x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fotbal cu năbădăi în Groapă şi în Ghencea

Fotbal cu năbădăi în Groapă şi în Ghencea

de Dan Dumitrescu    |    03 Aug 2010   •   00:00

Meciul Dinamo - Sportul Studenţesc a rupt în două monotonia fotbalului nostru cel constipat. Nocturna de duminică, privită din gura porţii, reconstituia parcă ceva din iureşul nebun al unui fotbal care mai populează încă amintirile unor pensionari ai tribunei. Sportul n-are echipă de bacalaureat luat pe bune. Are în schimb nişte jucători cărora le iese distracţia atunci când iau fotbalul pe cont propriu. I-am lăuda fără rezerve pe nonconformiştii care au jumulit curca dinamovistă.

Dar să nu exagerăm. Un merit în reuşitele studenţilor îl are şi defensiva cu care şi-a încălţat Andone echipa, o defensivă de toată jena. Şi, să recunoaştem, oricât ar improviza Fălcosul, nu poate face bici din ceea ce are la îndemână. Se scoate în schimb pe faza ofensivă. Nici aici nu are el material de cinci bucăţi pe meci. Dar forţează prin recondiţionarea unor potăi numai bune de ecarisaj în trecuta ediţie de campionat. Este o plăcere să vezi câtă treabă a avut Torje în meciurile din debutul acestui sezon. Este reconfortant să-l afli pe Adrian Cristea vesel, inteligent şi talentat, eliberat de nesimţirile porceşti în care se complăcea. Iar când nu va mai fi măcinat Andone de orgolii flăcăieşti în relaţia cu N'Doye, va fi şi mai bine.

În celălalt Bucureşti, ăla mai din deal, Steaua şi Universitatea Craiova au avut parte de un stadion ca-n vremurile bune. Tribune pline. Lume ca la balamuc. Dar nu de balamuc, aşa cum se întâmpla în campionatul trecut. Oltenii din Ghencea şi cei exilaţi la Turnu Severin şi-au asigurat martori de nădejde la licitarea marilor ambiţii ale reconstrucţiei. Din păcate, o afacere care n-ar fi avut nevoie de translatori s-a transformat în circ din cauza unor nereuşiţi care parazitează fenomenul. Bolovanul a fost aruncat în baltă de Ioan Onicaş, asistent pe semnalizarea căruia a fost anulat un gol valabil al oltenilor. Gafa lui Onicaş poate fi pusă pe seama hoţiei sau a greşitei interpretări a fazei.

Dubiul nu mai funcţionează însă atunci când discutăm despre hărnicia naţională a turmaşilor care s-au repezit să scoată bolovanul din baltă. Toţi suflă doar acolo unde au găsit ţeava pusă. Diagnosticul în acest caz merge la sigur. Prostie în stare pură.

Mititeaua prazistă a vorbit, cu lacrimi în ochi, dovadă că şi deruta poate fi sinceră, despre retragerea Universităţii din campionat. Cheia de contact a respectivei reacţii a constituit-o, bineînţeles, golul valabil anulat de Onicaş. Doar aceea este secunda în care trăieşte Mititelu. Nu ia în calcul Mititelu, pentru nimic în lume, faptul că acea gafă a lui Onicaş a corectat o altă gafă. Cea a lui Marius Avram, centralul care a validat golul lui Iliev, deşi acesta a marcat în urma unui fault în atac asupra lui Geraldo. Dar nu mă miră reacţia lui Mititelu. Nu mă miră nici faptul că balansul erorilor este trecut cu vederea şi de ceilalţi comentatori ai evenimentelor din Ghencea. Nu mă mir, deoarece majoritatea lor se uită la fotbal ca muta la dudă. Nu pricep nimic. Pentru ei singura şansă este aceea de a se lăsa duşi de val. În democraţie, care nu este nimic altceva decât o dictatură a mediocrităţii, este mai comod să defilezi cu majoritatea.

×
Subiecte în articol: editorial