x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Franturi de capitalism romanesc

Franturi de capitalism romanesc

03 Aug 2004   •   00:00

Nimeni nu-i atat de naiv incat sa-si inchipuie ca banii care ajung in sistemul bancar vin pe calea aerului, trimisi de o suprastructura imponderabila care nu vrea sa-i cunoasca muritorii identitatea

VICTOR CIUTACU

Toate bancile din Romania au director de comunicare/purtator de cuvant/serviciu de presa. Cele mai pricopsite, pe langa omul bine platit si abilitat sa prezinte pozitiile oficiale ale respectivei entitati, lucreaza - pe baza de contract - cu agentii de Public Relations (PR). Cand ajungi dimineata la birou si deschizi e-mail-ul, totul e un deliciu: cine si ce a mai lansat, premii obtinute de la institutii prestigioase, colaborari incununate de succes.

Teoretic, acesti oameni cu gulere albe ar trebui ca, pe langa inerenta si fireasca obligatie de a zugravi in culori cat mai roz imaginea societatii pe ale carei state de plata se afla, sa se ocupe si de o serie de alte "mici maruntisuri": comunicare decenta si inteligenta cu media, gestionare a situatiilor de criza etc. Fereasca-te insa Dumnezeu, ziaristule, sa-ti vina ideea sa te documentezi pe o alta tema decat cele preferate de comunicatorii oficiali ori, puschea pe limba, sa ajungi a relata intrarea vreunei banci in incapacitate de plata si consecintele unui asemenea eveniment. In primul caz e un cosmar pana obtii (daca obtii…) datele solicitate. In al doilea caz, dai cu tunul si nu gasesti omul care sa-ti ofere un punct de vedere oficial.

Relativ recent, spre exemplu, Jurnalul National a prezentat o "radiografie" a trimiterilor de bani in Romania de catre compatriotii nostri care lucreaza afara. Sumele intrate oficial, prin intermediul sistemului bancar, sunt cat se poate de publice. Ele sunt comunicate periodic de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si se regasesc, de altfel, pe site-ul oficial al institutiei. Serviciul de asigurare a trimiterilor rapide de bani (Money Gram, Western Union etc.) in/din Romania este legal, iar majoritatea bancilor autohtone il asigura; fireste, contra comisionului de rigoare.

Cu toate acestea, cu o singura si notabila exceptie, incercarile noastre de a defalca procentual (si/sau pe tari) aceste sume s-au izbit de un incredibil zid al tacerii. De la explicatia penibila ca "banii intra in sistem" si, pe cale de consecinta, nu se poate determina provenienta lor, si pana la ignorarea totala a unor solicitari oficiale, tot arsenalul disponibil a fost folosit. Nimeni nu-i atat de tampit sa-si inchipuie ca banii care ajung in sistemul bancar vin pe calea aerului, trimisi de o suprastructura imponderabila care nu vrea sa-i cunoasca muritorii identitatea. Sa fim seriosi. Atat BNR, cat si ultima banca din Romania stiu cu exactitate, pana la ultima centima, cine, cum, cat, unde, de unde trimite/primeste. La fel cum nimeni nu poate fi atat de naiv incat sa-si inchipuie ca, din macar 10 banci solicitate oficial si pe e-mail, vreo opt aveau toti oamenii de comunicare in concediu - in zone virgine de Internet - la inceputul verii.

Aceste mici franturi de capitalism romanesc nu se doresc a fi nici o generalizare, nici o culpabilizare in ansamblu a intregii bresle a comunicatorilor autohtoni. Multi dintre cei solicitati chiar imi sunt amici, insa asta nu ma poate impiedica vreodata sa vad si sa comentez. Iar in acest caz am vazut un diletantism feroce…
×
Subiecte în articol: editorial