x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fondul Proprietatea, "piaTa" titlurilor de despagubire

Fondul Proprietatea, "piaTa" titlurilor de despagubire

de Mihai Tanasescu    |    09 Feb 2007   •   00:00
Fondul Proprietatea, "piaTa" titlurilor de despagubire

Executivul condus de premierul Tariceanu a gasit o alta "solutie" prin care fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist sa fie despagubiti. Dupa aproape doi ani de cand si-a asumat raspunderea pentru infiintarea Fondului Proprietatea, Executivul nu este capabil sa asigure un proces transparent si eficient pentru despagubirea persoanelor indreptatite.

Statul roman a pierdut recent al noualea proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) in cauze legate de nefunctionarea Fondului Proprietatea. Magistratii CEDO au reluat argumentatia din cele opt cazuri precedente, potrivit careia blocajul Fondului Proprietatea face ca o posibila despagubire cu actiuni FP sa nu fie reala. Solutia pe care Guvernul a gasit-o pentru a depasi acest blocaj este tranzactionarea titlurilor de despagubire la coltul strazii. Astfel, titlurile de despagubire si titlurile de conversie sunt transferabile pe baza oricarui act juridic, ceea ce inseamna ca ele pot fi vandute in orice moment dupa primirea acestora. Noile reglementari propuse de Guvern incurajeaza tranzactiile cu titluri de proprietate in detrimentul beneficiarilor de drept. In conditiile in care listarea la Bursa ramane in continuare invaluita in incertitudine, un termen posibil fiind sfarsitul anului sau inceputul lui 2008, cei mai multi dintre beneficiarii titlurilor de despagubire vor fi tentati sa le vanda pentru preturi mult mai mici decat valoarea lor nominala.

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa a fost amanata in nenumarate randuri din cauza incapacitatii Guvernului de a propune o legislatie coerenta. Potrivit anunturilor oficialilor de la Palatul Victoria, Fondul trebuia listat undeva in primavara anului trecut. Anul a trecut si titlurile de despagubire sunt inca departe de tranzactionarea pe Bursa. Conform noilor declaratii ale guvernantilor, Ministerul Finantelor intentioneaza sa deruleze o oferta publica de vanzare de actiuni, in valoare de 800 de milioane de euro, la finele acestui an sau la inceputul lui 2008. Dincolo de probabilitatea redusa ca aceasta oferta sa fie incununata de succes, avand in vedere lichiditatea redusa a pietei de capital romanesti, exista numeroase semne de intrebare cu privire la capacitatea autoritatilor de a indeplini acest nou termen in odiseea Fondului Proprietatea.

Proiectul de act normativ propus de Guvern pentru a debloca activitatea Fondului Proprietatea nu face altceva decat sa constate esecul politicilor guvernamentale in ceea ce priveste despagubirea fostilor proprietari. Departe de a deveni un instrument eficient in interesul beneficiarilor de drept, Fondul Proprietatea se transforma intr-un obiect de specula si de imbogatire a clientilor politici protejati de actuala Putere.

Mai mult, sumele proiectate de Guvern pentru despagubirea in numerar a proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist nu sunt cuprinse in Legea bugetului pentru anul in curs. Presiunea suplimentara asupra executiei bugetare va conduce la amplificarea derapajelor macroeconomice si la cresterea inflatiei.

Comportamentul Guvernului fata de persoanele deposedate abuziv de regimul comunist este contrar spiritului si valorilor comunitatii europene in care ne-am integrat de curand. Executivul condus de Tariceanu trebuie sa isi asume esecul Fondului si sa gaseasca in cel mai scurt timp posibil o alta modalitate pentru a-i despagubi pe proprietarii caselor nationalizate.
×