îndatorare din care aceasta nu mai are cum practic să iasă.

De ce nici măcar un asemenea lucru n-a fost semnalat de analiza BERD nu se ştie. Dar este de bănuit! Corb la corb nu-şi scoate ochii. Doar croncăne aşa unul la altul! Pe lângă caşcavalul din ţările bananiere care produc caşcaval, şi nu banane!

×
Subiecte în articol: editorial