x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Formula 3 sau nesimţire bine betonată?

Formula 3 sau nesimţire bine betonată?

de Dan Dumitrescu    |    04 Feb 2008   •   00:00

Sătenii din Snagov, Ghermăneasa, Vlădiceasca, Ciofliceni şi Tâncăbeşti au fost chemaţi ieri la vot. Au fost invitaţi să răspundă, în cadrul unui referendum, dacă sunt sau nu de acord ca pe islazul lor comunal să fie construit un circuit de Formula 3.

Ce este acela un circuit de Formula 3, habar n-aveau bieţii creştini împroprietăriţi cu drept de vot. Cei mai tineri, mai plimbaţi pe la oraş, ziceau că se face un d-ăsta, un raliu pe care să ne plimbăm şi noi cu scuterele. Babele se râdeau şi ele. Să vezi c-atunci ce mai mergem noi cu maşinile. Că se face şi hipodrom şi se face şi moluri cu magazine. Pe sticla televizorului s-a lipit şi un primar îmburdihănit de trai bun. Inspecta el cele patru secţii de votare ca pe nişte puşculiţe ale pricopselii. Apoi, în calitate de om bine cultivat economic, a băgat mesaj subliminal. Zicea primarul că la ce bun să mai păstrezi islazul într-o comună în care abia dacă mai supravieţuiesc 23 de vaci, 20 de cai şi câteva capre. Că despre măgari, nici nu poate fi vorba. Facem un mare complex comercial cu săli de expoziţii şi cu săli de birouri.

 

Gura păcătosului se face vinovată de sinceritate involuntară. Sunt convins că materializarea proiectului va genera prosperitatea economică a zonei. Numai că la fel de convins sunt şi de faptul că bieţii votanţi de astăzi nu se vor înfrupta niciodată din avantajele economice ale respectivului proiect. Vor fi împinşi în afara peisajului. Marile complexuri comerciale vor deveni pentru săteni, aşa după cum din greşeală recunoştea primarul, săli de expoziţii. Pentru că, la banii lor, săracii nu vor putea ameninţa niciodată rafturile preţuite în funcţie de relaţia leu-euro. Nici în hoteluri nu vor intra sătenii prin locurile bine păzite de străjeri înfiretaţi. Celor mai norocoşi dintre ei le vor fi rezervate intrările de serviciu, cele la care te legitimezi cu găleata, mopul sau bagajele vizitatorilor întremaţi financiar.

 

Ca jurnalist sportiv ar trebui să nu mă las pradă sentimentelor de compasiune şi să salut apariţia circuitului de Formula 3. Am însă o reţinere. O mare reţinere. Convins fiind că circuitul nu-i decât pretext pentru un tun imobiliar. Convins fiind că pe respectivul circuit vor concura mai degrabă bolizi ai marilor interese financiare. Iar plămânul verde pe care-l reprezintă cele 54 de hectare ale islazului va fi sufocat de o nesimţire bine betonată.

×
Subiecte în articol: editorial