x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Fraierii la mănăstire, Băse cu Ciuhuleasca

Fraierii la mănăstire, Băse cu Ciuhuleasca

de Razvan Barbulescu    |    17 Aug 2009   •   00:00

Cel mai bine au acoperit terenul Băsescu & comp. Puşi cu mâna de Bergodi. Băse a fost în toate şi peste tot. La Tis­mana, dar mai ales la televizor, la emisiunea Ciuhuleascăi de la Promotor. Strategie impecabilă: Sântă Marie, la Tismana, pupă­turi pe creştet şi strângeri de mâini cu men­ţiu­nea "repede până nu vine televiziu­nea", deşi se hli­zea la cameră.



Din punct de vedere electoral, Ziua Adormirii Maicii Domnului a fost adevărată mană cerească. Sărbătorii creştine i s-au adăugat Ziua Marinei şi Festivalul Peştelui de la Tăureni. Numai luzării, vorba lui Vanghelie, cred în criză. Fata cu picioarele cât copacii din Pădurea Băneasa, unde-şi face emisiunea Promotor, îl întreba pe Traian Băsescu dacă e chiar criză şi, dacă e, ce să facă oamenii cu banii puşi la ciorap, la care preşedintele a hăhăit specific: da, e criză!

În operaţiunea creştinismul de partid, strategiile sunt simple. O imensă hartă a României, în care sunt marcate locurile de pelerinaj şi festivalurile folclorice, do­mină sediile partidelor. Repartizările se fac conform statisticilor privind smeriţii şi aria de acoperire tv. Fireşte, partidele de guvernământ iau caimacul. Camerele tv sunt repartizate şi ele în consecinţă. Pedeliştii şi pesediştii au fost la Mă­nă­s­tirea Nicula, liberalii au ţinut o şedinţă, apoi, montaţi politic, s-au cuvioşit la Sâmbăta. La coasă, la mop, la făcutul sarmalelor sau încălecatul pe cal, politicia­nul-lipitoare simte nevoia ca naţiunea să-i fie alături, să-l încurajeze, să-l pri­veas­că în direct aşa cum de fapt este, încărcat de griji, bucurându-se ca bizonul e uluit de ce vede: "Uite, bă, la ăştia, se închină ca noi, le e frică. Aşa s-a şi ajuns la treizeci la sută participare la vot".

Politicienii sunt evlavioşi în orice îm­pre­jurare, în campanie însă, cucernicia este mai telegenică. În plus, unde mai prinzi sute de mii de alegători, ca la lo­curile sfinte, fără să mişti un deget? Dacă am avea bani am închiria şi Betleemul. Anul ăsta, şpilul a fost ca pe lângă un pe­le­rinaj să bifeze şi o tradiţie folclorică plătită de primărie, un concurs Miss, ca să se lipească de tineret, şi Ziua Marinei. Din capul locului, PD-L a exploatat cel mai bine timpul şi spaţiul. Vârfurile partidului s-au împrăştiat ştiinţific, au ocupat riguros terenul, iar dl Băsescu a fost ubicuu. La Icoana făcătoare de minuni a Sfintei Marii, dl Boc, în jurul căruia se făcuse vid ca să încapă cameramanii. Luat în direct, profil-faţă, premierul s-a închinat apăsat de criză, de golăneala bugetarilor... Avea aerul că o făcea pentru ţară şi în numele ei. Ne-am înşelat. "Merg la Nicula di­nain­te de a fi politician şi prim-ministru, şi o să vin şi după ce nu voi mai fi nimic." Menţiune nesară, ca să nu credem ca proştii că pelerinajul e sarcină de partid. Tot la Cluj, dl Geoană nu-şi găsea locul. Nu părea să fi fost la Nicula în urmă cu cincisprezece ani, în plus l-a scos din să­rite declaraţia lui Ioan Rus, care l-a informat că pierde într-o dimineaţă cam 70 de mii de euro cu acest tip de întâlniri. Sentimentul evlavios i-a fost serios zdruncinat, în primul rând pentru că Rus e din ace­laşi partid, apoi fiindcă l-a abătut de la rugăciune. E riscul petrecerilor neorganizate.

Altfel, televiziunile au fost conştiin­cioa­se. Cu o excepţie. La întrebarea în sti­lul casei a unei toante cu microfon: "Cu ce oca­zie pe aici?", adică la Mănăstirea Brân­co­veanu de la Sâmbăta de Sus, preşedintele PRM a răspuns siderat: "E Sfânta Ma­ria! Nu eşti normală". Doar Vanghelie şi-a luat campania în mână, fără rigori de grup. Fidel proiectului personal care să-l facă peste zece ani primul om al ţării (azi, suflându-i în ceafă lui Geoană), Almanahe a tăiat-o scurt la peşte, inaugurând prima ediţia a Festivalului Peştelui la Tăurenii de Mureş. Viaţă, vreme mişto, păstrăv să dai cu el în populaţie...

Dar, cum spuneam, cel mai bine au acoperit terenul Băsescu & comp. Puşi cu mâna de Bergodi. Băse a fost în toate şi peste tot. La Tismana, dar mai ales la televizor, la emisiunea Ciuhuleascăi de la Promotor. Strategie impecabilă: Sântă Marie - la Tismana; pupături pe creştet, strângeri de mâini, şmecherii de tipul "repede până nu vine televiziunea", deşi se hlizea la cameră. Şi tot la aceeaşi oră se zbenguia şăgalnic, cu dorsala pe-un Logan, alături de femeia cu picioarele cât stejarii patriei, în Pădurea Băneasa.

În timp ce scruta remarcabil distanţa decolteu - sandale, Băse răspundea competent la întrebări despre următoarele: Logan, criză, Bănel, a mică, a mare, campionat, formula 1, Logan, amintiri din tinereţe, Ionel Ganea, prima maşină, a doua, Logan, prima amendă de circulaţie, şofat, Mitică de la Ligă, corupţia din fotbal, Steaua, Dinamo n-are antrenor, Logan... Exact ce place peluzei.

Pierdut între sânii Promotor, ca la poa­lele Ceahlăului, Băse împuşca şi capra şi varza, fiindcă Sport.ro a preluat opiniile prezidenţiale despre. Până noaptea târ­ziu, pe toate canalele, preşedintele s-a în­chi­nat în mănăstirea de la Tismana şi s-a de­dicat, ca marinarul, deliciilor Ciu­hu­leas­căi, ultima neuitând să-i pună şi în­tre­ba­­rea: "Dom' preşedinte, dar chiar e criză?".

×
Subiecte în articol: editorial